fbpx

המקום להתאהב בטבע ולחקור איך לשמור על הסביבה בלי לוותר על רמת החיים אליה התרגלנו,

לטרוף את העולם ולהשאיר אותו שלם

לא תרופת סבתא: המדע מעודד אותנו ללכת יחפים

יש שיחלקו עליי, אבל אני לא תופסת את עצמי כאדם רוחני במיוחד. בכל אמונה אני משתדלת לחפש היגיון שפועל על פי חוקי הטבע המוכרים והידועים. הרקע המקצועי שלי (ביולוגית ימית) והמקומות הגיאוגרפיים בהם יצא לי לעבוד הפגישו אותי עם לא מעט “יחפנים” – אנשים שמנצלים כל הזדמנות ללכת יחפים ומאמינים בכל ליבם שאין דבר בריא מזה. בתור מי שגדלה בחינוך רוסי, רק המחשבה על הליכה יחפה וכפות רגליים מלוכלכות מעבירה בי צמרמורת (תביאו לי טפצ’קי!). אבל כשגיליתי שיש מדע מאחורי “אמבטיית יער” (עליה תוכלו לקרוא בכתבה הקודמת בסדרה “לא תרופת סבתא”) החלטתי לבחון גם את נושא היחפנות ולברר מה למדע יש להגיד על כך.

רגליים יחפות
Photo by Sandro Gonzalez on Unsplash

גראונדינג, Earthing או בשמו העברי ‘קרקוע’ מתייחס למגע עור ישיר עם פני כדור הארץ. המגע יכול להיות עם רגליים יחפות או עם הידיים, למשל בזמן גינון, בישיבה או בשכיבה. המגע יכול להיות ישיר או באמצעות מערכות קרקוע טכנולוגיות שונות. הרעיון מאחורי קרקוע הוא שמגע גופני עם המטען החשמלי הטבעי של כדור הארץ מייצב את הפיזיולוגיה שלנו ברמות העמוקות ביותר על ידי מעין הארקה.

ידיים נוגעות באדמה
Photo by Gabriel Jimenez on Unsplash

מה למדע יש להגיד על גראונדינג?

על פי ההשערה, אלקטרונים מעוררים מכדור הארץ נכנסים לגוף ופועלים כנוגדי חמצון טבעיים. הם עוברים דרך רקמות החיבור בגוף ואזורי דלקת, מנטרלים רדיקלים חופשיים וחומרים מזיקים אחרים ומגנים על הרקמה הבריאה מפני נזק.

רדיקלים חופשיים הם תוצר של תהליכים טבעיים שמתרחשים בגוף וגם אחת הדרכים של הגוף להתמודד עם נגיפים וחיידקים שתוקפים אותו. למעשה, המערכת החיסונית שלנו משחררת רדיקליים חופשיים כדי להתמודד עם זיהום ותוקפים. מנגד – האלקטרונים המעוררים שמגיעים מפני כדור הארץ מונעים מאותם רדיקלים חופשיים גרימת “נזק צדדי” לרקמה בריאה בזמן שהם מתמודדים עם גורמי הזיהום או המחלה. אותו “נזק צדדי” תורם להיווצרותן של מחלות ומצבים רבים בגוף האדם, כמו מחלות לב, אלצהיימר, הזדקנות העור והזדקנות בכלל – תהליך הדרגתי של התחמצנות הגוף על ידי אותם רדיקלים חופשיים.

הרדיקלים החופשיים הם אטומים עם מספר אי זוגי של אלקטרונים, שהופך אותם ללא יציבים. נוגדי חמצון מנטרלים אותם על ידי זה שהם תורמים להם אלקטרונים ומייצבים אותם. תוכלו לקרוא עוד על רדיקלים חופשיים כאן.

תורם האלקטרונים הטוב ביותר, כפי שהחוקרים מאמינים, נמצא ממש מתחת לרגליים שלנו: פני כדור הארץ, עם מחסן בלתי מוגבל של אלקטרונים נגישים. אלקטרונים מכדור הארץ עשויים, למעשה, להיות נוגדי החמצון הטובים ביותר, עם אפס תופעות לוואי שליליות, מכיוון שהגוף שלנו התפתח כדי להשתמש בהם במשך עידנים של מגע פיזי עם הקרקע.

תמונת לוויין של כדור הארץ
Photo by Javier Miranda on Unsplash

אורח החיים המודרני הפתיע את הגוף ואת מערכת החיסון בכך ששלל ממנו לפתע את מקור האלקטרונים הקדמוני שלו. הפרדה פלנטרית זו החלה להאיץ בתחילת שנות ה-50 עם הופעתן של נעליים שיוצרו עם סוליות מבודדות במקום העור המסורתי – מה שיצר אתגר למערכת החיסון שלנו שהאבולוציה לא הספיקה לפתור.

ולהלן ההוכחות בשטח:

מחקרים שונים מעידים על כך שגראונדינג משפר את השינה, מווסת את רמות הקורטיזול (הורמון שאחראי, בין השאר, על תגובת “הילחם או ברח”) בגוף, מפחית כאב, מפחית מתח, מאיץ ריפוי פצעים, מפחית את צמיגות הדם ומשפר את הזרימה שלו.

מניעה וטיפול בדלקות, בפציעות והקלה על כאבי שרירים

גראונדינג מפחית ואפילו מונע את סימני הדלקת העיקריים בעקבות פציעה: אדמומיות, חום, נפיחות, כאב ואובדן תפקוד. 20 מחקרים שביצעו הדמיה אינפרה-אדומה אישרו שגראונדינג מביא לריפוי מהיר של דלקת כרונית, שמלווה בכאבים (שימו לב לתמונות!).

מחקרים מסוימים בדקו את ההשפעות של קרקוע על כאב ועל התגובה החיסונית לפציעה בכאבי שרירים מושהים (DOMS) – הכאב ונוקשות השרירים שמופיעים שעות עד ימים אחרי פעילות גופנית מאומצת וחדשה לגוף שגורמת נזק זמני לשרירים. אחד המחקרים הראה, באופן ספציפי, שקרקוע במהלך השינה (למשל, בעזרת מערכת קרקוע) גורם להתאוששות מהירה יותר ו/או סמנים פחות בולטים של נזק לשרירים ודלקת בהשוואה לשינה ללא קרקוע.

סריקות אינפרה-אדומות של מטופל עם כאבים באזור הברכיים שנעשו בהפרש של חצי שעה לפני (שמאל) ואחרי קרקוע (ימין). ניתן לראות שהרקמה הפגועה פולטת משמעותית יותר חום לפני הקרקוע מאשר אחריו (תהליך דלקתי חזק יותר). (Menigoz et al. (2020
סריקות אינפרה-אדומות של גבר בן 85 שסובל מזה ארבעה חודשים מכאבי גב כרוניים וללא הצלחה של טיפול רפואי ממושך. הסריקות התבצעו לפני (שמאל) ואחרי (ימין) שני לילות קרקוע. ניתן לראות שהדלקת והכאבים פחתו משמעותית. כעבור ארבעה חודשים של קרקוע בזמן שינה המטופל דיווח על היעלמות מלאה של הכאבים. (Menigoz et al. (2020

מחקרים אלו מצביעים בבירור על כך שלגראונדינג יש הרבה מה להציע לספורטאים והוא לבטח צריך להיות חלק מכל אורח חיים אתלטי.

שיפור השינה

קרקוע הגוף במהלך השינה מביא לשינויים שניתנים לכימות בהפרשת הקורטיזול היומית או הצירקדית (מחזור של 24 שעות). מה שבתורו, מייצר שינויים בשינה, בכאב ובמתח (חרדה, דיכאון ועצבנות). מחקרים הראו שמתח כרוני ממושך גורם לפגיעה בפעילות המערכת החיסונית, במסגרתה הגוף מפסיק להגיב כראוי להורמונים נוגדי דלקת, מה שעלול להגביר את הסיכונים למגוון מחלות כרוניות.

ילדה שוכבת על דשא
Photo by Johnny McClung on Unsplash

טיפול ומניעת מחלות כרוניות

הסיבה השכיחה ביותר למוות ולנכות בארצות הברית היא מחלה כרונית (מחלות לב, סרטן, שבץ מוחי, מחלת ריאות חסימתית כרונית, אוסטאופורוזיס וסוכרת הן המחלות הכרוניות הנפוצות והיקרות ביותר למערכת הבריאות האמריקאית. מחלות כרוניות אחרות כוללות אסטמה, מחלת אלצהיימר, הפרעות במעיים, שחמת הכבד, סיסטיק פיברוזיס, טרשת נפוצה, דלקת פרקים, לופוס, דלקת קרום המוח ופסוריאזיס).

“מתרס דלקתי” הוא תופעה קלאסית שמופיעה בספרות הרפואית: תפקיד המתרס הדלקתי הוא לבודד רקמות פצועות כדי להפריע לתנועה של פתוגנים ופסולת מהאזור הפגוע אל רקמות בריאות סמוכות. הפסולת שמתקרשת יוצרת מחסום שמעכב את תנועתם של נוגדי חמצון ותאים מתחדשים לאזור הפצוע. כתוצאה מכך הרקמה הפצועה לא מצליחה לסיים את תהליך הריפוי, מה שעלול ליצור מעגל דלקתי אכזרי שיכול להימשך תקופה ארוכה, ולהוביל ל”דלקת שקטה”, שבתורה, לאורך זמן, יכולה לקדם התפתחות של מחלות כרוניות.

ממצאי מחקרים מצביעים על כך ש”מתרס דלקתי” עשוי להיות תוצאה של חוסר קרקוע ושל “מחסור באלקטרון” כתוצאה מכך. פצעים נרפאים בצורה שונה מאוד כאשר הגוף מקורקע (חסכתי לכם את התמונות). הריפוי מהיר הרבה יותר, וכמו שאמרנו, הסימנים העיקריים של הדלקת מצטמצמים או מתבטלים וכך נמנע “מתרס דלקתי” וההשלכות שלו.

רגליים יחפות בעשב
Photo by Kateryna Hliznitsova on Unsplash

הניתוק מכדור הארץ עשוי להיות תורם חשוב לעלייה העולמית המדאיגה במחלות כרוניות שקשורות לדלקת. מחסור באלקטרונים יכול גם לפגוע בתהליכים שמתרחשים במיטוכונדריה (אברון בתא האדם), מה שמוביל לעייפות כרונית ולהאטת תנועת התא ופעילויות חיוניות אחרות של תאי מערכת החיסון. בשלב הזה, אפילו פציעה קלה עלולה להוביל לבעיה בריאותית ארוכת טווח. כי מערכת החיסון שמופעלת כל הזמן מותשת לבסוף ומפסיקה להבחין בין המבנים הכימיים המגוונים של הגוף (הנקראים “עצמי”) לבין מולקולות של טפילים, חיידקים, פטריות ותאי סרטן (הנקראים “לא-עצמי”). המצב קורה במחלות כמו סוכרת (הרס תאי בטא שמייצרים אינסולין), בדלקת מפרקים שגרונית ובלופוס אריתמטוזוס.

שיפור צמיגיות וזרימת הדם

יתרון חשוב נוסף שתועד הוא זרימת דם טובה יותר כתוצאה מקרקוע. מחקר משנת 2013 הראה עלייה בכ-270% בממוצע חוזק המטען השלילי על פני כדוריות הדם האדומות, תוך שעתיים מרגע הקרקוע. תפקידו של מטען זה הוא לשמור על מרווח בין התאים בזרם הדם. ככל שהמטען גדול יותר כך גדל הפוטנציאל של התאים לדחות זה את זה כך שנוצרים פחות גושים, צמיגות הדם נמוכה יותר והזרימה טובה יותר. העלייה שנמדדה במחקר זה מרמזת על אפקט דילול דם טבעי.

רגליים יחפות בחוף הים
Photo by Benita Anand on Unsplash

לסיכום

נעליים עם סוליות מבודדות, בניינים רבי קומות ומיטות מוגבהות מפרידים בין רובנו, בני האדם, לבין פני כדור הארץ ומונעים קשר עור ישיר איתם – חיבור שהיה המציאות היומיומית בתרבויות עבר שהשתמשו בעורות של בעלי חיים להנעלה ולשינה.

קרקוע הוא פעולה פשוטה וקלה לביצוע ולעתים קרובות היא משיגה תוצאות מהירות, במיוחד עבור אנשים עם הפרעות בריאות כרוניות.

איך נעשה את זה?

אתם יכולים לרכוש מערכת קרקוע ולהשתמש בה בזמן ישיבה או שינה, ועדיף בדרך הטבעית ביותר – על ידי בילוי יחפים בחוץ, בטבע, במגע עם דשא, אדמה, אבן, חצץ או חול בכל הזדמנות שהדבר מתאפשר. אפילו הכנסת הידיים לאדמה (במהלך גינון למשל) תספק את אפקט הקרקוע. ניתן גם לרכוש נעלי קרקוע מיוחדות שיגנו על כפות הרגליים שלכם, בלי לבודד אותן חשמלית.

אהבתם את הכתבה? רוצים עוד? בואו נשאר בקשר! הירשמו לניוזלטר בתחתית העמוד ונפגש אחת לחודש בתיבת המייל שלכם עם כל מה שחדש במגזין.

שלכם,
אלכסנדרה

רגליים יחפות בטבע
Photo by Heather Morse on Unsplash

מקורות

Menigoz, W., Latz, T. T., Ely, R. A., Kamei, C., Melvin, G., & Sinatra, D. (2020). Integrative and lifestyle medicine strategies should include Earthing (grounding): Review of research evidence and clinical observations. Explore, 16(3), 152–160. https://doi.org/10.1016/j.explore.2019.10.005

Oschman, J. L., Chevalier, G., & Brown, R. (2015). The effects of grounding (earthing) on inflammation, the immune response, wound healing, and prevention and treatment of chronic inflammatory and autoimmune diseases. Journal of Inflammation Research, 8, 83–96. https://doi.org/10.2147/JIR.S69656

יש עוד! פוסטים נוספים שאולי יעניינו אותך

2 Responses

  1. שלום אלכסנדרה!
    אכן כתבות מעניינות, הכתובות בתמצית והניתנות לקריאה ולהבנה מיידיות.

    כל טוב ונקווה לבשורות טובות ומהר!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

היי, אני אלכסנדרה שלומי

אני ביולוגית ימית, אשת חינוך ויוצרת ומפתחת תוכן.
אני פה כדי ללמוד לשלב בין תענוגות החיים הטובים ואכפתיות ושמירה על הסביבה, מתוך כבוד וייראה לאמא טבע וגם מתוך רצון להשאיר עולם טוב יותר לדורות הבאים.

The Golden Whale הוא מגזין טבע, לייף סטייל אקולוגי וחינוך סביבתי, שמטרתו להעניק לאנשים סקרנים, אך עסוקים, תחושת פליאה והשראה, מוטיבציה, וכלים לשמור על הסביבה בלי לוותר על רמת החיים אליה התרגלו.

אתגר ECOLIFESTYLE-30

אתגר קליל ומהנה שיניע בחייכם את השינוי למען הסביבה ויוכיח לכם שאפשר גם
להנות מכל מה שיש לעולם להציע וגם לשמור עליו!

יש לך שאלה?

רוצה שניפגש כל חודש בתיבת המייל שלך?

סיורים

אוהבים את הים? סקרנים לגלות עוד על החופים בישראל, מאפייניהם הייחודיים ובעלי החיים ששוכנים בהם, ממש מתחת לאף שלנו?
הסיורים שלי במיוחד בשבילכם!

סיור חווייתי באורך כשעה וחצי.
הסיורים מתקיימים בשלושה חופים:
גן לאומי חוף השרון (געש)
בלו ביי נתניה
שדות-ים

עלות למשתתף: 110 ש”ח
*קיום הסיור מותנה בהרשמה של 6 אנשים לפחות ולכל היותר 15 איש.

לפרטים והרשמה מלאו את הטופס בהמשך העמוד.

דילוג לתוכן