בתקופה שבה אני (ואולי גם אתם) עדיין מתקשה למצוא משמעות ודרייב אמיתי לעשייה, חיפשתי נושא לכתוב עליו. עברתי על רשימת הרעיונות האינסופית שלי ופסלתי את כולם אחד אחד, אבל לא ויתרתי לעצמי. שלפתי דף לבן חדש (משומש) ועט והתחלתי לשרבט לעצמי שמש סיעור מוחות, הכי אולד סקול שיש. די מהר התשובה הגיעה אליי.
בכתבה הקודמת, על התחושות שלי פוסט ה-7 באוקטובר, סיכמתי בתובנה שכדי להמשיך מהמקום הנמוך אליו הגענו נותר להתחיל מההתחלה, לאסוף רגעים קטנטנים של פליאה ולהרכיב את הנפש שלנו בחזרה. בהמשך לתובנה הזו החלטתי לעבור מדיבורים למעשים ולעשייה שמאז ומתמיד מילאה אותי – פיתוח תוכן. כך יצרתי עבורנו פעילות מונחית בטבע, כזו שכל אחד ואחת יכולים לקחת וליישם באופן עצמאי ובאפס מאמץ. פסק זמן מונחה שינקה את הראש, ימלא אותנו תחושת פליאה ורוגע ואולי גם השראה.
הפעילות מתאימה לכל גיל ומתרחשת בזמן בילוי בחוף הים, אבל ניתן בקלות להמיר אותה לכל אזור טבעי אחר. אפשר לעשות אותה לבד, עם בן/בת הזוג, חברה או הילדים והיא לא דורשת זמן רב. 20 דקות מספיקות וכמובן אם יש ברשותכם זמן או קשב ממושך יותר – כל המרבה הרי זה משובח.
כאן מורידים את קובץ הפעילות שילווה אתכם ובו ההנחיות המלאות והעזרים. רצוי להשתמש בו במכשיר הנייד שלכם (ולהשאיר את הנייד על שקט/מצב טיסה), אבל אם אתם מעדיפים להדפיס – עשו זאת בבקשה על דפים משומשים.
מחפשים חוף לבקר בו? הנה כמה כתבות שיעזרו לכם לבחור:
מצאתי בחוף הים: חוף דור, קיץ 2021
מצאתי בחוף הים: חוף געש, קיץ 2021
העקרונות מאחורי הפעילות
מיינדפולנס ותרפיה בטבע
המחקר המדעי עומד כבר שנים לצד היתרונות הבריאותיים הפיזיים והנפשיים של מיינדפולנס ובילוי בטבע. בילוי בטבע בכלל ובילוי מודע בטבע תוך שימוש מכוון בכל חמשת החושים מעניקים את כל היתרונות גם יחד: הפיזיים והנפשיים. תוכלו קרוא בהרחבה על היתרונות של בילוי בטבע בכתבה “לא תרופת סבתא: אמבטיית יער”, וגם בזו: “איך הטבע מתמודד עם סטרס ומה אנחנו יכולים ללמוד ממנו?”.
תנועה
אחד ההורמונים הידועים לשמצה שמופרשים כשאנחנו נמצאים בסטרס הוא קורטיזול, אותו הורמון (יחד עם אדרנלין וחברים נוספים) מייצר בגוף את התגובה המוכרת של “הילחם או ברח” – אותה תגובה שבהיעדר סכנה ממשית מזוהה כ”התקף חרדה”. בשני המקרים, כפי שניתן להבין מהתיאור – נדרשת תנועה. תנועה פיזית מאפשרת פירוק של ההורמונים וניקוי שלהם מזרם הדם, שכן הפעולה לשמה הופרשו התבצעה, וחזרה למצב רגיעה. כשאנחנו לא עושים זאת, נוכחות ממושכת של קורטיזול בדם מתחילה לייצר בעיות בדמות מחלות כרוניות.
פליאה
לתחושת הפליאה השפעה גדולה על מצבנו הפיזי והנפשי. בנוסף להשפעה חיובית על מדדי הדלקת ולחץ הדם שלנו, חוויית הפליאה דורשת מאיתנו ריכוז גבוה ותשומת לב לפרטים, כך שכל דבר אחר, כולל דאגות היום-יום נדחקים הצידה ומאפשרים לנו נוכחות ברגע ורוגע. רגעי השתאות גורמים לשינוי של נקודת המבט, מחדדים את המחשבה שלנו ונותנים לנו תחושה של גרגר קטן בכדור הארץ, משנים את התפיסה שלנו של היקום ושל חיינו ומעניקים פרופורציה לחוויות שלנו.
גראונדינג
גראונדינג, Earthing או בשמו העברי ‘קרקוע’ מתייחס למגע עור ישיר עם פני כדור הארץ. הרעיון מאחורי קרקוע הוא שמגע גופני עם המטען החשמלי הטבעי של כדור הארץ מייצב את הפיזיולוגיה שלנו ברמות העמוקות ביותר על ידי מעין הארקה.
מחקרים שונים מעידים על כך שגראונדינג משפר את השינה, מווסת את רמות הקורטיזול בגוף, מפחית כאב ומתח, מאיץ ריפוי פצעים, מפחית את צמיגות הדם ומשפר את הזרימה שלו. ההסבר המלא והמדע מאחורי גראונדינג בכתבה.
עכשיו משקיבלתם את כל המידע וההוכחות המדעיות, הגיע הזמן להוריד את הפעילות ולשריין לכם 20-30 דקות בחוף הקרוב אליכם.
שלכם,
אלכסנדרה
2 Responses
מקסים, ממש אהבתי. הקובץ מושלם, אקח איתי לים 🙂
איזה כיף! תהני!! 🙂