fbpx

המקום להתאהב בטבע ולחקור איך לשמור על הסביבה בלי לוותר על רמת החיים אליה התרגלנו,

לטרוף את העולם ולהשאיר אותו שלם

35 חדשות טובות בישראל ב-2023
חדשות טובות 2023

בדצמבר של כל שנה אני מקדישה כתבה לסיכום השנה האישית שלי, אבל השנה אני לא מרגישה עדיין שאני במקום של סיכומים, בטח כל עוד מלחמה מתנהלת, יותר ממאה חטופים עדיין נמצאים בעזה ורן עדיין במילואים. אני (וכנראה שאני לא לבד) עדיין תקועה באוקטובר.

אז במקום סיכום שנה אישי, החלטתי לסכם את שנת 2023 עם חלק מהחדשות הטובות וההישגים המשמעותיים בארץ בתחום הקיימות, שמירת הטבע והסביבה. בתוך האסונות של החודשים האחרונים אצל חלקנו, אם לא רובנו, אבדה המשמעות של העשייה הסביבתית לאור תחושת ההישרדות המיידית. אני כולי תקווה שהכתבה הזו תעניק לנו קצת אופטימיות, תחושת משמעות ודרייב לדאוג לעתיד שלנו על הפלנטה.

במקור תכננתי חדשות טובות מהארץ ומהעולם, כי במבט ראשון, החדשות הסביבתיות נראו עגומות מאוד (איך לא?! שלילי מביא רייטינג). ככל שהעבודה על הכתבה הזו התקדמה, ככה גיליתי עוד ועוד דברים טובים שקרו השנה בארץ, מספיק כדי לוותר על החדשות העולמיות ולהסתפק בהפניה שלכם להתעדכנות באתר הנפלא הזה (באנגלית) בכל הטוב שקורה בעולם בתחום שמירת הטבע והסביבה.

מוזמנים ללחוץ על כל אחת מהכותרות כדי לקרוא את הידיעה המלאה.

המשרד להגנת הסביבה מעביר לרשויות המקומיות תמיכות בסכום של כ-32 מיליון ₪ לפיתוח תוכניות היערכות למשבר האקלים ולהצללת המרחב הציבורי.
דו"ח של האו"ם: החור באוזון מעל אנטרקטיקה עשוי להיסגר עד 2066
המומחים אמרו כי אם המדיניויות הנוכחיות יימשכו כסדרן, רמות האוזון שבין אזורי הקוטב עשויים להגיע לרמות שהיו לפני שנות השמונים של המאה הקודמת — עד ל-2040. "דברים מתקדמים בכיוון הנכון".
מהם שינויי האקלים, איך גרמנו להם ואיך אפשר לתקן את המצב? בכתבה הזו.
המשרד להגנת הסביבה והחברה להגנת הטבע הכריזו על הזוכים במיזם עסקים ומגוון ביולוגי טבע-BIZ לחדשנות סביבתית בעסקים בסכום מצטבר של 580 אלף ₪.
לראשונה, מרחבי הים הפתוח יזכו להגנה סביבתית בינלאומית
מדינות האו"ם אישרו אמנה להגנה על המים הנמצאים מחוץ לתחום המים הריבוניים של מדינות. ההסכמה אמורה לסייע להשגת היעד של מעמד מוגן ל-30% משטחי הים והיבשה עד סוף העשור.
אביטל גזית הוא חתן פרס ישראל הראשון למדעי הסביבה והקיימות.
גזית הוא חוקר מוביל בתחום חקר מקווי המים המתוקים, שהוביל פעילות חלוצית לשיקום נחלים בישראל. זו הפעם הראשונה שמוענק פרס בתחום הסביבה והקיימות.
ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה את הצעת החוק לטיפול בפסולת בניין.
התועלת העיקרית הצפויה מיישום החוק היא צמצום והפחתה של היקפי פסולת הבנייה המושלכת לשטחים פתוחים ומניעת מפגעים הסביבתיים הנובעים מכך. התועלת הכלכלית מיישום החוק מוערכת ב-70 מיליון ₪ בשנה – חיסכון ישיר בעלויות הניקוי של הפסולת בשטחים הפתוחים.
נוסף על כך, החקיקה צפויה להגדיל את היקפי פסולת הבנייה שצפויה להיקלט באתרי הטיפול המוסדרים, מה שיביא להגדלת היקפי המִחזור והגדלת היצע החומרים הממוחזרים שבהם ניתן לעשות שימוש במקום חומרי כרייה וחציבה ראשוניים.
הפחתה של ממש בזיהום אוויר מתחבורה כבדה בישראל
ועדת התכנון הארצית לשמירה על הסביבה החופית אישרה: שטחים ימיים מול נתניה ועתלית בהם מתרחשת תופעת טבע ייחודית הנקראת "גני ספוגים", יוכרזו כשמורות טבע.
על שמורות טבע בכלל ושמורות ימיות בפרט מוזמנים לקרוא בכתבה הזו.
החלו מאמצים לשיקום מי התהום במתחם של התעשייה הצבאית לשעבר בגבול תל אביב וגבעתיים ("מתחם מגן") – אחד מזיהומי מי התהום החמורים בישראל. ניקוי המים ימנע את התפשטות הזיהום.
צילום: שרון רז. לפוסט בבלוג שלו “נטוש” על מתחם מגן לחצו כאן.
מקדמים מחזור פסולת זכוכית בישראל: המשרד יתמוך בהקמת מתקן טיפול ומיון פסולת זכוכית בסכום של 8.5 מיליון שקל.
תעשייה יעילה וסביבתית - נתונים חדשים על התייעלות התעשייה הישראלית.
המרכז להתייעלות במשאבים, הפועל בחסות משרד הכלכלה והתעשייה והמשרד להגנת הסביבה, העניק עד כה ייעוץ מקצועי מסובסד ל-220 מפעלים בחיסכון באנרגייה, בהטמנת פסולת, בהפחתת פליטות גזי חממה שהביאו לעלייה בפריון.
70% מהמפעלים שקיבלו ייעוץ מהמרכז כבר יישמו בפועל את המלצותיו!
פעולות אלה הביאו לחיסכון ישיר לתעשייה של יותר מ-90 מיליון ₪ לשנה, ובחישוב של חמש שנים החיסכון למשק צפוי להגיע לכ-457 מיליון ₪, זאת לפני חישוב צמצום הנזקים של תחלואה ותמותה.
המועצה הארצית לתכנון ובנייה אישרה: מסדרונות אקולוגיים יהיו חלק מתכנון הבנייה.
מהם מסדרונות אקולוגיים ולמה הם חשובים כל כך? תוכלו לקרוא על כך בכתבה הזו במגזין.
ל"ג בעומר: ירידה בזיהום האוויר ברוב האזורים בארץ.
במסגרת שיתוף פעולה בין החשב הכללי והמשרד להגנת הסביבה: יוקם מתקן מיון פסולת בנאות חובב ומתקן להשבת אנרגיה מפסולת שיאפשרו מיון והשבה לאנרגיה של כ-350 אלף טונות פסולת בשנה; המתקנים יוביל להפחתה משמעותית של הטמנת הפסולת בבאר שבע בפרט ובישראל בכלל.
הביקור של כלבת הים ממין בסכנת הכחדה חמורה, יוליה, הביא לגיוס המונים נרחב ושיקום בית הגידול שלה בארץ.
לחצו כאן לריאיון עם ד”ר אביעד שיינין מעמותת דלפיס על יונקים ימיים בישראל.
דוח חדש בנושא מדיניות אקלים וכלכלה מעגלית צופה פוטנציאל תעסוקתי חיובי למשק הישראלי.
מהי כלכלה מעגלית ואיך מאמצים אותה בחיינו בקלי קלות? כנסו לכתבה.
כדי להוציא לפועל את הטיפול במפגעים חוצי-גבולות, אישרה הקרן לשמירת הניקיון המנוהלת במשרד להגנת הסביבה תקציב של 17.1 מיליון שקל לצורך שינוע והטמנת פסולת מ-33 אתרים, עבור 25 יישובים באזור יהודה ושומרון, במטרה להביא לשיפור בטיפול בפסולת באזור לצורך הפחתת המפגעים הסביבתיים ובהם שריפות פסולת לא חוקיות ביהודה ושומרון. ההחלטה כוללת גם מנגנון דיווח ובקרה על יישום תוכנית זו.
המשרד להגנת הסביבה אישר תמיכה בהיקף של כ-4.5 מיליון ₪ ל-40 רשויות מקומיות לטובת שמירה על הטבע העירוני.
200 רשויות בישראל זכו בקול קורא של המשרד להגנת הסביבה לחינוך אקלימי.
המשרד יקצה כ-8 מיליון שקל לתמיכה ברשויות מקומיות לרכישת אוטובוסים חשמליים להסעות תלמידים.
היום הבין-לאומי ללא שקיות פלסטיק חד-פעמיות: הפחתה של 73% בכמות השקיות שנמכרות ע"י קמעונאים גדולים ביחס לשנת 2016, טרם כניסת חוק השקיות לתוקף.
כתבה: פלסטיק, נייר או בד – איזו שקית לא מזיקה לסביבה?
המל"ג תקצה 450 מיליון שקלים על פני חמש שנים למחקר בתחום הקיימות ושינויי האקלים – רוב התקציב יושקע במחקרים בתחומי האנרגיה והאקלים והשאר לתחומי החקלאות, מדעי הים והמים.
השקעת תקציבים במחקר היא הצהרת כוונות והצעד הראשון בשינוי אמיתי, יסודי ומקצועי בתחומים שבהם העולם כולו וישראל במיוחד (שמשתרכת רחוק מאחור) חייבים לעשות שינוי גדול כדי להבטיח את עתידנו ואיכות חיינו במדינה ועל הפלנטה.
פסולת של מפעל אחד היא חומר הגלם של מפעל אחר – פרויקט "סימביוזה תעשייתית" מסכם שלוש שנות פעילות.
כ-200 עסקאות בין מפעלים שבמסגרתן הפכה פסולת לחומר גלם, כ-5,000 ארגונים שהצטרפו וחיסכון של יותר מ-100 מיליון ₪ למשק.
במתחם חירייה החל לפעול מתקן חדש ומתקדם שהוקם בתמיכת המשרד להגנת הסביבה לטיפול בפסולת בנייה.
במתקן החדש, בבעלות החברות שטאנג ריסייקל ורדימיקס, ציוד וטכנולוגיה חדישים המאפשרים עיבוד יעיל של פסולת הבנייה וההריסה, והוא צפוי לטפל בכ-2,000 טונות פסולת בנייה ביום. על ידי שימוש בטכנולוגיה זו, אפשר להפחית את כמות הפסולת הנשלחת למטמנות ולשטחים הפתוחים שלא כחוק ולקדם שימוש בחומרים ממוחזרים במיזמים של בנייה וסלילה. המשרד להגנת הסביבה יפקח על המתקן בקפידה כדי לוודא כי הפסולת ממוינת, מופרדת ומעובדת מתוך אחריות לסביבה בד בבד עם הפיכתה למשאב שאפשר להשתמש בו במיזמי בנייה וסלילה חדשים.
תנועת הצופים תקיים בפעם הראשונה פיילוט לשימוש בכלים רב פעמיים במחנות הקיץ בשיתוף המשרד להגנת הסביבה, משרד החינוך, משרד הבריאות ומועצת תנועות הנוער.
הפיילוט במסגרת תמיכת המשרד להגנת הסביבה בפיתוח מנהיגות אקלימית בתנועות הנוער ובארגוני הנוער בסכום של כ-15 מיליון ₪.
שומרים על החושך ורואים טוב יותר: חדשנות בתאורה ידידותית לסביבה בפארק תמנע.
מהו זיהום אור ואיך כל אחד מאיתנו יכול למזער את הנזקים שלו? בכתבה.
אחרי עשרות שנים של זיהום נחל הירקון - מתגבשת תוכנית במסגרתה בתוך כחמש שנים תופסק לחלוטין הזרמת השפכים המטוהרים לנחל הירקון ותוגדל הזרמת מים שפירים (טהורים) אליו.
ועדת השרים לענייני הסדרת ההתיישבות ופיתוח כלכלי של החברה הבדואית בנגב אישרה הצעה לגיבוש תוכנית שיקום ופיתוח של נחל גרר ויובליו.
במועצה האזורית אשכול נערך טקס הנחת אבן הפינה להקמת אתר "דיה" לטיפול בפסולת ביתית וגזם חקלאי אשר ייצר חשמל וימכור אותו לחברת החשמל.
הכל על מיחזור בכתבה הזו.
המשרד להגנת הסביבה ורשות הטבע והגנים פועלים במשותף להצלת אוכלוסיית הנשרים בישראל עם תוכנית חדשה בהיקף של כ-28 מיליון שקל.
נכנסה לתוקף הפעימה השנייה של תקנות התכנון והבנייה (תכן הבנייה)(בנייה בת קיימה).
מחפשים דירה? משפצים? בונים? כנסו למדריך המלא לבית ירוק ובריא לכם ולסביבה.
הממשלה אישרה את תמ"א 75 - תוכנית המתאר הארצית לפינוי המפעלים המזהמים ממפרץ חיפה, לטובת הפיכת האזור למטרופלין שיכלול מאות אלפי יח"ד חדשות ואזורי תעסוקה, תעשייה, מסחר ומלונאות.
ישראל מצטרפת לקואליציית המדינות המובילות לאמנת פלסטיק בין-לאומית חדשה.
מיזם "ערים שקטות" של המשרד להגנת הסביבה: קנסות על שימוש מופרז בצופרים מכלי רכב.
צמצום זיהום האוויר באזור התחנה המרכזית בתל אביב: מינואר 2024 יחל תהליך הדרגתי ובו תותר כניסה למתחם התחנה רק לאוטובוסים מתקן יורו 6 ומעלה.

שתהיה לנו שנה אזרחית של שלום, בשורות טובות וצעדים גדולים כקטנים לעבר עתיד טוב יותר.

אם אתם עדיין לא רשומים, הצטרפו לרשימת התפוצה (בטופס בתחתית העמוד) וניפגש אחת לחודש בתיבת המייל שלכם עם כל מה שחדש במגזין והפתעות נוספות.

שלכם,
אלכסנדרה

יש עוד! פוסטים נוספים שאולי יעניינו אותך

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

היי, אני אלכסנדרה שלומי

אני ביולוגית ימית, אשת חינוך ויוצרת ומפתחת תוכן.
אני פה כדי ללמוד לשלב בין תענוגות החיים הטובים ואכפתיות ושמירה על הסביבה, מתוך כבוד וייראה לאמא טבע וגם מתוך רצון להשאיר עולם טוב יותר לדורות הבאים.

The Golden Whale הוא מגזין טבע, לייף סטייל אקולוגי וחינוך סביבתי, שמטרתו להעניק לאנשים סקרנים, אך עסוקים, תחושת פליאה והשראה, מוטיבציה, וכלים לשמור על הסביבה בלי לוותר על רמת החיים אליה התרגלו.

אתגר ECOLIFESTYLE-30

אתגר קליל ומהנה שיניע בחייכם את השינוי למען הסביבה ויוכיח לכם שאפשר גם
להנות מכל מה שיש לעולם להציע וגם לשמור עליו!

יש לך שאלה?

רוצה שניפגש כל חודש בתיבת המייל שלך?

סיורים

אוהבים את הים? סקרנים לגלות עוד על החופים בישראל, מאפייניהם הייחודיים ובעלי החיים ששוכנים בהם, ממש מתחת לאף שלנו?
הסיורים שלי במיוחד בשבילכם!

סיור חווייתי באורך כשעה וחצי.
הסיורים מתקיימים בשלושה חופים:
גן לאומי חוף השרון (געש)
בלו ביי נתניה
שדות-ים

עלות למשתתף: 110 ש”ח
*קיום הסיור מותנה בהרשמה של 6 אנשים לפחות ולכל היותר 15 איש.

לפרטים והרשמה מלאו את הטופס בהמשך העמוד.

דילוג לתוכן