במציאות של היום מי מאיתנו לא סובל מרמה כזו או אחרת של FOMO (Fear of Missing Out). למען האמת, עד לפני הקורונה, אני די בטוחה שאם הייתי נבדקת, הייתי מקבלת את האבחנה “שופהוליקית” (Shopaholic; מכורה לקניות).
גם היום אני לא יכולה לומר שאני לא נהנית מלהתחדש, בין אם זה בפריט פיזי ובין אם בידע וערך. משהו בפעולת התשלום עבור המוצר או השירות הופכים אותו לבעל ערך.
אז אם כבר שופינג, בין אם כצורך ובין אם כחשק, בואו נעשה שופינג מוסרי. כזה שתומך בעסקים קטנים, שלא תומך בחברות שפוגעות בזכויות אדם, שמקדם עסקים בעלי מודעות ואג’נדה סביבתית. רוצים להבין מה הקשר בין צדק חברתי, סחר הוגן ושמירה על הסביבה? לחצו כאן.
לשם כך הכנתי לכם טעימה בדמות 11 עסקים בעלי אג’נדה סביבתית שהצליחו להפוך ולשלב את העשייה למען הסביבה כמקור פרנסה ורווח וכל הכבוד להם!
*מאמר זה מכיל לינקים רווחיים*
מיכל סבון טבעי
זו לא הפעם הראשונה וגם לא האחרונה שאני מדברת על מיכל סבון טבעי וזה בלי לקבל שום תמלוגים! פשוט כי עד כדי כך אני אוהבת את המוצרים והעשייה שלהם.
מדובר במותג מוצרי טיפוח טבעיים שהחשיבה על הסביבה היא חלק בלתי נפרד מהמוצרים ומכל תהליך הייצור. מיכל ובן זוגה שומרים על העסק קטן ומשפחתי בדלתון, שם נמצא המפעל וחנות המפעל ולפעמים נראה שהם נאבקים על ערכי השמירה על הסביבה גם כנגד כל הסיכויים.
האריזות עשויות מפלסטיק ממוחזר ואותן ניתן להחזיר לחנויות לשימוש חוזר כשהמוצרים נגמרים, קיימת הקפדה על כל מרכיב שנכנס למוצרים ואפילו אפשרות לקנות סבונים מוצקים ללא אריזה.
דוגמה נוספת היא הניסיון להציב כוורת דבורים ליד המפעל שמטרתה היחידה היא חיזוק המגוון הביולוגי הצמחי ואוכלוסיית דבורי הדבש. הניסיון אומנם לא צלח, אך עצם המחשבה התמידית על טובת הסביבה ראויה להערכה.
בעמוד הפייסבוק וגם במייל מיכל מעדכנת על ההתפתחויות, ההתלבטויות וההישגים של החברה ואני מאוד נהנית לקרוא את דבריה.
בפוסט על שגרת טיפוח הפנים האקולוגית שלי תוכלו לקרוא על רבים מהמוצרים של החברה שבהם אני משתמשת כבר שנים.
סיימתם שימוש באחד מהמוצרים של מיכל? בעמוד הפייסבוק של מיכל תמצאו את רשימת הסניפים אליהם אתם יכולים להחזיר את האריזות ובכך לשמור על הסביבה.
Re.Gal
ריגל הוא מותג שנמצא בבעלותה של גלית שחרטה על דגלה את השילוב בין אופנה ושמירה על הסביבה. היא עושה את זה באמצעות מיחדוש. כלומר, כל הבגדים נתפרים מבדים משומשים, שאריות בדים וכדומה.
בכך גלית יוצאת נגד האופנה המהירה שגובה מחיר סביבתי ואנושי כבד (תוכלו לקרוא יותר על אופנה מהירה ואופנה אקולוגית פה) ומציעה אלטרנטיבה איכותית, ייחודית, סביבתית ומותאמת אישית.
היבט השמירה על הסביבה לא נגמר בבגדים. גלית מקפידה על עקרונות הקיימות גם בריהוט הסטודיו שרובו מיד שניה ואפילו בכרטיסי הביקור שהודפסו בהדפסה אקולוגית. בעמוד האינסטגרם שלה גלית דואגת להעלות תוכן שעוסק באופנה אקולוגית ולהעלות את המודעות להשלכות תעשיית האופנה המהירה.
ניתן להגיע אל גלית עם בגדים במצב טוב שאתם לא לובשים מסיבה כזו או אחרת וליצור פריט יחיד ומיוחד בשבילכם.
היזהרו מחיקויים! בעקבות הפיכת המיחדוש לטרנד חם בעולם האופנה, רשתות אופנה מהירה מייצרות בגדים המחקים בגדים ממוחדשים. למשל, דגמים שעשויים מחתיכות בדים שונים, או עם טלאים וכדומה. אין מדובר במוצר סביבתי בכלל.
Poli
בדומה לגלית, גם פולינה פועלת בתחום המיחדוש.
פולינה תופרת תיקי בד יפיפיים משאריות בדים ומבדים משומשים. השמירה על הסביבה לא נשארת רק במוצרים, אלא באה לידי ביטוי גם באריזות שבהן היא שולחת את המוצרים שגם הן בשימוש חוזר.
גם במקרה הזה אתם זוכים במוצר אופנתי, יפה וייחודי שלא תמצאו על אף אחד אחר.
מוזמנים לקרוא את פוסט האורח שכתבתי באתר של פולי אשר עוסק בכוחנו כצרכנים.
מסעדת מיכלאנג’לו, יפו
המסעדה הטבעונית היחידה ביפו ממוקמת ליד שוק הפשפשים ומשדרת כל כולה שמירה על הסביבה. התפריט לא מכיל מוצרים מהחי וכל רכיביו מוכנים במקום, פלסטיק חד פעמי לא תמצאו פה, הרהיטים מיד שנייה ובנוסף לכל זה –
מסעדת מיכלאנג’לו יצאה ביוזמה מקסימה במסגרתה ניתן להשאיל כלים רב פעמיים לאירועים ללא תשלום!
רוצים לדעת למה טבעונות היא תזונה אקולוגית ואיך תעשיית הבשר משפיעה על הסביבה? לחצו כאן.
שורש
אני מאמינה שאין הרבה שלא מכירים את חברת שורש, אבל האם כולם מכירים את הערכים של החברה?
חברת שורש שמייצרת סנדלים וציוד לטיולים מובלת על ידי ערכים של מחויבות לפיתוח בר קיימא ואחריות חברתית. ערכים אלו באים לידי ביטוי בייצור כחול-לבן והעסקת 200 עובדים שמרביתם מטירת הכרמל. את הסנדלים והשלוקרים שורש מייצרים בעבודת יד בטירת הכרמל. על מנת לצמצם את ייצור הפסולת, חברת שורש משתמשת בחומרים עמידים למשך שנים ומעניקה אחריות רחבה של תיקונים. בנוסף – 99% מהמוצרים טבעוניים לגמרי.
בנוסף, כחלק מתקנון החברה 5% מהרווח הנקי מועברים לטובת קידום פרויקטים חברתיים וסביבתיים.
כמו כן, חברת שורש מנותקת מחברת החשמל ומייצרת את החשמל הדרוש למפעליה באמצעות מערכות סולריות.
אם זה לא מספיק, בכל יום רביעי חברת שורש מעלה סטורי על נושא סביבתי אחר ואפילו יצא לי כבר פעם להתארח בו 😊.
Mayula
*עדכון נכון ליולי 2022: החנות ירדה מהרשת.
מאיולה הוא מותג ששייך למאיה ומאיה, זוג חברות אילתיות, ומשווק מוצרים אקולוגיים שמאפשרים תחליף ראוי לפלסטיק ואמצעי לצמצום פסולת. המוצרים עשויים מחומרים טבעיים ורב-פעמיים באיכות גבוהה.
נכון להיום תוכלו למצוא אצלן שקי ותיקי בד מכותנה אורגנית לקניות, קשים רב פעמיים, מברשות שיניים מבמבוק (המועדפות עליי מבין האפשרויות הקיימות בשוק!), ליפה ועוד.
שימו לב, ההשלכות הסביבתיות של ייצור תיקי בד לכל מטרה “מוצדקות” לאחר מאות ואלפי שימושים! מידע נוסף על השקיות השונות והשפעותיהן על הסביבה תמצאו כאן.
משתלת זרעים מציון
בפוסט על צמחי הבר הישראליים דיברנו על כך ש-18% מהם בסכנת הכחדה ועל החשיבות של השמירה על מגוון צמחי הבר. למטרה זו יש את משתלת זרעים מציון. עסק משפחתי שמתמחה בצמחי בר ישראלים, הצלה ושיקום נופים בישראל.
Molet
לחובבי ההרכבות, מולט היא איקאה בגרסה האקולוגית. מולט מייצרים רהיטים ומוצרים לעיצוב הבית להרכבה עצמית מרפסודות ישנות שיצאו מכלל שימוש.
ניתן להגיע אליהם לסדנאות או להזמין קיט להרכבה עצמית וליהנות מחוויה, פריט ייחודי וערך מוסף של שמירה על הסביבה על ידי צמצום פסולת (‘מיחדוש’ זוכרים?).
אאוריקה
עסק משולש ומקסים שיושב באזור שוק הפשפשים ביפו וכולל חנות, סדנאות, וסטודיו לאדריכלים ומעצבים. אאוריקה פועלת למען קיימות ומתייחסת לחומר הקיים כבסיס ליצירה של משהו חדש וייחודי. הפריטים נאספים מהג’אנק שנזרק ברחובות יפו ומועצבים מחדש על ידי מעצבים מקומיים.
במסגרת הסדנאות ניתן להגיע עם פריט משלכם או להשתמש במגוון הקיים במקום ליצירת פריט ייחודי.
הכי צפוי ופשוט לזרוק הכל, לפנות לרשתות הרהיטים ועיצוב הבית הגדולות וליצור עוד חלל שהוא אותה גברת בשינוי אדרת של כל בית שני בישראל (וכנראה שגם בעולם). האתגר האמיתי הוא ליצור חלל אותנטי וייחודי בעזרת הקיים ועל הדרך גם לשמור על הסביבה. כנסו לריאיון שלי עם שרון גרה, מעצבת פנים ירוקה, כדי לגלות איך לעשות את זה.
אקופרינט – בית דפוס אקולוגי
בית דפוס הממוקם בתל אביב ומספק שירותי הדפסה שלוקחים בחשבון את הסביבה. השמירה על הסביבה באה לידי ביטוי בצמצום הנייר, החומרים מהם הנייר עשוי ומהיכן הם מגיעים, צבעים אקולוגיים ידידותיים לסביבה ועמידה בלא פחות מתשעה תקני איכות סביבה.
Kitepride
עסק חברתי אשר מייצר תיקים מציוד ספורט ימי ושייט שיצאו מכלל שימוש (חליפות צלילה, מפרשים וכדומה) ואשר מיועדים להטמנה. התיקים נעשים באיכות גבוהה מתוך אמונה בהארכת חיי המוצר לצמצום פסולת. כל העובדים בחברה הינם ניצולים של סחר בבני אדם וזנות.
ניתן לקחת חלק בסדנה או לרכוש מוצר מוכן בחנות.
רוצים לקרוא על הקשר בין צדק חברתי ושמירה על הסביבה? לחצו כאן.
אז מה היה לנו היום?
אוכל, מוצרי טיפוח, מוצרים לבית, בגדים, תיקים, ציוד טיולים, צמחים/עציצים, רהיטים ואקססוריז לבית ואפילו שרותי הדפסה – כולם מפנקים, יפים, שימושיים והכי חשוב סביבתיים.
זכרו שהכוח הכי חזק שלנו כיחידים הוא הכוח שלנו כצרכנים. בואו נבחר במי אנחנו תומכים על ידי הכסף שלנו. שופינג מהנה!
נהניתם? רוצים עוד השראה ורעיונות ללייף סטייל אקולוגי? הירשמו לניוזלטר ונתראה במייל!
שלכם,
אלכסנדרה
8 Responses
אהבתי 🙂
איזה כייף 🙂
פוסט מהמם 🤎 חצי מהעסקים שציינת, יצא לי להתנסות במוצרים ובשירותים והמוצרים שלהם , והם באמת על רמה גבוהה. נגיד את מיכל סבון ממש אוהבת.
איזה כייף! באמת עסקים מצוינים.
ומיכל סבון זו לגמרי אהבה.
שמחה שאהבת! 🙂
היי אלכסנדרה
איזה המלצות כייפיות כתבת פה!
ממש בא לי לנסות את הדברים, ואין ספק שאגיע למיכל סבון טבעי אחרי כל ההמלצות שלך, גם בפוסטים הקודמים.
גם הפריטים של אאוריקה מאוד מיוחדים. תודה שהבאת אותם לידיעתי
אחלה של פוסט, מעשיר ורב גוני!
נטלי
http://www.pnimablog.com
הייתי אומרת “תמיד שמחה לדרדר” חח, אבל חס וחלילה, באמת שזה השקעת כסף למטרה טובה וגם מהנה.
שמחה שאהבת! 🙂
פוסט מקסים וחשוב.
וסנדלי שורש זה החיים!!
ועכשיו אני למדה שיש עוד סיבות טובות מאוד לקנות אותם!!
תודה!
תודה!
גיליתי לאחרונה את חוויית נעילת סנדלי שורש ובכלל את הסיפור מאחוריהם וזה מדהים! 🙂