האביב הגיע, החלונות נפתחים לכבוד האוויר הצח והחמים ואיתו מגיעים אלינו שלל חרקים, ביניהם עכבישים.
ברבים מאיתנו חרקים בכלל ועכבישים בפרט מעוררים דחייה ורתיעה. סמכו עליי, אני מכירה את התחושה מקרוב. עם השנים גיליתי שככל שאני לומדת יותר על הטבע בכלל והיצורים החיים שמקיפים אותי, כך שוכח החשש שלי מפניהם ומתפתחת תחושת חיבה וכמובן פליאה אינסופית.
בראיון שערכתי עם עדנה לאופר, נחשפנו לראשונה במגזין למושג ‘ביוממיקרי‘, שפירושו התבוננות, למידה מהטבע ויישום פרקטיקות שפועלות בטבע בחיינו, בני האדם. במאמר הזה נערוך היכרות קצרה עם העכבישים ונלמד מהם 3 שיעורים, שניים מתוכם כבר נלמדו ומיושמים בטכנולוגיות חדשניות בשירות האדם.
עכבישים, נעים להכיר
כיום מוכרים למדע קרוב ל-50,000 מיני עכבישים וכנראה שיש הרבה יותר, שאינם מוכרים בשל גודלם הקטן יחסית. לעכבישים עד שמונה עיניים, שמונה רגליים והם חסרי כנפיים. בשונה מחרקים אחרים, גופם של העכבישים בנוי משתי יחידות: ראש-חזה שאליה מחוברות הרגליים, ויחידת בטן.
בישראל מוכרים 700 מיני עכבישים ומשערים שמספר המינים המקומיים הוא כפול.
רוב העכבישים צדים חרקים שנלכדים ברשת הקורים שהם טווים. רוב העכבישים ארסיים, אך מעטים מהם בעלי ארס שעלול להזיק לאדם והם נושכים רק כאמצעי הגנה. אין סיבה לחשוש מרוב העכבישים שתפגשו בבית. הם אינם מזיקים וחלקם אפילו מועילים.
למשל, עכביש ממין יורקן שנפוץ בבתים לא רק שלא מסוכן לאדם, הוא גם ניזון מתיקנים צעירים, עשים וזחלים של חיפושיות קמח ושל עש הבגדים והמזון. כך ששווה לארח אותו יפה.
תוכלו לקרוא עוד על מיני העכבישים בישראל באתר של מוזיאון הטבע ובאתר חרקים, עולם קטן בגדול.
אני מוכנה להתערב שלפחות על אחד מהסעיפים הבאים לא ידעתם וכנראה על כל השלושה. אז בואו נראה מה אנחנו יכולים ללמוד מהעכבישים.
מונעים את המכה וחוסכים את התרופה: תכונות אנטיבקטריאליות בקורי העכביש
עמידות של חיידקים ווירוסים לחומרים אנטיבקטריאליים הפכה לבעיה מוכרת בעולם הרפואה. בעיה זו גרמה לחיפוש אחר פתרונות חדשים ויצירתיים שגם ישמרו על הסביבה. את הפתרון מצאו בקורי העכביש:
קורי העכביש עשויים מחלבונים שמהווים מזון מעולה למפרקים כגון חיידקים, וירוסים ופטריות.
כיצד, אם כך, מונעים העכבישים פירוק של רשת הקורים שלהם?
קורים של עכבישים מסוימים בעלי מבנה מיוחד שנוצר על ידי סידור החלבונים בצורה כזו שמונעת מהמפרקים להתיישב עליהם ולפרק אותם.
כמו כן, קורי העכביש בעלי תכונות אלסטיות שמאפשרות להם להימתח כשחרק נכנס אליהם תוך כדי תעופה מהירה (ונלכד תוך כדי כך) בלי להיקרע ולחזור במהירות למבנה המקורי. למעשה, הקשרים הכימיים שבקורים מתנתקים ומתאחים במהירות בחזרה לצורך כך.
בהשראת תכונות אלו של קורי העכביש, פיתחו ציפוי עבור שתלים, חבישות פצעים, תותבות ועדשות מגע. הציפוי בעובי מספר מילימטרים בלבד ומורכב מחלבונים באופן שמונע התיישבות של חיידקים ופטריות ובו זמנית מקדם התחדשות של הרקמה האנושית.
טכנולוגיה לאזהרת ציפורים מפני התנגשות
מינים מסוימים של עכבישים משלבים בקוריהם סיבים מחזירי קרינה אולטרה סגולה של השמש. בעוד שההחזר של קרני השמש מושך אליו חרקים, הוא נקלט על ידי ציפורים ובעלי חיים גדולים ומהווה סימן אזהרה עבורם מפני הקורים. בדרך זו העכביש שומר על הקורים שלו מפני חיות גדולות, שמפגש שלהן עם הקורים ישאיר את העכביש ללא טרף לתקופה הקרובה.
ובעולמם של בני האדם? מאות מיליוני ציפורים מתות בכל שנה כתוצאה מהתנגשות עם זכוכית במבנים של האדם. חברת ORNILUX יצרה זכוכית בהשראת קורי העכביש שמקטינה התנגשות של ציפורים בה באמצעות החזרת קרני השמש באופן שנסתר מעין אדם, אך נקלט על ידי עיניהן של הציפורים.
עכבישים מעופפים על כנפי זרמים חשמליים
ידעתם שניתן למצוא עכבישים בגובה 3 קילומטר באוויר? או אלפי קילומטרים אל תוך הים הפתוח?
התופעה הזו נקראת באנגלית בשם המקסים Ballooning.
בעבר חשבו שהעכביש פשוט נישא על זרמי האוויר, אבל משהו לא הסתדר מבחינה פיזיקלית, כי העכבישים עשו זאת גם כשהייתה רוח קלילה בלבד שלא מספיקה למטרה זו. התשובה הסופית הגיעה לאחר ניסוי שהתפרסם ב-2018 על ידי אוניברסיטת בריסטול. הניסוי גילה שעכבישים יכולים לחוש ולגלוש על מטענים חשמליים באטמוספירה של כדור הארץ.
האוויר סביבנו ומעלינו תמיד טעון במטען חשמלי חיובי. האדמה תמיד טעונה שלילית, יחד עם כל הצמחים או הסלעים שעליה. כאשר עכביש זוחל לנקודה חשופה, כל מבנה חד הבולט מעלה מעצם על הקרקע, כמו העלים על עץ, יגרום לעלייה בעוצמתו של השדה החשמלי שמסביב. כדי להתחיל את מסעו, העכביש מרים את בטנו ויורה החוצה כמה קווצות קורים. הקורים שלו קולטים מטענים שליליים. מכיוון שמטענים דומים דוחים זה את זה, הקורים נדחקים מעלה ומתרחקים מהמשטחים בעלי המטען השלילי שעליהם יושב העכביש והעכביש מתחיל לרחף.
אז איך לדעתכם אפשר לאמץ את השיטה בחיינו?
זו היא רק טעימה קטנה מתוך שלל השיעורים שאפשר ללמוד מהעכביש בפרט ומהטבע בכלל בכל תחום בחיים, טכנולוגיה, מדעי ההתנהגות, אסטרטגיה וניהול ועוד. את כל הרעיונות תוכלו למצוא באתר asknature.
אהבתם את המאמר? הירשמו לניוזלטר בתחתית העמוד או בכפתור הצהוב בתפריט הראשי וניפגש אחת לחודש בתיבת המייל שלכם עם כל מה שחדש במגזין.
רשומים כבר? שתפו את הפוסט עם חברים.
שלכם,
אלכסנדרה