ט”ו בשבט בפתח וזו הזדמנות מצוינת לדבר על צמחי הבר בישראל.
בפוסט על דיונות החול סיפרתי על ייחודו של חבל ארץ זה, בו אנחנו חיים. ייחודו נובע ממקומו הגיאוגרפי, בחיבור בין שלוש יבשות ושני אזורי אקלים. מיקום זה יוצר תנאים ייחודיים ובעקבות כך מגוון חי וצומח יוצא דופן ומיוחד.
מתוך 2288 מיני צמחי הבר שגדלים בישראל, 434 (18%) נחשבים צמחים בסכנת הכחדה.
למה הכוונה? שהם עלולים להיעלם מהארץ ואף מהעולם אם לא נירתם לשמור עליהם ועל בית הגידול שלהם.
הגורמים העיקריים להכחדת צמחים ובעלי חיים הם בנייה ופיתוח על חשבון שטחים טבעיים, קיטוע בתי גידול, מינים פולשים מארצות אחרות שמתחרים עם המינים המקומיים על משאבים, קטיף, ניצול מסחרי וכריתה, זיהום מים וקרקעות ועוד.
כנסו כדי לקרוא על קטיף וליקוט צמחי ופרחי בר (גם כאלו שלא מוגדרים בסכנת הכחדה).
שומרים על הטבע
“אין ספק כי מורשת של עם ושל ארץ אינה מסתכמת רק במבנים שהקימו במהלך ההיסטוריה, אלא גם במנהגים, בתרבות ובנוף שליווה את אותו עם ואותה ארץ לאורך מאות ואלפי שנים. באופן זה, שימור המגוון הביולוגי הוא חלק בלתי נפרד מאותה מורשת.” מתוך אתר רשות הטבע והגנים.
לאחר שנים של הסברה אינטנסיבית, מנהג קטיף הפרחים כמעט ונעלם, אך שמירה על הטבע לא מסתכמת בכך. כאדם פרטי, כנראה לא נוכל להשפיע באופן ישיר על נושאים כמו קיטוע בתי גידול וגורמים נוספים להכחדת צמחי בר (אלא אם כן אנחנו בתפקיד מרכזי בתחום).
מה שכן, נוכל לתרום על ידי נטיעת עצים, מה שיותר מקובל ופופולרי, ואפילו לעשות שינוי בלי לצאת מהבית – על ידי שתילת צמחי בר במרפסת או בחצר שלנו.
כאן תוכלו למצוא את הרשימה המלאה של מינים בסכנת הכחדה בישראל.
יתרונות של שימוש בצמחי בר לנוי
צמחי בר למטרות נוי מעולים לחיסכון בהוצאות גינון ומים. הם מהווים מדביר ביולוגי מעולה מפני מזיקים בגינה ותורמים לשימור הדבורים ואוכלוסיית שאר המאביקים. ככה שהרווח הוא כפול.
אם הגעתם עד לכאן, כנראה שאתם כבר ממש מחכים לתאכלס, אז…
איך מתחילים?
סוגי צמחים
צמחי הבר מתחלקים לשלושה סוגים:
צמחים חד שנתיים
הפריחה בעיקר באביב ונעלמת בחודשי הקיץ והסתיו. השקיה תאריך את משך הפריחה בחודש וחצי לפחות.
הזריעה היא פעולה פשוטה ביותר, הזרעים נובטים ופורחים בעזרת מי הגשמים בלבד (בהנחה שהמרפסת פתוחה או שנשתלים בחצר). הזרעים מזריעים את עצמם – זורעים פעם אחת וזהו.
אם יש לכם חצר ואתם נלחמים בעשבים, הזרעים תופסים את מקומם על ידי תחרות על המשאבים בקרקע.
צמחים רב שנתיים
שיחים שרובם נשארים מעל פני האדמה לאורך כל השנה ופורחים בעונה המתאימה – במידה ומשקים אותם.
גיאופיטים
פקעות, בצלים וקנה שורש שצצים ונעלמים מעל פני האדמה לפי עונה מסוימת.
שותלים אותם פעם אחת באדמה והם פורחים כל שנה מחדש.
הגיאופיטים חיים פרק זמן ארוך מאוד (מספר רב של שנים) ומרבים את עצמם בעזרת זרעים או התפצלות של הבצל. כלומר בכל שנה יש יותר צמחים ופרחים והם משתבחים עם השנים!
התאמת סוג הצמחים לאזור השתילה
כדאי מאוד להתאים את סוג הצמחים לאזור השתילה/הזריעה. כלומר, לכל אזור יש את המינים שמתאימים לו מבחינת המיקום הגאוגרפי, אחוז הלחות, סוג האדמה (במידה ואתם שותלים/זורעים בגינה) ועוד. המגבלות פחות נוקשות אם יש לכם מרפסת.
באתר של המשתלה “זרעים מציון” תוכלו למצוא מפה של ארץ ישראל עם רשימת המינים המתאימים ספציפית לכל אזור. בסוף פוסט זה תמצאו קופון הנחה לקוראי המגזין.
זמנים מתאימים לשתילה
פקעות ובצלי בר ניתן לטמון באדמה לכל אורך השנה, הם ינבטו יפרחו בזמנם.
את הזרעים החד שנתיים מומלץ לזרוע בחודשים ספטמבר – דצמבר, משום שכך הם ינבטו בסמוך לזריעה.
את הזרעים הרב שנתיים מומלץ להנביט בנפרד ולשתול כשתילים קטנים או גדולים בחודשים ספטמבר – פברואר.
ובקיץ?
בקיץ הצמחים החד שנתיים ייעלמו לחלוטין. על מנת להנות ממופע מרהיב אפילו יותר של פריחה בשנה הבאה, עלינו לאפשר להם להפיל את הזרעים על הקרקע ונחרוש רק אחרי חודש מאי.
בגינה מושקת, מרבית הצמחים הרב שנתיים יישארו כשיח כל עונות השנה ובעונת הפריחה שלהם הם יפרחו. בגינה לא מושקית, הם “ייעלמו” למספר חודשים מפני הקרקע וישובו לנבוט ולצוץ בסתיו-חורף הבא.
פקעות ובצלים ייעלמו בקיץ וישובו לנבוט ולפרוח בעונה הנכונה להם.
החלטתם ללכת על זה? באתר של משתלת “זרעים מציון” תוכלו למצוא הוראות מדויקות איך לשתול כל סוג של צמח.
על מנת להקל עליכם את החיפוש, עשיתי את שיעורי הבית שלי ואני רוצה שתכירו את משתלת “זרעים מציון”. “זרעים מציון” מתמחים בצמחי בר ישראלים ועוסקים, בין השאר, בעבודות הצלה ושיקום נופים בישראל. הם גם אלה שעזרו ותרמו מידע לטובת כתיבת פוסט זה.
המינים בסכנת הכחדה שנמכרים אצלם הם: אגרוסמת השדות, הדס מצוי, סמקן ענקי, שום שחור, שושן צחור ונעצוצית סבוכה.
כשאתם מזמינים באתר, הזינו את קוד הקופון: SANDRA2021 ותקבלו הנחה מיוחדת של 10% לקוראי THE GOLDEN WHALE.
בנוסף, התמונות והציורים היפיפיים שמלווים פוסט זה צוירו וצולמו על ידי סופיה. סופיה פועלת רבות באמצעות עמוד האינסטגרם ושגרת חייה היום-יומית למען השמירה על הסביבה ועל כדור הארץ. לאחרונה, היא פתחה חנות שבה היא מוכרת את היצירות שלה. מוזמנים לבקר.
מקווה שנהניתם. בואו נשמור על קשר! הירשמו לניוזלטר בתחתית העמוד או בכפתור הצהוב בתפריט הראשי וניפגש פעם בחודש בתיבת המייל שלכם עם כל מה שחדש במגזין.
שלכם,
אלכסנדרה
2 Responses
18% בסכנת הכחדה זה מלא! זה כמעט חמישית מהצמחים. פוסט מעולה וטו בשבט שמח לנו ולאילנות.
כן… וגם אין כל כך מודעות לנושא של הכחדה בהקשר של צמחים, בעוד שכשמדובר על הכחדה המונית, מדובר בעיקר במיני צמחים שהם גם הבסיס לשאר החיים.
תודה רבה, שמחה שאהבת! ט”ו בשבט שמח ופורח 🙂