אנחנו נמצאים בתקופה מורכבת כרגע שמהווה את ההפך הגמור של הרעיון אותו אני אנסה להעביר פה. מאז שנכנסה הקורונה לחיינו הלימודים מתקיימים לסירוגין ומעודדים אותנו להסתגר בבתים ולהגביל את עצמנו ליציאה רק למטרה של הצטיידות במזון או טיפול רפואי.
ועדיין, גם בתקופה כזו, או אולי במיוחד, חשוב לדבר על החשיבות של היציאה מהבית וחוויית החוץ, הסביבה והטבע.
במחקר שבדק 2000 ילדים בגילאי 8-18 בבריטניה, מצאו שהם מבלים בממוצע יותר מ-7 שעות ביום באינטראקציה עם מדיה. במקביל הם מבלים רק 30 דקות בשבוע בחוץ.
בילוי של כל כך מעט זמן בסביבה החיצונית גורם לילדים לפתח חששות מהעולם. הם מרגישים שהעולם שבחוץ הוא מסתורי ומפחיד ותופעות מזג האוויר, חרקים וחיות בר נתפסים כמאיימים בעיניהם.
מחקרים מראים גם שמעורבות בפעילות אקטיבית של חינוך סביבתי מחוץ לכיתה מרגשת ומביאה למעורבות רגשית של הילדים וכתוצאה מובילה ללמידה עמוקה ואפקטיבית יותר.
ביומימיקרי – ראיון עם עדנה לאופר על הטבע כמקור השראה, יצירתיות וחדשנות
היציאה מהמבנה אל הטבע יכולה להיטיב במיוחד עם ילדים עם קשיים שגורמים להם להרגיש לא בנוח בכיתה או במבנה ודווקא בחוץ הם פורחים.
אלה ילדים שיכולים להיות “היפראקטיביים”, או להיפך, ילדים “שקופים”. פעמים רבות דווקא הסביבה החיצונית נותנת מקום לילדים האלה ומאפשרת להם להפגין מיומנויות חשיבה קריטיות ולפעמים גם מנהיגות.
למידה חוץ כיתתית בהקשר הבית-ספרי
מחקרים מראים ששילוב למידה חוץ-כיתתית בתוכנית הלימוד מביאה להישגים גבוהים יותר במבחנים ומפחיתה בעיות משמעת וניהול כיתה. כמו כן, היא מעלה מעורבות ומוטיבציה ללמידה.
החיבור בין הלמידה בכיתה ולמידה חוץ-כיתתית מייצרת הבנה עמוקה וזיכרון לטווח ארוך. מדובר בתהליכי למידה טבעיים ופוטנציאל חינוכי מטורף. הלמידה הופכת מלמידה תאורטית ללמידה מעשית במקום התרחשות נושא הלימוד, הופכת לפרקטיקה יומיומית ולכן נותנת מענה לצרכים רלוונטיים בחיי היום-יום.
כשהילד נמצא בכיתה הוא מפעיל מעט מאוד חושים – ראייה ושמיעה. כאשר הלמידה מתרחשת בשטח מופעלים החושים השונים והנושא מקבל הסבר שהוא לא רק מילולי, אלא רב-ממדי. בצורה זו נמנעת תפיסה מוטעית של נושאים.
הסוואה, חקיינות והרתעה – משחק “פורים בטבע”
חשוב לדעת
- גיל חטיבת הביניים (כיתות ו’-ט’) הוא הגיל הקריטי לפיתוח חשיבה סביבתית. בגיל הזה ההשפעה של חוויות היא המשמעותית ביותר. עוד על חינוך סביבתי תוכלו לקרוא כאן.
- אם עסקינן באכפתיות ודאגה לסביבה, חשיפה חד פעמית היא בעלת השפעה לטווח קצר בלבד. מחקרים מראים שיש צורך בתהליך ממושך, חוויה שחוזרת על עצמה וידע עמוק בנושאי סביבה ואקולוגיה כדי לייצר אנשים שאכפת להם מהסביבה ורוצים לפעול למענה.
- כמו כמעט בכל תחום, קיים פער בין התיאוריה והיישום שלה בשטח. אל תאבדו תקווה! התמדה ולמידה מניסיון יביאו לתוצאות הרצויות.
ששת הדברות לפעילות חוץ כיתתית מוצלחת
- תיאום ציפיות
יש לערוך תיאום ציפיות ולתת הסבר מפורט לגבי הפעילות שהולכת להתקיים, טרם היציאה לשטח. הדבר יעזור מאוד למקד את הילדים ולמנוע התפזרות (פיזית ומחשבתית) בשטח הפתוח. - ידע מוקדם
על הילדים להגיע לשטח עם ידע מוקדם לגבי הנושא או הנושאים שאותם הם הולכים לחקור. היישום של הידע מעניק סיפוק אדיר שהוא חלק בלתי נפרד מהחוויה. - דמות משמעותית ודוגמה אישית
חשוב שאת הפעילות בחוץ תעביר דמות מוכרת ומשמעותית לילדים. זה יכול להיות הורה או מורה, שמוכן ויכול להוות גם דוגמה אישית. לכן חשוב מאוד להימנע מהדרכות חד-פעמיות של ספקים ומדריכים חיצוניים, שאינם חלק מתהליך ארוך טווח שיוצר קשר עם הילדים והופך את המדריך לדמות משמעותית בעיניהם. - נטרול הסחות דעת
את המכשירים האלקטרוניים משאירים בבית/בכיתה. מכשירים אלו מסיחים את הדעת של הילדים מהאינטראקציה האמיתית עם הטבע. - עבודה בקבוצות קטנות והטרוגניות
מהסיבות הרגילות – דינמיקה קבוצתית נוחה יותר, הפריה הדדית והענקת תשומת לב ויחס רבים יותר לכל ילד. - פעילות תהליכית
אם ברצוננו לעשות שינוי מחשבתי והתנהגותי אמיתי וארוך טווח אצל הילדים על הפעילות להיות חלק מרצף של מפגשים שיוצרים תהליך (ר”ע ‘חשוב לדעת’).
טיפ זהב: קחו איתכם כיסויי עיניים כמספר המשתתפים. בהגעה למקום הפעילות, בקשו מהילדים לכסות את עיניהם, לשבת על הקרקע ולהתמקד בתחושותיהם. מה הם שומעים? מריחים? חשים?
כשהילדים יסירו את כיסוי העיניים, יהיה להם קל יותר להבחין ולמצוא דברים שלולא שלב זה בפעילות, היו נסתרים מעיניהם.
בין אם אתם מורים/מדריכים ובין אם אתם הורים לילדים או דודים לאחיינים, תוכלו לקחת וליישם רבים מהדברים שדיברתי עליהם. למידה חוץ כיתתית לא צריכה להיות הפקה, היא צריכה להיות פשוטה ויומיומית. בשורה התחתונה, שכנעו את הילדים להיפרד מהטלפון לשעה-שעתיים וצאו איתם החוצה, לגינה הציבורית, לחוף הים, לחורשה הקרובה, לפרדס…
טיילו איתם, למדו אותם להתבונן, להסתקרן, לחקור את הסביבה הטבעית שלהם. היתרונות של אלו רבים ממה שניתן לפרט גם בעשרה פוסטים.
כנסו לסדרת המאמרים “מצאתי בחוף הים” כדי לגלות על האוצרות שניתן למצוא על ידי התבוננות בזמן טיול בחוף. למשל, מצאתי בחוף הים: חוף דור, קיץ 2021.
אהבתם את המאמר? הירשמו לניוזלטר (בתחתית העמוד או בכפתור הצהוב בתפריט הראשי) ונתראה פעם בחודש בתיבת המייל שלכם עם כל מה שחדש במגזין.
שלכם,
אלכסנדרה
8 Responses
כל כך מסכימה. חייב שינוי!
😊
אהבתי ממש. אגב, קראתי שמחקרים מהשנים האחרונות מצאו שילדים שמבלים פחות בחוץ סובלים יותר מקוצר ראייה. ויש האומרים שקוצר ראייה נעשה מאוד נפוץ בעת המודרנית כי לא נועדנו לשבת כל היום מול מסכים אלא להסתכל למרחק ולהיות הרבה יותר זמן במרחב פתוח.
מעניין!! וגם הגיוני מאוד… אנחנו עוברים אבולוציה מטורפת ולא בהכרח לטובה. תודה רבה! 🙂
ממש מקסים וחשוב, תודה (:
תודה 🙂
טיפים חשובים, תודה
בשמחה, תודה לך. 🙂