fbpx

המקום להתאהב בטבע ולחקור איך לשמור על הסביבה בלי לוותר על רמת החיים אליה התרגלנו,

לטרוף את העולם ולהשאיר אותו שלם

עיצוב ירוק – ראיון עם שרון גרה, מעצבת פנים ירוקה
עיצוב פנים ירוק

זה מרגש אותי בטירוף, בכל פעם מחדש, לגלות עוד ועוד אנשים שעוסקים בעשייה סביבתית, במיוחד כדרך חיים, כאורח חיים וכמקור פרנסה (כי עם כל הכבוד לאקטיביזם, בואו נשים את הקלפים על השולחן – ערכים צריכים להביא גם מזון לגוף, לא רק לנפש). במיוחד מרגש אותי שיש יותר ויותר צעירים שהאהבה והדאגה לסביבה ולעתיד בוערת בהם.

אני מתפלאת עד כמה שהרגש והחיבור לסביבה מוטמע בנו באופן טבעי. לחלקנו היה מזל וגדלנו בסביבה שחיזקה בנו את החיבור הזה, חלקנו גילינו את החיבור הזה עם הזמן. אבל למה אני מקשקשת פה?! תכירו את שרון, כבר תבינו על מה אני מדברת.

שרון גרה, צעירה בת 33, מעצבת פנים *ירוקה*, שעשתה את החיבור המדהים בין השורשים, סיפור חייה וזיכרונות ילדותה מפרו לבין יזמות עסקית וסביבתית. מוכנים להתאהב?

מעצבת פנים ירוקה?

אני מעודדת עיצוב בעזרת הקיים. שיטת העבודה שלי כשאני מגיעה לבית של לקוח היא להסתכל על הנתונים הקיימים ולהתחיל לעבוד, קודם כל, איתם. אני קוראת לעצמי מעצבת פנים ירוקה, כי “אקולוגית” מרגיש לי כמו מילה גדולה מאוד. ‘אקולוגי’ זה משהו, שלתפיסתי, הוא טוטאלי מידי ומרחיק אנשים רבים.

בין אם הלקוח הגיע אליי כי הוא רוצה לתרום ליקום, לעולם, לאקולוגיה, ובין אם פשוט כי הוא רוצה עיצוב יפה לבית – ברגע שהלקוח בחר בי הוא תרם בזכות הערך המוסף שאני מביאה לעיצוב. בשיטה הזו כל הצדדים יוצאים מורווחים. הלקוח מרוויח מבחינת חיסכון בתקציב והסביבה מרוויחה בזכות צמצום הפסולת והזיהום על ידי שימוש חוזר.

לחצו כאן לקריאה על כלכלה סביבתית, כלכלה מעגלית, ואיך מאמצים אותה בחיינו בקלי קלות

במידה ואחרי מימוש הפוטנציאל הגלום בקיים בבית עדיין יש צורך לקנות ולהשלים פריטים, אני שולחת את הלקוחות לקנות בעסקים קטנים, מעבודת יד, מיד שנייה ובשווקים. יש לי רשימה של ספקים, אתרים ופלטפורמות שאני מכירה ברשת ושאליהם אני שולחת את הלקוחות במידת הצורך. יש הכל, החל מרהיטים ועד פריטי נוי, טקסטיל וכלי מטבח.

הוויז’ן שלי הוא שכל קנייה שאני צריכה לעשות לצורך עיצוב תהיה תמיד מיד שנייה, או מיחזור או עבודת יד, כדי לחזק עסקים קטנים.

קונפליקט בין ערכים סביבתיים ועיצוב פנים

למדתי עיצוב פנים ותכנון חללים פנימיים לפני 9 שנים בערך בסטודיו של ברברה ברזין. בשנתיים הראשונות הייתי תמיד מאחורי הקלעים, שרטטתי, פיקחתי על הבניה. לא מצאתי את הנישה העיצובית שלי. במיוחד היה לי קשה מבחינה ערכית בסוף הפרויקטים, כשכל הדברים היו נזרקים, ראיתי פוטנציאל בכל דבר שנזרק. זה הקשה עליי מאוד להשתלב בעולם העיצוב.

7 שנים התגלגלתי, כשהעיסוק המרכזי במה שלמדתי היה במעברי הדירה הרבים שלי. גרתי בעיקר בדירות קטנות מאוד ויישמתי את הדברים שלמדתי שעזרו לי מאוד בתכנון והעיצוב שלהן ושל בתים של חברים.

הכל מתחיל בבית – ילדות קרוב לאדמה

גדלתי בפרו, באזור הטרופי שלה, עד גיל 13. ההורים שלי עבדו וסבתא שלי, שגרה רחוק, הייתה מגיעה אלינו לביקורים ארוכים, של מספר חודשים עד חצי שנה. היא זו שגידלה אותי בפועל, דרכה חייתי את אמא אדמה. כל דבר מיחזרנו, מכל דבר יצרנו. לסבתא שלי הייתה סלסלה שהיינו אוספים בה את גלילי נייר הטואלט שהפכנו לעיסת נייר והכנו ממנה מנורות. היינו קונים שק של אורז, אבל לא כל הגרגרים היו מקולפים כמו שצריך והתפקיד שלי היה למיין את גרגירי האורז. את הגרגרים הלא מקולפים היינו אוספים בשק נפרד ומכינים ממנו יצירות, למשל בובות אותן מילאנו באורז. את מה שנשאר היינו זורקים לתרנגולות, לארנבים. חיפשתי איך אני משלבת את החוויות האלו בעיצוב.

הערכת העורכת: איזה קטע עם הסבתות האלה! 😉 פה תוכלו לקרוא על 9 דברים שלמדתי מסבתא שלי.

פרויקט עיצוב ירוק ראשון

בתקופה שבה התחילה הקורונה היו לי כמה מאות עוקבים באינסטגרם שעקבו אחרי מעברי הדירה שלי והמסרים שלי. אחת העוקבות הוותיקות שלי פנתה אליי וביקשה שאעצב לה דירת Airbnb (דירת נופש להשכרה), למראה יוקרתי יותר. למרבה ההפתעה שלי, היה לי קל, הרגיש לי כל כך טבעי, כל הדברים שלמדתי, הידע והניסיון שצברתי והערכים שלי יצאו והשתלבו בצורה מדהימה. שמחתי במיוחד כשהיא הגבילה אותי למינימום תקציב! ניצלנו את הקיים, יצאנו לקניות יד שניה, צבענו ויצרנו יחד והדירה יצאה יפיפייה והפידבקים המפרגנים מהאורחים לא מפסיקים להגיע.

למעשה, לא צריך להתפרע עם פריטים גדולים, יקרים ומרשימים. לפעמים תמונה אחת של סרט בורקס במיקום הנכון יכולה לעשות הרבה וליצור את השואוו. כל אורח שמגיע לדירה תופס חלק עיצובי אחר וזה היופי. לאחרונה, היא הזמינה אותי לעצב גם את הדירה הפרטית שלה.

מאז מגיעים עוד ועוד אנשים וזה עובד כמו קסם. כל מתעניין שמגיע אני מדגישה שאני עובדת ומעצבת בעזרת הקיים. יש מעטים שנרתעים וחוששים שכל הבית יהיה בית עץ ומראה ישן, כי הם רגילים שמעצבת שולחת מיד עם רשימה לאיקאה או לחנויות אחרות. אני מרגיעה אותם כמובן ומסבירה שלא. לעומת זאת, היה לי לקוח שאמר “לי לא איכפת קיים או לא קיים, אני רוצה יפה. תעשי  מה שאת רוצה”. גם במקרה הזה כמובן קודם כל השתמשתי במה שהיה קיים ואחר כך השלמתי מיד שנייה.

לפעמים, כשאני מציגה את שיטת העבודה שלי, אנשים מרגישים שאני מונעת מהם את חוויית הקניות לבית. למעשה, אני מחליפה את החוויה בחוויה חיובית אחרת, שונה.

הערת העורכת: למה ששרון גרה עושה קורים כלכלה מעגלית. רוצים להבין יותר במה מדובר? כנסו לפוסט “כלכלה סביבתית, כלכלה מעגלית, ואיך מאמצים אותה בחיינו בקלי קלות“.

טיפים לעיצוב ירוק לבית למתחילים

  1. לפני הכל נגדיר את הצרכים שלנו בעיצוב הבית. מה הצרכים הפרקטיים, איזו אווירה נרצה לייצר, מה מטרת העיצוב?
  2. בשלב הבא נמפה את כל הרכוש שיש לנו. זה כולל את המחסנים, הבית של ההורים, הבוידעם וכל מקום אחר שמכיל חפצים שלנו.
  3. כעת, כשנזכרנו ואנחנו מודעים לכל מה שיש לנו, הגיע הזמן לחשוב יצירתי ולצאת מהקופסה:
  4. חפצים רבים יכולים לשנות ייעוד ותפקיד אם נהיה מספיק יצירתיים ונשמור על ראש פתוח ולשדרג מאוד את החלל.
  5. שימוש בצבע יכול לעזור לשדרג, למחדש ולרענן את הבית, החל ממסגרת לתמונה ועד רהיט או קיר. לפעמים צביעת קיר, שולחן או חידוש הטקסטיל (כריות הספה, כלי המיטה, או הווילונות, למשל) בחדר יכולים לעשות את כל העבודה, בהתאם למטרת העיצוב שהגדרנו בהתחלה.
  6. גם טפטים יכולים לשדרג רהיטים וקירות.
  7. חשוב גם לדעת להיפרד מדברים שאין להם שום שימוש ויוצרים עומס מיותר. אני גם לא אגיד לכם להתעקש על הפריטים הישנים בכל מחיר, שיקול העלות מול התועלת חשוב גם הוא.
  8. אם בכל זאת חסר לנו משהו להשלמת העיצוב, נפנה לעסקים קטנים, עבודות יד או בחנויות, אתרים ואפליקציות יד שניה ובשווקים. אפשר וכדאי לשקול לקנות חומרי גלם וליצור פריט ייחודי משלנו.

בסופו של דבר, גם לי כמעצבת, הכי פשוט וקל לזרוק הכל, לפנות לרשתות הרהיטים ועיצוב הבית הגדולות וליצור עוד חלל שהוא, פחות או יותר, חוזר על עצמו בשינויים קלים. האמת, שזה הרבה פחות מלהיב אותי. האתגר האמיתי הוא ליצור חלל אותנטי וייחודי בעזרת הקיים, שמשתנה לגמרי מפרויקט לפרויקט, לחפש את הפריטים המשלימים המושלמים והייחודיים שמשתלבים עם הקיים. זה להיות כל הזמן ביצירה, זה מה שמרגש אותי באמת!

מוזמנים לבקר ולעקוב אחר עמוד האינסטגרם של שרון גרה.

שרון היא לא הראשונה שאני מראיינת למגזין (ואני מקווה שרחוקה מלהיות האחרונה). כל אדם חדש שאני פוגשת מביא איתו משהו ייחודי ששובה אותי. עם שרון זה הרגיש יותר כמו שיחה על כוס קפה בין חברות שיש להן המון במשותף, מאשר ראיון.

החלטתי להתייחס לזה מהסיבה, שמאז נכנסתי לעולם התוכן בכלל ועולם התוכן בתחום הקיימות והסביבה נוצרה בי התחושה שיש מעגל סגור מצומצם מאוד של אנשי סביבה ופעילים חברתיים. הקהל שלהם, בשונה ממני ומשרון, הוא אנשים שבחרו להקדיש את חייהם או חלק ניכר מהם לנושא השמירה על הסביבה וזהו מרכז עולמם (וכל הערכתי הכנה להם!). שרון ואני, לעומת זאת, פונות לקהל רחב הרבה יותר, מה שאגב, רוב הזמן, גם הרבה יותר קשה. אנחנו שוזרות את המסרים שלנו כחוט זהב בתוך העשייה הכללית, באלגנטיות ולפעמים בצורה מאוד מרומזת, מתוך תקווה שהמסרים יחלחלו ויקרבו לתחום דווקא את מי שפחות חשוף ופעיל למען הסביבה. קצת כמוני, כמה שנים אחורה.

מה דעתכם? אני במתח לקרוא את התגובות שלכם!

נהניתם? בואו נשמור על קשר! הירשמו לניוזלטר (בתחתית העמוד או בכפתור הצהוב בתפריט הראשי) וניפגש אחת לשבוע בתיבת המייל שלכם עם כל מה שחדש במגזין.

ראיונות נוספים במגזין:
תזונה וסביבה: שיחה על טבעונות וצעדים למען הסביבה
המשרד האקולוגי – ראיון מעורר השראה עם מנהלות קבוצת הפייסבוק “ירוק בהייטק”
סיפור של אישה אחת שעשתה שינוי בכל ענף היין בישראל
הכל על מיחזור – ראיון עם ממונה תחום המיחזור בעיריית נתניה

שלכם,
אלכסנדרה

יש עוד! פוסטים נוספים שאולי יעניינו אותך

8 תגובות

  1. מקסים, שובה לב ובעיקר מחזק אותי שוב ב”פסיכוזה” האישית של שימוש בחפצים, רהיטים, כלים, לא תמיד באופן אליו התכוון המשורר, ולהעניק להם חיים חדשים.

  2. ואו! איזה פוסט מושלם שממש עושה חשק להסתכל על הקיים בדרך חדשה ויפה ומצד שני מאד רגועה ו…אפשרית? (אין לי בדיוק את המילה, אבל הפוסט הזה שידר הרבה מאד נגישות).
    אהבתי ממש את הטיפים ומחכה ליום שתהיה לי דירה לעצב באופן הזה 😍 (כרגע ברילוקיישן :))

    1. איזה כייף שאהבת!
      שרון בהחלט מעוררת השראה וחשק.
      אני מאוד לא מתחברת ל-DIY ומעדיפה לקנות הכל מוכן, אבל אחרי השיחה איתה יש לי כבר פרוייקטים מתוכננים לחידוש כמה רהיטים בבית. 🙂

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

היי, אני אלכסנדרה שלומי

אני ביולוגית ימית, אשת חינוך ויוצרת ומפתחת תוכן.
אני פה כדי ללמוד לשלב בין תענוגות החיים הטובים ואכפתיות ושמירה על הסביבה, מתוך כבוד וייראה לאמא טבע וגם מתוך רצון להשאיר עולם טוב יותר לדורות הבאים.

The Golden Whale הוא מגזין טבע, לייף סטייל אקולוגי וחינוך סביבתי, שמטרתו להעניק לאנשים סקרנים, אך עסוקים, תחושת פליאה והשראה, מוטיבציה, וכלים לשמור על הסביבה בלי לוותר על רמת החיים אליה התרגלו.

אתגר ECOLIFESTYLE-30

אתגר קליל ומהנה שיניע בחייכם את השינוי למען הסביבה ויוכיח לכם שאפשר גם
להנות מכל מה שיש לעולם להציע וגם לשמור עליו!

יש לך שאלה?

רוצה שניפגש כל חודש בתיבת המייל שלך?

סיורים

אוהבים את הים? סקרנים לגלות עוד על החופים בישראל, מאפייניהם הייחודיים ובעלי החיים ששוכנים בהם, ממש מתחת לאף שלנו?
הסיורים שלי במיוחד בשבילכם!

סיור חווייתי באורך כשעה וחצי.
הסיורים מתקיימים בשלושה חופים:
גן לאומי חוף השרון (געש)
בלו ביי נתניה
שדות-ים

עלות למשתתף: 110 ש”ח
*קיום הסיור מותנה בהרשמה של 6 אנשים לפחות ולכל היותר 15 איש.

לפרטים והרשמה מלאו את הטופס בהמשך העמוד.

דילוג לתוכן