למרות השיח הכללי שמדבר בעיקר על הקשיים ששנת 2020 הביאה איתה, למעשה, השפעותיה היו שונות ומגוונות בין אדם לאדם.
בשבילי, שנת 2020 הביאה איתה תשובות להרבה שאלות שהדהדו בראשי בשנתיים האחרונות. שאלות שעסקו בעתיד המקצועי שלי, בהגשמת חלומות ובמימוש עצמי וקידום הדברים שחשובים לי.
כמובן שברגע שהתקבלו התשובות לשאלות והתחלתי לפעול בהתאם אליהן, הגיעו גם שאלות חדשות. למשל, מה נותן לאנשים מוטיבציה לשמור על הסביבה? איך פותרים בעיות יום-יומיות ואתגרים בדרך לחיים מתחשבים יותר בסביבה בלי לפשוט את הרגל או להשתעבד למטבח ול-DIY (“עשה זאת בעצמך”)?
אז הנה הטיפים של THE GOLDEN WHALE לחיים סביבתיים יותר:
1. היכרות עם הסביבה הטבעית
אם יש לכם ילדים, וגם אם אין לכם, העשירו את עצמכם בידע והכירו את הסביבה הטבעית שלכם. אתם יכולים לעשות את זה, למשל, על ידי ביקור באקווריום ישראל, על ידי קריאה בבלוג בקטגוריית ‘להתאהב בטבע’ וכמובן שתמיד טוב לצאת פיזית אל הטבע (בתנאי שזוכרים לשמור עליו).
2. מודעות להשלכות
לאחר ותוך כדי שאנחנו מתוודעים לנפלאות הטבע שסביבנו, לאופן שבו הוא פועל ומשפיע עלינו. חשוב גם ללמוד ולהכיר את ההשלכות של המעשים שלנו על הסביבה. למעשה, אנחנו תלויים בטבע הרבה יותר ממה שהוא תלוי בנו. הטבע לא ייעלם אם נמשיך במגמות הנוכחיות, הוא פשוט ישנה את צורתו לכזו שלא תאפשר את חיינו כפי שאנחנו מכירים כיום ואף את קיומנו.
קראו כאן על משבר האקלים, איך גרמנו לו ומה ניתן לעשות עכשיו.
3. שינוי בהרגלי הצריכה
זה נכון שיש צורך ברפורמות גדולות ושינוי מגמות עולמיות, אבל השינוי מתחיל תמיד מהאדם הבודד. איפה אתם יכולים לתרום לעצירת שינויי האקלים והצלת כדור הארץ והחיים כמו שאנחנו מכירים היום? למשל, אל תמהרו לקנות את הדגם הכי חדש ומשוכלל של אייפון (או גלקסי) אם שלכם עדיין עובד ומתפקד מצוין. באופן כללי, אל תמהרו לרכוש דברים שאתם לא באמת צריכים. באמת שאפשר למצוא סיפוק במקומות אחרים שהם לא צרכנות.
כדי להרחיב קראו:
צדק סביבתי
כלכלה סביבתית, כלכלה מעגלית, ואיך מאמצים אותה בחיינו בקלי קלות
לכבוד מבצעי נובמבר 2021 – דברים שאני לא קונה יותר
בייבי סטפס אל תוך עולם הוינטג’ והיד השנייה
4. חיפוש אחר פתרונות יצירתיים לשמירה על הסביבה
שום דבר לא אבוד עדיין. בשלב שבו אנחנו נמצאים, ניתן עדיין לעצור את המגמה, לשמר את מה שנשאר ולשקם את מה שעדיין לא נעלם מעל פני האדמה. על כדור הארץ חיים כיום כמעט 8 מיליארד בני אדם. תארו לעצמכם, שאם רק מיליארד אחד מתוכם היו עושים שינוי באורח חייהם ומצמצמים את הנזק שלהם על הסביבה, איזה הבדל עצום זה היה עושה. זה נשמע גדול ובלתי אפשרי, אבל למעשה, רבים כבר עשו את השינוי הזה, ייתכן מאוד שגם אתם נמצאים עכשיו יחד איתי בתהליך.
5. מה ששייך לטבע נשאר בטבע
מצאתם צדף יפה? פרח מקסים? אבן מיוחדת? כל אלו ואחרים הם ערכי טבע מוגנים. השאירו אותם במקום אליו הם שייכים. מלבד העובדה שבכך תשמרו תהליכים טבעיים חשובים מאוד, גם תאפשרו לבאים אחריהם להנות מהם.
קראו כאן על עולמם המופלא של הצדפים, ים של צורות וצבעים ומדוע כל כך חשוב להשאירם במקומם הטבעי.
גילוי נאות: בצילומים שלי מופיעים פריטים טבעיים רבים שנלקחו מהטבע. לכאורה (ולא רק לכאורה) אני לא עומדת בסטנדרטים של עצמי. אכן, אופי התוכן שלי והקונספט שלו דורשים ממני לשלב פרופס מהטבע בתמונות, אך זוהי ההתחייבות שלי לעצמי ולטבע שאדאג להחזיר כל אחד מהם למקומו ברגע שלא יהיה לי בו צורך למטרות עבודה.
6. אוהבים את הטבע ושומרים עליו
צאו לטיול בדיונות החול. אתם אולי תופתעו, אבל ההליכה בדיונות תורמת לשימור התנאים המיוחדים בהן.
בא לכם דווקא סיור עם רכב השטח? עדיף שתוותרו עליו.
7. מוותרים על בלונים
בלונים הם קישוט מקסים, אבל הרסני לסביבה, במיוחד כאשר הם מוצאים את דרכם לאוויר הפתוח במקום לפח. אליהם מצטרפים עוד קישוטים ואביזרי נוי ואווירה רבים.
בפעם הבאה, העדיפו קישוטים מחומרים טבעיים ועדיף, כאלה שניתנים לשימוש חוזר (וגם דאגו שאכן ישמשו אתכם או מישהו אחר גם בפעם הבאה).
זקוקים לרעיונות? כאן תמצאו 13 תחליפים סביבתיים לעיצוב אירועים ואווירה.
8. מעדיפים מרכיבים טבעיים במקום כימיים ומזיקים
העדיפו מוצרי טיפוח וקוסמטיקה טבעיים, ללא חומרים רעילים שמזיקים לבריאות שלכם ושל הסביבה. למידע נוסף קראו את: קוסמטיקה טבעית – לא מה שחשבתם.
כאן תוכלו למצוא את רשימת החומרים שעדיף להימנע מהם במוצרי הפארם.
נסו לעשות את השינוי גם בחומרי הניקוי בבית. בעוד שמחירי חומרי ניקוי אקולוגיים, לעיתים, גבוהים יותר, ישנם פתרונות נוספים למי שמעדיף להשקיע במקומות שהם לא כלכליים. בפוסט הזה תוכלו לקרוא האם שמירה על הסביבה היא לעשירים בלבד.
9. בוררים את מה שבצלחת
חשוב להיות מודעים למה שאנחנו אוכלים. לתפריט שלנו השפעה גדולה על הסביבה ועל כדור הארץ. למשל, דגים רבים נמצאים בסכנת הכחדה ולכן חשוב לוותר על מספר מינים כשמרכיבים את הארוחה הבאה, או – תזונה וסביבה: תעשיית הבשר.
10. מחנכים את דור העתיד
כל אחד מאיתנו הוא דמות חינוכית. מתוקף היותנו הורים, אחים גדולים, דודים, אנשי חינוך והוראה, או עוד אדם ברחוב שהדור הצעיר צופה ובוחן את התנהגותו. שמשו דוגמה טובה, חנכו לאהבת הטבע וכבוד אליו.
11. מפרגנים
פרגנו ותמכו באנשים, גופים ועמותות שעושים את “העבודה השחורה” ופועלים יום יום למען השמירה על הסביבה, למען כדור הארץ, למען הבריאות שלנו ולמען עולם טוב יותר.
12. עושים שינויים קטנים ומתמידים
אל תוותרו, אבל גם אל תקפצו מעל הפופיק. קחו על עצמכם מספר התחייבויות יומיומיות קטנות בהן אתם יודעים שתצליחו לעמוד. למשל, הפרידו פסולת, קחו בקבוק רב-פעמי לעבודה/ללימודים, צמצמו את השימוש בחומרי ניקוי כימיים אגרסיביים, וותרו על כלים חד-פעמיים או כל שינוי לא קיצוני מידי לאורח החיים הנוכחי שלכם. חוויות הצלחה מייצרות מוטיבציה לצעדים גדולים יותר.
13. מעדיפים שקיות ותיקי קניות רב-פעמיים
החומר לא משנה, העיקר שתתמידו בשימוש בשקית הרב-פעמית עד שתאבד צורה ותצא מכלל שימוש. וותרו על תיקי ושקיות קניות ממותגות שמחולקות ונמכרות בכל פינה, אלא אם הם באמת ישמשו אתכם ביום-יום.
לחצו כאן לקבלת הוראות שימוש ותחזוקה נכונים של שקיות רב-פעמיות.
14. צמצום פסולת
מיחזור הוא ברירת מחדל ולא פיתרון אמיתי לבעיית הפסולת. שינוי סביבתי אמיתי תלוי בצמצום הפסולת שלנו. המשיכו להפריד, כמובן, אריזות, אבל במסגרת היכולות שלכם, העדיפו לצמצם פסולת: לקנות מוצרי מזון במשקל ובמצבם הטבעי, צמצמו את שאריות המזון שנזרקות (על ידי הכנת כמויות קטנות יותר, שימוש חוזר במזון שנשאר להכנת מאכל חדש – סבתות מומחיות לזה ועוד), קנייה של מוצרים באיכות גבוהה שישרתו אותנו לזמן רב, ועוד ועוד.
15. מעדיפים תוצרת מקומית
מלבד התרומה לכלכלה ולעסקים המקומיים, לשינוע של סחורות בין מדינות (וגם בין ערים) יש מחיר סביבתי כבד. לכן העדיפו לקנות מוצרים מייצור מקומי: שופינג אקולוגי – 11 עסקים שפועלים למען הסביבה
16. מתלבשים אקולוגי
לא, זה לא אומר להיפטר מכל מה שיש לכם כרגע בארון ולרוץ לקנות מלתחה חדשה. להיפך, צמצמו את קניית הבגדים למינימום הדרוש. שימרו על מה שכבר יש לכם, מצאו בית למה שלא בשימוש. אם כבר קונים, העדיפו יד שנייה (נכון לא רק לבגדים), בדים טבעיים וקנו רק את מה שנחוץ.
קראו:
4 צעדים למלתחה מתחשבת בסביבה מחכים לכם כאן.
בייבי סטפס אל תוך עולם הוינטג’ והיד השנייה
17. שומרים על הקרקע ומי התהום
דואגים לא לשפוך חומרים כימיים בשטחים טבעיים ולקרקע מחלחלת. יש לכם חצר? השאירו אזורי קרקע חשופים לחלחול מי גשמים. עוד על מי תהום, חשיבותם וההשפעה שלנו עליהם פה.
18. ערניים ומדווחים
ראיתם מפגע סביבתי? חיה פצועה? משהו חשוד? הרימו טלפון למוקד של הרשות המקומית או למוקד סביבה של רשות הטבע והגנים (*6911) ודווחו.
19. תומכים בעסקים סביבתיים
מכירים עסק שמייצר מחומרים אקולוגיים, פועל למען הסביבה ומקדם את הנושא? העדיפו לקנות ממנו.
מוזמנים לקרוא על יקב תבור שעשה מהפכה בכל הכרמים שלו ועבר לחקלאות אקולוגית, על שופינג אקולוגי – 11 עסקים שפועלים למען הסביבה ועל צדק סביבתי.
20. מפרגנים לעצמנו
מזהים תחומים בהם הצלחתם לעשות את השינוי למען הסביבה? תפחו לעצמכם על השכם. אם לא נפרגן לעצמנו, יהיה לנו הרבה יותר קשה להמשיך בשינוי.
לסיכום, חשוב לי לומר שאני עצמי רחוקה מלהצטיין בכל אחד מהסעיפים (כולל סעיף הפירגון העצמי). אין אדם מושלם וגם רומא לא נבנתה ביום אחד. בכל יום אני עושה עוד צעד קטן לעבר החיים אליהם אני שואפת והמציאות אותה אני רוצה ליצור, בחיי, בחיי אחרים ובכלל.
אם עדיין לא הצטרפתם אליי, עשו זאת עכשיו. הירשמו לניוזלטר ותקבלו ממני פעם בחודש (גג פעמיים 😉) מייל עם עדכונים על כל מה שחדש במגזין. המשיכו לגלול לתיבת ההרשמה או לחצו על הכפתור הצהוב בתפריט הראשי.
שלכם,
אלכסנדרה
2 Responses
שלום אלכסנדרה היקרה
קראתי את הסיכום שלך לשנת 2020 ונהניתי מכל רגע. כתיבתך קולחת, אוורירית ומקושטת בטוב טעם ודעת.
הכנות והישירות שבכתיבתך מהווים ערך מוסף לגופם של הדברים.
אני מאחל לך הצלחה במטלה החשובה הזאת, העשוייה לשרת כל אחד ואחד מדרי כדור הארץ וגם במישור האישי והמקצועי.
אמנון בן חיים
איזו תגובה מרגשת! תודה רבה! ☺️