כחלק מהתהליך שלי לחיים מקיימים יותר החלטתי לבחון את כל מוצרי הטיפוח והטואלטיקה שבהם אני עושה שימוש יומיומי לנוכחות חומרים שמזיקים לגוף ולסביבה, ולהחליט אילו מוצרים ימשיכו איתי ויירכשו מחדש ומאילו מוצרים אאלץ להיפרד לאחר שאסיים אותם. ההחלטה הזו לא פשוטה בכלל והיישום שלה עוד יותר, מאחר וחלק מהמוצרים עושים, על פניו, עבודה מצוינת ואני נהנית מאוד להשתמש בהם.
אחד האתרים המרכזיים שעזרו לי בבדיקת שלל הרכיבים במוצרים הוא האתר של ארגון EWG’s Healthy Living. הקלידו או העתיקו את המרכיב שמעניין אתכם לשורת החיפוש ותקבלו את דירוג הבטיחות המשוכלל של המרכיב ואת הדירוג שלו במספר קטגוריות סיכון, כגון חשד כגורם מסרטן, רעילות מצטברת וגורם לתגובה אלרגית. מתחת לדירוג תמצאו הסברים וחשדות לסכנות נוספות (או היעדרם). המידע מתומצת מאוד ומבוסס על מחקרים מדעיים (אפילו כתוב כמה מאמרים נמצאו שעוסקים באותו המרכיב) ועל מסקנות והוראות ה-FDA (מנהל המזון והתרופות האמריקאי). אתר נוסף שיכול לעזור בבדיקת מרכיבים הוא אתר Cosmetics Info.
חשוב להדגיש שאיני כימאית, מומחית לעור או קוסמטיקאית ואיני מתיימרת לתת שום המלצה לגבי שימוש במוצר כזה או אחר ומרכיביו, מלבד מניסיון אישי ומידע שמצאתי על ידי מחקר אישי באינטרנט.
פוסט זה הוא הראשון מתוך שני פוסטים והוא יעסוק במוצרי טיפוח פנים, שזו בעצם רשימת המוצרים הארוכה ביותר שלי. לחלק השני שעוסק במוצרי טיפוח גוף ושיער לחצו כאן.
אם אתם כבר ב”רמת מתקדמים” וכבר עשיתם את המעבר, באופן מלא או חלקי, למוצרים טבעיים/אקולוגיים – כנסו למאמר “קוסמטיקה טבעית – לא מה שחשבתם“.
טיפוח בכלל וטיפוח הפנים בפרט היו חשובים לי מאז ומתמיד. בחורף 2018-2019, כנראה בעקבות הפסקת נטילת גלולות, הופיע לי אקנה. אחרי כמעט שנה עד שהוא עבר (כתוצאה מטיפול בראוקוטן), העיסוק בטיפוח הפנים קיבל מקום גדול עוד יותר בחיי ולקח לי זמן (ולא מעט כסף) למצוא מוצרים שעושים באמת טוב לעור שלי. לכן החלק הזה קשה לי במיוחד ואני מקווה שלא יהיו פה הרבה אכזבות.
בינתיים אתן לכם ספוילר בדמות קובץ חינמי להורדה אותו הכנתי בעקבות הבדיקה שעשיתי, עם החומרים הלא-רצויים המרכזיים במוצרים השונים שבדקתי.
אתם במתח? גם אני.
בואו נתחיל.
שפתון לחות של נטורליפ
רשימת הרכיבים כולה ממקורות טבעיים צמחיים ואין זכר לתרכובת כימית כלשהי. עבר.
שפתון לחות של Alba
למרות שלמראית עין המרכיבים טבעיים, מסתבר שהמרכיב הריח בעל דירוג לא מחמיא בכלל. בנוסף, המרכיב SYMPHYTUM OFFICINALE (COMFREY) LEAF EXTRACT מסרטן ובעל רעילות מצטברת גבוהה. תענוג סך הכל.
Labello
נו מה אני אעשה, נלחמת ביובש בשפתיים בכל האמצעים…
דווקא הלך טוב עד שהגיע ה- PROPYLENE GLYCOL והרס הכל. נפל.
קרם פנים של ביודרמה (Sensibio Light)
צריכה להתנצל מראש על הצורה שלו! שכחתי לגמרי שהוא עומד לדגמן לבלוג והייתי חייבת לנצל את הטיפות האחרונות שלו (שמסתבר שהן ממש לא טיפות, נשאר מלא חומר בפנים!).
6 מרכיבים ראשונים כולם בטוחים. לרגע כבר קיוויתי שהקרם שאני כל כך אוהבת יעבור את המבחן, אבל לא – הוא נפל במרכיב השביעי ונפל חזק. TRICETEARETH-4 PHOSPHATE – קיבל דירוג רע מאוד באתר של EWG כגורם לגירויים ומזיק במגע עם עור פגום.
תמיסה מיסלרית להסרת איפור של ביודרמה (Sensibio H2O)
זהו מוצר שנקנה בעקבות המלצות משוגעות בערוצי היוטיוב והוא לא זול בכלל. אני משתמשת בו להסרת איפור מהעיניים בלבד (כש-אני מאופרת בעיניים) והוא באמת עושה עבודה טובה. יחד עם זאת, המרכיב הראשון ברשימה PEG-6 CAPRYLIC/CAPRIC GLYCERIDES חשוד ובאתר של EWG ממליצים להימנע ממוצרי טיפוח שמכילים אותו. בחיפוש אחר ציון משוכלל של המוצר הוא קיבל 2 (בצבע ירוק), כלומר שהוא בסופו של דבר לא כל כך מזיק.
ג’ל ניקוי פנים של ביודרמה (Sensibio Gel Moussant)
גם אותו אהבתי (וקניתי בקבוק גדול, ככה שייקח לי זמן לסיים אותו), אבל מסתבר שהוא מכיל כמה וכמה חומרים לא נחמדים. ביניהם: SODIUM LAUROYL SARCOSINATE ו- PEG-90 GLYCERYL ISOSTEARATE. בקיצור, נפרדים.
סרום פנים Skin Booster Vitamin Shot של Physicians Formula
עוד מוצר מצטרף לרשימת הנופלים. מכיל שפע של חומרים מזיקים ולא מומלצים, ביניהם SODIUM HYDROXIDE, PHENOXYETHANOL, TITANIUM DIOXIDE (Cl 77891), RETINYL PALMITATE ועוד.
סרום לילה של pixi (Overnight Glow Serum)
פה זה קצת טריקי. מטרת הסרום היא ניקוי העור והסרת שכבת תאים מתים מהעור על ידי פילינג כימי שנעשה בזכות החומצות הפעילות במוצר. כצפוי, החומצות מופיעות עם דירוג לא מחמיא באתר של EWG מאחר והן אכן מזיקות בריכוזים גבוהים. העניין הוא, שמלבד החומצות והחומרים הפעילים שאותם מדגישה החברה על האריזה, נראה שיש חומרים נוספים שאינם מומלצים לשימוש. כנראה שאזדקק למחקר מעמיק יותר על מנת להחליט מה יעלה בגורלו של המוצר.
שמן פנים של pixi (Rose Oil Blend)
תמציות ושמני פרחים וצמחים. אפשר להירגע, לפחות המוצר הזה עבר את המבחן.
קרם חומצה אזלאית של GIGI
מפתיע (או שאולי לא כל כך) שהחומצה האזלאית קיבלה דירוג בטיחות גבוה למרות שהינה חומצה (מאחר ואינה גורמת לרגישות לחשיפה לשמש). אל תמהרו לשמוח, המרכיבים הבאים ברשימה כבר הרבה פחות סימפטיים ומתהדרים בציונים שצבועים באדום בוהק. יחד עם זאת, זהו קרם טיפולי שאני לא משתמשת בו באופן יומיומי והוא עוזר לי מאוד למניעת אקנה. לכן, בשלב זה, עד שאמצא תחליף ראוי, אני לא מוותרת עליו.
קרם הגנה ג’ל שקוף לפנים Skin Gard invisible 50 SPF
טוב, אני מופתעת שלקח לי כמה מרכיבים עד שהגעתי למזיקים. קרמי הגנה רגילים מלאים בחומרים רעילים, אבל על זה נדבר בפוסט אחר.
קרם לחות והגנה 50 SPF של סבוקלם
מפתיע שיחסית לרשימה הארוכה של המרכיבים, רק שני מרכיבים קיבלו דירוג פחות מחמיא והם: CYCLOPENTASILOXANE ו- OCTOCRYLENE. השני נמצא כגורם למוות תאי ומשפיע על המערכת הקרדיו-ווסקולרית (הלב וכלי הדם). שניהם רעילים ומזיקים לסביבה. בקיצור, ביי.
Every Day Tinted Face Primer + Moisturizer ST. TROPEZ
רק המרכיב הראשון אחרי המים (וזה שנמצא בריכוז הגבוה ביותר במוצר) וכבר הוא עם דירוג לא מחמיא במיוחד – CYCLOPENTASILOXANE. החומר נמצא כרעיל ומצטבר ברקמות ביולוגית ופוגע במערכת האנדוקרינולוגית (הורמונלית) בכמויות בינוניות. גם DIMETHICONE, שמגיע אחריו ברשימה הוא לא חומר סימפטי. בקיצור, אאלץ למצוא משזף אחר.
מסיכת הבהרה TOMATOX של TONYMOLY
החומר הרביעי ברשימת המרכיבים, TITANIUM DIOXIDE, מופיע בסימן כתום של אזהרה (כתלות באופן השימוש). זהו החומר הפעיל שגורם להבהרת העור והוא נמצא כרעיל, בולע קרינה אולטרה-סגולה ומסרטן. כמו כן, הוא מסוכן במיוחד בחומרים אבקתיים (למשל, פודרות) עקב שאיפתו. לצערי, הוא לא החומר היחיד הלא-נחמד בתכשיר ולכן, למרות שאני עושה בו שימוש לעיתים רחוקות יחסית (פעם בשבועיים בערך), אנחנו ניפרד.
יחד עם זאת, בחיפוש של שם החברה באתר EWG, מצאתי מספר מוצרי לחות והבהרה לפנים שקיבלו דירוג טוב. שווה לבדוק.
מסכת מינרלים לניקוי הפנים של מיכל סבון טבעי
מסתבר שאין לי הרבה צדיקים בסדום, אבל זה אחד מהם. כל המרכיבים ממקור טבעי-צמחי.
תרחיץ קרם ניקוי עמוק deep action cream wash של Clean&Clear
בואו נדבר רגע על הרכיב FRAGRANCE. זה מרכיב שמופיע כמעט בכל המוצרים ברשתות הפארם. מדובר בתרכובת שמרכיביה לא ידועים, החברות לא חושפות אותם, אך השפעותיה ידועות ועוד איך, ביניהן תגובות אלרגיות, גירויים ורעילות לסביבה. יחד איתו, קיימים במוצר חומרים מזיקים נוספים, חלקם מפורטים בקובץ שהכנתי ומצורף לפוסט.
מי טונר ROSE PETAL של חברת THAYERS
מבט זריז על רשימת הרכיבים הראה שכל הרכיבים ממקור צמחי, אבל הם היו חייבים להרוס עם מרכיב אחד כימי ורעיל – PHENOXYETHANOL (חומר מבוסס אלכוהול). חבל. לא נורא, גם ככה לא התכוונתי לקנות אותו שוב. :P.
פילינג שפתיים ORGANIC ROSE OIL LIP POLISH של PHYSICIANS FORMULA
עכשיו אני באמת לחוצה, כי זה מוצר שלקח לי זמן למצוא ואני ממש ממש אוהבת אותו. ממש מחסירה פעימה עד להופעת התוצאה לגבי כל רכיב.
אז אם חשבתי שרכיבים טבעיים הם בהכרח טובים, טעיתי. בכל מקרה, במוצר יש שני רכיבים בעייתיים: FLAVOR/AROMA שהוא תרכובת שמטרתה להעניק טעם למוצרי שפתיים (ולמוצרי מזון באופן כללי) או לטשטש טעם קיים, ואשר עלולה להיות רעילה, אך אין כמעט מידע עליה כי בכל מוצר התרכובת היא שונה ולא מפורטת. בנוסף, ROSA GALLICA FLOWER POWDER שהייתי מצפה שיהיה רכיב בלתי מזיק כי מקורו מן הצומח, אך מסתבר שהוא אלרגן חזק מאוד. מאוד.
כאן נכנס שיקול הדעת שלי. אני משתמשת במוצר מזה מספר חודשים רב ולא הופיעה שום תגובה אלרגית. מאחר ותגובה אלרגית היא דבר אינדיבידואלי, שלאנשים מסוימים נגרם לפעמים גם ממאכלים טבעיים לחלוטין שלאחרים לא גורמים לתגובה (אגוזים, למשל), אני מרשה לעצמי להחליק על ציון הבטיחות המחמיר של המרכיב. לגבי מרכיב הטעם… הוא מופיע רביעי מהסוף (כלומר, הוא נמצא בריכוז נמוך יחסית לשאר המרכיבים במוצר) ולכן אני חלוקה לגבי העניין הזה. אני חושבת שאמשיך להשתמש במוצר, לפחות עד שאמצא לו תחליף ראוי שלא שנוי במחלוקת.
פילינג פנים ושפתיים SMOOTH SUGARS של לוריאל
החברה טוענת שהמוצר עשוי מ-100% רכיבים ממקור טבעי. למרות זאת ולמרות שהוא עושה עבודה לא רעה, הוא לא מחביביי בגלל הריח החזק מאוד שלו ולכן אני סקרנית, בכל זאת, למצוא פירוט של הרכיבים. באתר הרשמי של החברה מצאתי רשימת מרכיבים קצרה משציפיתי, שכוללת פולי קפה, שמן שקדים ושמן קוקוס. וזהו. מוזר ולא ברור אם זו אכן רשימת הרכיבים המלאה, ואם כן, האם ייתכן ששילוב החומרים הטבעיים הללו יוצר את הריח החזק (ולא של קפה) של המוצר?
לסיכום,
נראה שהרוב המוחץ של המוצרים לא עמד במבחן. חייבת לציין שאני מסיימת את המבחן מבולבלת במקצת. ההחלטה לגבי מוצרים מסוימים היא קלה. לצורך העניין, ברור לי שאין סיבה לכך שבקרם לחות לעור רגיש יהיו מרכיבים שעלולים ליצור גירוי ומזיקים לעור פגום. כמו גם, שקיים שפע של תחליפים טבעיים.
לעומת זאת, מוצרים שמעצם מטרתם, עלולים לייצר גירוי, כמו פילינגים כימיים למיניהם, מעלים אצלי שאלות ויתכן שאערוך מחקר יותר מעמיק לפני שאמהר לוותר עליהם בשגרת הטיפוח שלי. כל שכן, שאיני מכירה, נכון להיום, הרבה מוצרים טבעיים שעונים על הצורך הזה (ויכולים להחזיק אותי בלי ביקורים תכופים אצל הקוסמטיקאית שזו הוצאה מטורפת בפני עצמה). אנסה את שני האתרים שגיליתי בזכות כתיבת הפוסט הזה לחיפוש חברות שמוצריהן בטוחים לשימוש.
לקריאה על שגרת טיפוח הפנים האקולוגית שלי (אפריל 2021) לחצו כאן.
בינתיים,
לעשות את הבדיקה של כל המרכיבים של כל המוצרים שבשימוש אצלכם – ייקח המון זמן, ולכן החלטתי לחסוך לכם את כאב הראש. הכנתי לכם (ולעצמי) קובץ להורדה (ולהדפסה) שעושה קצת סדר ומסכם את המרכיבים המזיקים המרכזיים שחזרו על עצמם בין המוצרים השונים שבדקתי. תוכלו לשמור אותו במחשב או בטלפון ואפילו להדפיס ולקחת איתכם לחנות בפעם הבאה שתלכו להתחדש במוצרי טואלטיקה וטיפוח.
ליסודיים יותר שביננו, ממליצה להיכנס לאתרים שציינתי בתחילת הפוסט לבדיקה פרטנית של המרכיבים בתכשיר הרצוי.
אם הרגשתם שהפוסט חידש והועיל לכם מוזמנים לשתף!
נתראה בשבוע הבא עם החלק השני של מבחן המוצרים הגדול.
שלכם,
אלכסנדרה
נ.ב.: רוצים להישאר מעודכנים? גללו עוד טיפה את העמוד, הירשמו לניוזלטר ותקבלו עדכון פעם בחודש לתיבת המייל עם כל מה שחדש באתר.