fbpx

המקום להתאהב בטבע ולחקור איך לשמור על הסביבה בלי לוותר על רמת החיים אליה התרגלנו,

לטרוף את העולם ולהשאיר אותו שלם

לכבוד מבצעי נובמבר 2021 – דברים שאני לא קונה יותר

חודש נובמבר, חודש הקניות, בא עלינו לטובה ואי-אפשר שלא לתת לו את הכבוד הראוי. אין באמירה הזו שום דבר ציני. כבר שנים שאני מחכה לנובמבר בהתרגשות.
אולי מראש נקודת ההתחלה שלי הייתה לא רעה. אני לא זוכרת את עצמי קונה ללא שליטה דברים רק כי הם במבצע. מה שכן, תמיד הייתי מכינה רשימה של דברים שאת קנייתם/הזמנתם דחיתי למבצעי נובמבר. בדרך כלל זה היה איפור ואביזריו, אולי איזה קורס דיגיטלי או שניים. טוב, אולי חוץ מפעם אחת, שקניתי מעיל מעבר יפיפה בחצי מחיר, מעיל שלא היה לי בו שום צורך ולא מתאים למזג האוויר הישראלי שנטול עונות מעבר. ההוכחה לכך היא, שמאז שקניתי אותו (לפני ארבע שנים, אני חושבת) הוא נלבש פעמים בודדות.

השנה המצב שונה. אני עובדת חצי משרה. שארית הזמן והכסף מושקעים כל כולם בפיתוח ובניית העסק. זה הפתיע אותי, שכשיש משהו גבוה יותר בסדר העדיפויות, כמו חלום להגשים, אז ההתלהבות מהקניות פוחתת והופכת לפעולה פרקטית ומחושבת. הרגש מנותב כולו למטרה, לחלום.

אז איך בכל זאת נציין את חודש נובמבר? החלטתי לכתוב דווקא על הדברים שאני לא קונה יותר ועל דבר אחד שאני כן מתכננת לקנות במבצעי החודש.

בקבוק רב פעמי

בקבוקי שתייה חד-פעמיים

עושה רושם שזה כבר במיינסטרים להסתובב עם בקבוק רב-פעמי שונה ומיוחד, ובכל זאת, עדיין ניתן לראות אנשים עם בקבוקי פלסטיק חד-פעמיים. אני יודעת, גם אני הייתי משתמשת בהם יותר משימוש אחד, אבל חשוב להבין שאורך חייו של בקבוק פלסטיק חד-פעמי הוא קצר מאוד. מהר מאוד מתפתח בו ריח לא נעים, לא משנה כמה יסודי אנחנו שוטפים אותו. יותר מכך, הפלסטיק החד-פעמי הוא פלסטיק באיכות נמוכה שמתבלה תוך שימוש אחד או שניים, וגם אם זה לא נראה לעין, הוא מתחיל להפריש חומרים רעילים ומסרטנים אל מי השתייה שלנו.

להבדיל, לפני כשלוש שנים, קניתי בקבוק נירוסטה של חברת KLEAN KANTEEN והוא איתי עד היום. בלי ריחות לא נעימים ובלי חומרים רעילים. אתם כמובן לא חייבים לקנות בקבוק דווקא של החברה הזו. יש היום בשוק שפע של בקבוקים רב-פעמיים במגוון רחב של מחירים.

כן הייתי ממליצה לבחור בבקבוק מנירוסטה. הוא מחזיק הרבה יותר זמן מבקבוקי הפלסטיק, גם הרב-פעמיים, בריא יותר, נשטף במדיח, וניתן למיחזור לאחר יציאתו מכלל שימוש.

טיפ נוסף הוא לבחור בבקבוק ששומר על טמפרטורת המים ובעל נפח של 600 מ”ל לפחות, ככה תשתו הרבה יותר מים במהלך היום. זה פסיכולוגי וזה עובד. 😉

גיבויים של מוצרים

אל הרעיון המופרך והמטורף לחלוטין הזה נחשפתי לראשונה בפוסט הזה של לובה שרגא ו-וואלה? התאהבתי. לפני כן, הייתי קונה עוד ועוד מוצרים שאני רוצה לנסות, במיוחד בתקופה שעליה סיפרתי בפוסט מבחן המוצרים הגדול. המצב אליו הגעתי היה עומס רציני על שידת האיפור ובמקלחת וחוסר סבלנות לתת צ’אנס אמיתי למוצרים שכבר בשימוש ולסיים אותם, כי כבר רציתי להגיע למוצר הבא.

היום, חוץ מסבונים מוצקים שאני קונה בכמות גדולה בקנייה מרוכזת, מה שמוזיל את העלות באופן משמעותי, כנראה שלא תמצאו אצלי רזרבות של אף מוצר. לא מוצר מזון ולא מוצרי קוסמטיקה, כלום. ולא תאמינו כמה זה מספק כשהארונות לא עמוסים והכל נגיש וזמין ואני מודעת בדיוק למה שיש או אין לי. ממליצה לנסות את זה בעצמכם.

חוץ מזה, זה נכון יותר מבחינת התנהלות כלכלית ומצמצם פסולת (פחות פגי תוקף שהולכים לפח).

בגדים ברשתות וחנויות אופנה מהירה

בגדים

זה שינוי שחל בחיי מאז פרוץ הקורונה. גיליתי את המשמעויות של תעשיית האופנה וגם את זה שאין לי באמת צורך בכל כך הרבה בגדים. בעוד שלא קניתי כמעט בגדים בשנתיים האחרונות, סגנון הלבוש שלי רק הלך והשתפר (לא שהוא היה לא טוב לפני). עשיתי סדר בארון, נפטרתי מבגדים שלא מתאימים למידה שלי, לאורח החיים שלי, או לסגנון שלי וגם קיבלתי כמה יד שנייה מאמא וממקורות נוספים, כאלה שמדויקים לי. כעת התפנה מקום ליצירתיות ולשילובים מקוריים ומעניינים. המחמאות לא איחרו להגיע.

בפוסט הזה כתבתי על תעשיית האופנה ועל ארבעת הצעדים לארון בגדים אקולוגי.

חשוב להבהיר, זה לא שהפסקתי לחלוטין לקנות בגדים ברשתות. מלבד לבנים, אותם אני ממשיכה לקנות חדשים מהרשתות (ולמען האמת, גם לא מתכוונת להפסיק), קניתי פחות מעשרה פריטים בשנתיים וחצי שחלפו.

נעלי עקב ובגדים מבדים לא נעימים

חברה פעם אמרה לי “הגענו לגיל שזה כבר לא ברמה שלנו לסבול ממה שאנחנו לובשות/נועלות”, וזה כל כך מדויק. מגיע גיל, שאת מבינה שאת שווה כל כך הרבה יותר מהדמות שאת חושבת שאת הופכת להיות כשאת נועלת נעלי עקב איתן את בקושי מסיימת את היום או בגד מבד שגורם לך להתגרד כל היום כמו מצורעת. זה עניין של ביטחון ואהבה עצמית לא פחות משזה עניין של שמירה על הסביבה (בדים סינטטיים = פסולת שלא מתכלה).

אז אני הגעתי לגיל הזה. האמת שדי מהר, קצת אחרי הצבא. מאז אני כבר לא קונה נעלי “מגדלי עזריאלי”, כמו שאמא שלי מכנה אותן, ואת אלה שהיו לי מסרתי לבתים חמים. היום נותרו לי מספר נעלי עקב בגובה שלא גורם לי להרגיש חוסר נוחות, ובכל מקרה, תמיד יש לי נעליים שטוחות בהיכון לרגע שבו אמצה את החוויה.

אגב, בגדים מבדים סינטטיים ולא נעימים אני כבר מזהה מקילומטרים ואפילו לא מודדת.

מטליות ניקוי חד פעמיות

אומנם מעולם לא השתמשתי במטליות חד פעמיות לניקוי הרצפה בבית, אבל כן התחלתי את ניהול משק הבית שלי ממטליות חד פעמיות קטנות למטבח ולאבק. זה מה שהכרתי מהבית של אמא שלי והמשכתי את המסורת. מהר מאוד הבנתי, שגם כשאני עושה שימוש רב-פעמי במטליות האלה, אורך חייהן קצר מאוד ואני פשוט מייצרת עוד ועוד פסולת פלסטיק.

אז ניסיתי בהתחלה להשתמש בבד של פיג’מה ישנה, אבל מה שלא סיפרו לי זה שרק בדים 100% טבעיים שימושיים כמטלית ניקיון. אחרת הם לא עושים את העבודה. בסופו של דבר, עברתי למטליות רב-פעמיות הפשוטות, שסבתא תמיד הייתה משתמשת, והן עושות את העבודה יופי יופי ולאורך זמן.

מטהר אוויר

וואי, זה באמת מוצר שהשתמשתי בו מאז שאני מכירה את עצמי (כי ככה זה בכל בית כמעט בישראל) ואף פעם לא הבנתי את הפואנטה. מה הפואנטה לטשטש ריח מסריח אחד בריח מסריח עוד יותר, רק שהשני מורכב משפע של חומרים כימיים ורעילים שמתחזים לריחות טבעיים.

בבית הנוכחי שלנו יש לנו חלון גדול בשירוקלחת שמאוורר מצוין את החלל תוך דקה-שתיים. בנוסף, הצבתי מפיץ ריח, שבמקור היה מחומרים לא מוכרים ולאחר מכן השתמשתי באריזה כדי לשים בפנים שמנים טבעיים שמפיצים ריח עדין ונעים.

מפיץ ריח טבעי

מזון באריזות יחיד

אין ספק שזה ויתור, במיוחד למי שאוהב את כל מיני העוגות האישיות, שוקולדים, אוראו ומתוקים נוספים שנמכרים רק בצורה הזו. ועדיין, בשוטף, אנחנו נמנעים מראש מלקנות מוצרים באריזות כפולות. כמובן שיש יוצאים מהכלל, כמו פריכיות שאנחנו קונים בעיקר בפסח או חטיפי אנרגיה/חלבון שגם אותם יוצא לנו לקנות אחת לכמה חודשים והם משמשים אותנו בעיקר בסיטואציות שצריך משהו יבש, שלא מתקלקל וזמין בתיק לשעת רעב או נפילת סוכר.

זה אולי מרגיש עכשיו מבהיל וקורבן גדול, אבל לא תאמינו כמה זה קל. יש כל כך הרבה חלופות מעולות וטעימות לא פחות באריזות גדולות (או אם לא גדולות, אז לפחות לא אישיות), שזה פחות מפחיד משזה נשמע.

פירות וירקות באריזת פלסטיק

אני לא רוצה להיות צבועה או שקרנית ולכן אסייג ואומר: לא באופן גורף. ועכשיו אפרט.

כמו אורחים ב-90% מהחתונות בארץ, יצאנו מעוד חתונה עם עציץ בזיליקום. גילינו שסך הכל הוא לא קפריזי וכל עוד הוא נמצא בשמש ישירה ומקבל השקיה תדירה (מאוד תדירה – פעם ביומיים בקיץ), הבחור משגשג. כך הפסקנו לקנות בזיליקום בסופר/ירקן, שנמכר בקופסת פלסטיק.

בזיליקום

חוץ מהבזיליקום, אנחנו משתדלים לקנות את כל הירקות והפירות שלנו בשוק או אצל הירקן. זה לפעמים יוצא יקר יותר, אבל הטריות (שמאריכה את חיי המוצר וכך אנחנו חוסכים בפסולת) והעובדה שהם סחורה ישראלית, מצדיקים בעיננו את המחיר. זאת בנוסף לכך שהם נמכרים ללא אריזה מיותרת.

כאן תוכלו לקרוא על הקשר בין צדק חברתי ושמירה על הסביבה.

כמובן, שכל זה נכון למצב הנוכחי, בו אנחנו זוג. אני מניחה שכשנתרחב ויהיו יותר פיות להאכיל המצב ישתנה. שנינו מלאי תקווה שעד אז ההכנסה שלנו תאפשר לנו לשמר את המצב כמו שהוא היום.

מוצרי היגיינה חד-פעמיים

מאז התנסיתי בתחתוני המחזור של מודיבודי, כבר לא הייתה לי דרך חזרה.

מודיבודי

בחרתי לסיים את הפוסט דווקא עם מודיבודי כי, נכון להיום, יש ברשותי שני תחתונים שמכסים חצי מתקופת הוסת החודשית שלי. השנה אני הולכת לנצל את מבצעי נובמבר ולקנות שני תחתונים נוספים שיסגרו לי את הפינה ובכך לסיים סופית את השימוש שלי במוצרי היגיינה חד פעמיים.

כאן סיפרתי בפירוט על חוויית השימוש שלי בתחתונים – מוזמנות לקרוא.

סוף דבר

מלבד תחתוני מודיבודי, אני ממליצה לכם בחום לנצל את מבצעי נובמבר 2021 לרכישת ידע בצורת ספרים וקורסים דיגיטליים, כי זה אף פעם לא יכול להזיק. 😊

ואם ממש בא לכם לקנות מוצר פיזי, השקיעו וקנו מעסקים מקומיים ואקולוגיים. בפוסט הזה כתבתי על 11 עסקים שפועלים למען הסביבה.

זה היה וממשיך להיות תהליך של “בייבי סטפס” שהתחיל בהיותי סטודנטית לתואר ראשון ונמשך מאז. היום, אני יכולה להיתפס בעייני חלק מהאנשים כ”אקולוגית מאוד”, אבל זו תוצאה של צעד ועוד צעד שהולכים ומצטברים לאורח חיים ידידותי יותר לסביבה, בלי לוותר על רמת החיים אליה התרגלתי.

התחברתם למאמר? רוצים עוד? בואו נשמור על קשר! הירשמו לניוזלטר (בתחתית העמוד או בכפתור הצהוב בתפריט הראשי) וניפגש פעם בחודש בתיבת המייל שלכם עם כל מה שחדש במגזין.

שלכם,
אלכסנדרה

יש עוד! פוסטים נוספים שאולי יעניינו אותך

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

היי, אני אלכסנדרה שלומי

אני ביולוגית ימית, אשת חינוך ויוצרת ומפתחת תוכן.
אני פה כדי ללמוד לשלב בין תענוגות החיים הטובים ואכפתיות ושמירה על הסביבה, מתוך כבוד וייראה לאמא טבע וגם מתוך רצון להשאיר עולם טוב יותר לדורות הבאים.

The Golden Whale הוא מגזין טבע, לייף סטייל אקולוגי וחינוך סביבתי, שמטרתו להעניק לאנשים סקרנים, אך עסוקים, תחושת פליאה והשראה, מוטיבציה, וכלים לשמור על הסביבה בלי לוותר על רמת החיים אליה התרגלו.

אתגר ECOLIFESTYLE-30

אתגר קליל ומהנה שיניע בחייכם את השינוי למען הסביבה ויוכיח לכם שאפשר גם
להנות מכל מה שיש לעולם להציע וגם לשמור עליו!

יש לך שאלה?

רוצה שניפגש כל חודש בתיבת המייל שלך?

סיורים

אוהבים את הים? סקרנים לגלות עוד על החופים בישראל, מאפייניהם הייחודיים ובעלי החיים ששוכנים בהם, ממש מתחת לאף שלנו?
הסיורים שלי במיוחד בשבילכם!

סיור חווייתי באורך כשעה וחצי.
הסיורים מתקיימים בשלושה חופים:
גן לאומי חוף השרון (געש)
בלו ביי נתניה
שדות-ים

עלות למשתתף: 110 ש”ח
*קיום הסיור מותנה בהרשמה של 6 אנשים לפחות ולכל היותר 15 איש.

לפרטים והרשמה מלאו את הטופס בהמשך העמוד.

דילוג לתוכן