fbpx

המקום להתאהב בטבע ולחקור איך לשמור על הסביבה בלי לוותר על רמת החיים אליה התרגלנו,

לטרוף את העולם ולהשאיר אותו שלם

לכבוד חודש הספר – 9 ספרים על טבע, סביבה, אנושות וקיימות

חודש הספר כאן כבר שבועיים וסוף סוף אני מתיישבת לכתוב את הכתבה הזו, שאני מתכננת לפחות שנה, מאז חודש הספר הקודם. היום אני כבר לא תולעת הספרים שהייתי פעם, לפני עידן הנטפליקס ולפני שהפכתי לאדם מבוגר ועסוק, אבל יש לי כמה המלצות לספרים שפתחו בפניי עולם שלם ומופלא של טבע, של חיים טובים יותר וברי-קיימא ושל הבנה של המין האנושי והמניעים שלו. באופן מפתיע (או שלא) חלק גדול מהספרים נכתבו על ידי סופרים ישראלים (ויהודי אמריקאי אחד).

אז אם אתם מתעניינים בטבע, סקרנים לגבי איך העולם הזה עובד, רוצים לגלות עוד בשביל הידע הכללי וגם בשביל להבין איך להבטיח לעצמכם חיי רווחה ולילדיכם עתיד טוב יותר – זו הכתבה בשבילכם.

ספרים על טבע, סביבה, אנושות וקיימות

החיים קצרים, אל תקני את הנעליים/מיכל לוי ארבל ושלי גרוס

דיברתי על הספר הזה רבות בכתבה על מלתחה אקולוגית, ההתלהבות שלי ממנו ניכרת שם. לא הייתי קוראת לזה ספר, אולי יותר ספרון – מדריך ל… קניתי את הספר בגרסתו הדיגיטלית וקראתי אותו בבוקר יום כיפור. זה היה הצעד הראשון שלי למלתחה מתחשבת בסביבה. מאז עברתי דרך ארוכה: היום 70% מהארון שלי הוא בגדי יד שנייה ווינטג’ שחלק מהם אפילו קניתי, כל בגד חדש שנקנה מחושב מאוד כך שיהפוך ל”בגד חרישה”. בזמן קריאת הספר הזה, הרעיון לשלם עבור פריטים יד-שנייה מאוד הרתיע אותי. הספר הזה היה יריית הפתיחה של התהליך שהביא אותי למקום שבו אני היום.

מה שחשוב זה שהספר כתוב בצורה מאוד קלילה וזורמת, במעט מאוד עמודים הוא חושף לא מעט “טריקים” של רשתות האופנה ואת הסודות שמאחורי ארון הבגדים שלנו ובעיקר פותח לנו את העיניים לתמיד.

החיים הנסתרים של העצים/פטר וולבן

החיים הנסתרים של העצים/פטר וולבן

עוד ספר שאחרי שתקראו אותו לעולם לא תסתכלו שוב על עץ באותו האופן. פטר וולבן, כותב הספר, הוא ייערן שבילה את כל חייו בהתבוננות ביער ולמידה שלו מתוך סקרנות ופליאה. הוא התאכזב מהצורה שבה מנוהלים יערות בגרמניה, מחוסר ההבנה של האופן שבו פועל האורגניזם המופלא הזה. היום הוא מנהל יער בהרי האייפל שבמערב גרמניה בגישה הוליסטית של שמירת טבע ומתוך שאיפה להחזיר את היער הראשוני (מהו אותו יער ראשוני? תצטרכו לקרוא את הספר 😉).

לכולנו ברור שצמחים הם יצורים חיים, אבל וולבן מפיח בהם חיים באופן שעולה על כל דמיון, תוך ביסוס על הספרות המדעית והפניה למקורות (ככה שאין פה סיפורי פנטזיה).

היסטוריה של מהירות/עמית נויפלד

היסטוריה של מהירות/עמית נויפלד

אני מרגישה שבשנים האחרונות יש יותר ויותר מודעות לניהול פיננסי עצמאי ונכון. יכול להיות שהמניע לכך הוא יוקר המחייה ששובר שיאים בכל שנה מחדש, או התחזיות העגומות בכל הנוגע לעתיד הפיננסי של דור ה-Y או אולי שילוב של השניים וגורמים נוספים. ככל שאני מנהלת יותר שיחות עם בני גילי אני מבינה שרובנו גדלנו על תפיסה שלילית של כסף, בין אם גדלנו להורים חסכנים ובין אם לפזרנים. כעת, הדור שלי מנסה להתיידד עם כסף ולבנות עתיד בטוח בתוך חוסר הוודאות.

אבל איך אפשר לדבר על כסף בלי לדבר על תרבות הצריכה?

כאן נכנס הספר “היסטוריה של מהירות”. בספרו, עמית נויפלד לוקח אותנו למסע בזמן, אל שחר ההיסטוריה המודרנית, אל נקודות המפנה שעיצבו את התרבות שבה אנחנו חיים היום ואת ההחלטות (הלא כל כך חכמות) שאנחנו מקבלים בכל יום ויום. עם הרבה הומור ושנינות הוא משנה את כל התפיסה שיש לנו של החיים שלנו ושל עצמנו כאנשים הגיוניים בעלי חשיבה עצמאית.

ספר ששווה יותר מקריאה אחת.

ואיך הוא קשור לענייננו – טבע, סביבה וקיימות? טוב, מאוד קשור. תרבות הצריכה המהירה שבה אנחנו חיים משפיעה לא רק על חשבון הבנק שלנו ועל הקשרים עם האנשים שסובבים אותנו (כן, גם על זה הוא מדבר בספר), אלא גם על הסביבה.

הטבע שאני. תבונת החיים בראי הטבע/יעל הלפמן כהן

הטבע שאני. תבונת החיים בראי הטבע/יעל הלפמן כהן

ד”ר יעל הלפמן כהן היא חוקרת, יועצת ומרצה על ביומימיקרי, חדשנות בהשראת הטבע. בעבר, ראיינתי את עדנה לאופר, תלמידתה של הלפמן כהן, לכתבה מרתקת על הנושא.

האמת, כשהזמנתי את הספר ציפיתי למשהו אחר, וגיליתי ספר שמחבר בין ביולוגיה לרוחניות והתפתחות אישית. הלפמן כהן לוקחת עקרונות ביולוגיים ותהליכים שמתרחשים בטבע ומעניקה להם פרשנות לחיי היום-יום האנושיים. לחלק מהפרשנויות אני מתחברת יותר, לחלק פחות. זה מסוג הספרים שפותחים עם כוס הקפה של הבוקר לקבלת המסר היומי.

הספר מלווה בצילומים יפיפיים של דורון הורוביץ, שמוסיפים לחוויה.

קיצור תולדות האנושות/יובל נח הררי

ספרים על טבע, סביבה, אנושות וקיימות

הספר שראה אור לראשונה ב-2011 והפך לקלאסיקה (אני הבעלים הגאה של המהדורה המעודכנת מ-2013). יובל נח הררי לוקח אותנו משחר האנושות ועד ימנו-אנו במסע מרתק שחושף את האמת מאחורי המין האנושי: מהמהפכה הלשונית, דרך המהפכה החקלאית, המהפכה התעשייתית והמדעית ועד סופו (התאורטי) של הומו-ספיינס. אם אתם לא תולעי ספרים חולי ספרי עיון, אתם לא תסיימו אותו בקריאה רצופה, כי כמות האינפורמציה שמחכה לכם בספר הזה מטורפת.

בתור בוגרת תואר בביולוגיה, אספר לכם שלחוקרים רבים יש נטייה להציג את התאוריה/האסכולה המדעית שבה הם תומכים כאמת המוחלטת ולפסול את השאר. מה שכבש אותי בגישה של נח הררי זו הצניעות. בשפה קולחת הוא מציג את כל התאוריות השונות באופן אובייקטיבי ומסביר את הגורמים לבחירה שלו בתאוריה מסוימת.

זהו ה-ספר להבנה של האנושות ומעשינו על כוכב הלכת הזה.

השנה, לכבוד חודש הספר, הזמנתי גם את שני הספרים הנוספים שלו: “ההיסטוריה של המחר” ו”21 מחשבות על המאה ה-21″ ואני לא יכולה כבר לחכות שיגיעו.

חם, שטוח וצפוף/תומס ל.פרידמן

חם, שטוח וצפוף/תומס ל.פרידמן

עוד ספר שדיברתי עליו מספר פעמים בכתבות במגזין. הפעם, מדובר בספר עב-כרס שעוסק ישירות במשבר הסביבה העולמי. תומס ל.פרידמן, כותב עטור פרסים ומלא ברעיונות גדולים, מתאר ומסביר בצורה מפורטת וברורה איך ההתחממות הגלובלית (שינויי האקלים), גידול אוכלוסיית בני האדם ובמיוחד מעמד הביניים והגלובליזציה הפכו את העולם ל”חם, שטוח וצפוף”.

לאחר מכן הוא מציע תוכנית פעולה מפורטת להתמודדות עם האתגרים שיצרנו לעצמנו ולמהפכה ירוקה שתשנה את כל התמונה ותבטיח את עתיד המין האנושי על כוכב הלכת הזה.

ספרים על טבע, סביבה, אנושות וקיימות

לצלול אל המסתורין. העולם המופלא של חסרי החוליות הימיים/רמי קליין

אם אתם חובבי ים מעבר לבטן-גב, אם כל סלע בחוף מרתק אתכם, אם משקפת היא ציוד חובה בכל ביקור שלכם בים – הספר הזה הוא בשבילכם.

רמי קליין היה המרצה שלי בקורס חסרי חוליות ימיים בתואר הראשון, והספר שלו היה מועיל במיוחד בהכנה למבחן בקורס. אבל הרבה מעבר לזה, בנוסף להיותו חוקר, רמי הוא צלם תת-ימי, ובספרו הוא חושף הסברים נגישים ומעניינים לצד תמונות מרהיבות של עולם החי החופי והתת-ימי.

אחרי שתעיינו בספר הזה, אני מבטיחה שהביקור הבא בחוף יהיה שונה ממה שהכרתם עד היום.

שימו לב, ההסברים בספר עם דגש ביולוגי על מבנה ותפקוד.

חיות בר בעיר ובכפר/יורם יום טוב

חיות בר בעיר ובכפר/יורם יום טוב

איך כובשים את ליבה של ביולוגית חובבת טבע? קונים לה ספר בחנות של רשות הטבע והגנים. הספר של יורם יום טוב משך את עייני בביקור בתחנת לחקר ציפורי ירושלים וכמה אני שמחה שהוא חזר איתי הבייתה. רן כבר יודע לזהות את הניצוץ בעיניים ששמור לספרים מסוימים ולפני שהספקתי להבין מה קורה, הוא קנה לי אותו.

זה עניין אחד ללמוד על הטבע בבר, ללא השפעה אנושית, אבל זה עניין אחר לגמרי להבין את האינטראקציה והחיים שלנו לצד הטבע. בספרו, יורם יום טוב מספר על הטבע שסביבנו, ממש בתוך הערים הסואנות, הוא מספר על האתגרים של החיים לצד והרבה פעמים על חשבון הטבע, הוא מספר את סיפורם של הצבועים, הזאבים, השועלים, חזירי הבר, העטלפים, הנמיות ובעלי חיים רבים נוספים שאנחנו פוגשים לעיתים קרובות. הוא מספר גם על מינים פולשים כמו הדררה והמיינה ההודית ועל גורלו העצוב של דרור הבית.

אחת המטרות של המגזין הזה, בפרט של קטגוריית הכתבות “ארץ הפלאות”, היא לפתוח את עינינו ולגלות את הטבע שנמצא בחיי היום יום שלנו – הציפורים שבחלון, העץ שמצל עלינו מהשמש הקופחת בגן השעשועים או בחצר של המשרד, החיפושית שחוצה את המדרכה או השממית שקפצה לביקור בסלון שלנו. הספר הזה עוד צעד למודעות לטבע שסביבנו, לחשיבות שלו ושל השמירה עליו.

וואבי סאבי. החכמה היפנית. למצוא שמחה בדברים הקטנים/בת’ קמפטון

וואבי סאבי. החכמה היפנית. למצוא שמחה בדברים הקטנים/בת' קמפטון

מדהים איך ידע מאוד בסיסי ומובן מאליו, לכאורה, שהיה חלק בלתי נפרד מתרבויות עתיקות, הולך לאיבוד בתוך הקדמה, ואנחנו יחד איתו.

לא, זה לא עוד סיפור שטחי על האגרטל השבור שחלקיו מודבקים בצבע זהוב.

בעזרת עבודת שטח יסודית, בת’ קמפטון מצליחה להפיח חיים בתורה היפנית שנראה שאפילו חלק מהיפנים כבר שכחו, אבל היא עדיין חקוקה עמוק ב-DNA שלהם. תורה שכל מהותה הוא החיבור לטבע, לפשטות, לדברים הקטנים שמתרחשים סביבנו ומתוך כך חיים מלאי סיפוק, פליאה ושלווה. יש מישהו או מישהי בקהל שהיו מוותרים על חיים כאלה?

מעבר לכתיבה הנעימה והזורמת, קמפטון יצרה מסר נגיש לכל אדם והכי חשוב – פרקטי. לצד הסיפורים והתובנות שהיא מציגה, מופיעות משימות פשוטות, אבל כאלה שדורשות חשיבה, שעוזרות ליישם את החכמה היפנית בחיי היום יום שלנו.

אלה הן המלצותיי. אם יצא לכם כבר לקרוא אחד או יותר מהספרים שהמלצתי עליהם או שהחלטתם לקרוא אותם בעקבות הכתבה הזו – אשמח לשמוע מכם בתגובות.

אם טרם הצטרפתם לניוזלטר, הצטרפו בכפתור הצהוב בתפריט הראשי או בטופס בתחתית העמוד הזה ונתראה בתיבת המייל שלכם עם כל מה שחדש במגזין.

שלכם,
אלכסנדרה

יש עוד! פוסטים נוספים שאולי יעניינו אותך

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

היי, אני אלכסנדרה שלומי

אני ביולוגית ימית, אשת חינוך ויוצרת ומפתחת תוכן.
אני פה כדי ללמוד לשלב בין תענוגות החיים הטובים ואכפתיות ושמירה על הסביבה, מתוך כבוד וייראה לאמא טבע וגם מתוך רצון להשאיר עולם טוב יותר לדורות הבאים.

The Golden Whale הוא מגזין טבע, לייף סטייל אקולוגי וחינוך סביבתי, שמטרתו להעניק לאנשים סקרנים, אך עסוקים, תחושת פליאה והשראה, מוטיבציה, וכלים לשמור על הסביבה בלי לוותר על רמת החיים אליה התרגלו.

אתגר ECOLIFESTYLE-30

אתגר קליל ומהנה שיניע בחייכם את השינוי למען הסביבה ויוכיח לכם שאפשר גם
להנות מכל מה שיש לעולם להציע וגם לשמור עליו!

יש לך שאלה?

רוצה שניפגש כל חודש בתיבת המייל שלך?

סיורים

אוהבים את הים? סקרנים לגלות עוד על החופים בישראל, מאפייניהם הייחודיים ובעלי החיים ששוכנים בהם, ממש מתחת לאף שלנו?
הסיורים שלי במיוחד בשבילכם!

סיור חווייתי באורך כשעה וחצי.
הסיורים מתקיימים בשלושה חופים:
גן לאומי חוף השרון (געש)
בלו ביי נתניה
שדות-ים

עלות למשתתף: 110 ש”ח
*קיום הסיור מותנה בהרשמה של 6 אנשים לפחות ולכל היותר 15 איש.

לפרטים והרשמה מלאו את הטופס בהמשך העמוד.

דילוג לתוכן