אז אמרו לנו לשלם 10 אגורות על שקית בסופר, וסיפרו לנו כמה שקיות פלסטיק זה רע, וכמה הן פוגעות בבעלי החיים. אני בטוחה שקראתם ושמעתם על ההשלכות של שקית הניילון החד פעמית כבר ביותר מפלטפורמה אחת ובטח יצא לכם כבר מכל החורים. אז הציעו לנו מגוון תחליפים, על חלקם כבר שמעתם ונמצאים בשימוש אצלכם בבית ועל חלקם אולי לא שמעתם, אבל התמונה רחבה יותר ממה שמפמפמים לנו בתקשורת. לכן החלטתי לעשות סדר בבלגן ולערוך מחקר קטן שמשווה בין כל התחליפים והמחיר הסביבתי האמיתי שלהם.
אז בואו נצלול.
שקיות פלסטיק חד-פעמיות
נתחיל משקיות הפלסטיק הפשוטות של הסופר (שמסתבר שגם קוראים להן ‘שקיות גופיה’). אלה הן השקיות הנפוצות ביותר בשימושנו, בסופר, במכולת, בשוק או בחנויות הסטוקים והשקל למיניהן, הן בכל מקום.
מה הבעיה איתן?
אנחנו משתמשים בכמות גדולה מאוד שלהן (כ-2 שקיות לאדם ביום בישראל; 730 שקיות לאדם בשנה; כ-6 מיליארד שקיות סך הכל בשנה). במקרה הרע, הן מוטמנות באדמה עם שאר הזבל שלנו ומתכלות במשך מאות שנים, ובמקרה הרע עוד יותר, הן מגיעות לאזורים פתוחים ולאזורים טבעיים ופוגעות בבעלי-החיים. המיחזור של השקיות עולה באלפי אחוזים יותר מייצורן ואינו משתלם.
את כל אלו אנחנו כבר יודעים.
מה אנחנו לא יודעים?
אותן שקיות פלסטיק חד-פעמיות הינן תוצר לוואי של תהליך הזיקוק והפקת הנפט. הן נוצרות ממילא בתהליכים, שלצערנו, קורים כרגע בהיקף גבוה מאוד ותהליך ייצורן לא מוסיף פגיעה בסביבה (נוסף על זו שמתרחשת גם ככה בתהליך ייצור הנפט).
שקיות “מתכלות”
מה אנחנו יודעים?
שיש לא מעט תחליפים שנמכרים בסופרים, שאריזתם טוענת שהם מתכלים.
מה אנחנו לא יודעים?
שבהרבה מהמקרים מדובר באותם החומרים בדיוק. מדובר בשקיות פלסטיק חד-פעמיות לכל דבר ועניין, אלא שהוסיפו להן חומר כימי שגורם להן די מהר להתפורר.
מה הבעיה?
שזו עבודה בעיניים. חומר שמתפורר אין פירושו שהוא מתכלה. תוצר הפירוק של שקיות פלסטיק “מתכלות” אלה הוא עדיין פלסטיק, פשוט בחתיכות קטנות יותר. זה אולי גורם לנו להרגיש טוב יותר עם עצמנו, אך השקיות ממשיכות את ההרס והפגיעה בסביבה שמזוהים עם פלסטיק. הן מלכלכות את הסביבה ונאכלות על ידי בעלי חיים, מצטברות במערכת העיכול שלהם ולבסוף מגיעות אלינו לצלחת.
איך נזהה אותן?
הדרך הכי טובה היא להעיף מבט לרשימת המרכיבים של השקית. אם ברשימת המרכיבים מופיע פלסטיק (PE) או בשמו הטכני – פוליאתילן, מדובר בשקית פלסטיק לכל דבר. בנוסף, נכון להיום (ובתקווה גדולה שהדבר ישתנה בעתיד), שקיות “מתכלות” במחיר שהוא זול יחסית וקרוב או זהה למחיר של שקיות הפלסטיק הרגילות, כנראה שאינן מתכלות באמת.
שקיות מתכלות (אבל באמת)
שקיות שבאמת מתכלות עשויות מחומר דמוי פלסטיק שעשוי מחומרים טבעיים. שקיות אלה, לאחר שנזרקות, מתנהגות בדיוק כמו כל חומר טבעי אחר (פרי או עלה), הן מפורקות ונאכלות על ידי מיקרואורגניזמים בתהליך ריקבון ולכן ניתן להשליך אותן לקומפוסט.
איך נזהה אותן?
כפי שהבנתם, גם לפי המחיר שבינתיים יקר יחסית. גם לפי הרכיבים הטבעיים וגם לפי עמידה בתקנים להתכלות ביולוגית: ASTM D 6400 (התקן האמריקאי), או EN 13432 (התקן האירופאי).
המחיר הסביבתי של ייצורן של שקיות אלה (וחומרים ביולוגיים נוספים) הוא הגידולים ובעיקר השטחים שמושקעים בגידול חומרי הבסיס (תירס, למשל). נכון להיום, היקף ייצור השקיות לא גדול עד כדי כך שהמחיר הסביבתי יהיה משמעותי וגם בהמשך, במידה והדבר נעשה בצורה נכונה, לא מחייב פגיעה בסביבה.
שקיות נייר
מה אנחנו יודעים?
שלאחר השימוש בהן, הן מתכלות ולא פוגעות בסביבה. אנחנו גם יודעים שנייר פירושו כריתת עצים (יערות הגשם וכו’) וגם שהן לא נוחות ולא עמידות בעליל (נסו לשים מוצר קפוא בשקית כזו או להעמיס עליה טיפה יותר מידי והיא מתפרקת).
מה אנחנו לא יודעים?
שתהליך ייצורן הוא מפגע סביבתי רציני, החל בכריתת העצים שהם אחד המקורות המשמעותיים לספיחת פחמן דו חמצני מהאטמוספירה והפיכתו לחמצן, ובהמשך:
תהליך הייצור של שקיות הנייר דורש 40% יותר אנרגיה ומים מאשר תהליך ייצור שקיות הפלסטיק.
על כל משאית שמובילה שקיות פלסטיק נדרשות 7 משאיות להובלה של אותה כמות של שקיות נייר,
ייצור שקיות נייר משחרר 60% יותר גזי חממה מאשר ייצור שקיות פלסטיק.
בקיצור, שקיות נייר הן השטן.
שקיות פלסטיק רב-פעמיות
אלה שמחכות לכם בכל קופה ברשת גדולה במגוון גדלים וצבעים תמורת מספר שקלים. מדובר עדיין בשקיות פלסטיק, פשוט כאלה שיש בהן ה-ר-ב-ה יותר פלסטיק מבשקיות הפלסטיק הרגילות. זה אומר שהפגיעה בסביבה כתוצאה מתהליך ייצורן הרבה יותר גבוהה מזו של שקיות הפלסטיק החד-פעמיות. זה כולל גם את שקיות הפוליאסטר. חיסרון נוסף שלהן (ושל שקיות רב-פעמיות אחרות) הוא שהן צוברות חיידקים בשימוש לא נכון ועלולות לפגוע בבריאות.
הוראות מאוירות וידידותיות לשימוש נכון בשקיות רב-פעמיות, שיאפשרו לכם לשמור גם על הסביבה וגם על הבריאות שלכם ושל בני ביתכם:
שקיות בד (יוטה, כותנה, בד לא ארוג וכדומה)
מחקרים מראים שהעלות הסביבתית שאנחנו משלמים על ייצורן של שקיות בד היא ענקית ונובעת, בין השאר, מכמות המים הגדולה שצורך צמח הכותנה ומשאבים רבים נוספים לגידולו. כך שבסופו של דבר, על מנת להצדיק את העלות הסביבתית של ייצור שקית בד, עליכם להשתמש בה מאות, אלפי ואף עשרות-אלפי פעמים.
אסייג ואומר, שבחיפושיי באינטרנט גיליתי שיש דבר כזה שקיות בד ממוחזרות, שמיוצרות, למשל, מסדינים ישנים ואז בעצם חסכנו את העלות הסביבתית של שקית בד חדשה שיוצרה ישירות מחומרי הגלם.
למעשה, כשאנחנו מחפשים פתרון סביבתי, חשוב לקחת בחשבון גם את ה”זיהום הסמוי” שמתרחש לפני השימוש ולא רק אחריו.
מבולבלים?
גם אני הייתי, אבל עשיתי לעצמי את החישוב.
יכול להיות שמישהו יחלוק עליי, אבל המסקנה שהגעתי אליה בעקבות המחקר הקטנטן שערכתי בשביל פוסט זה היא שהפתרון הסביבתי ביותר הוא להשתמש בשקיות רב-פעמיות, אלה מהפלסטיק או מבד ממוחזר.
יחד עם זאת, חשוב לציין, שהפתרון הוא סביבתי, אך ורק, בתנאי שאתם מתמידים עם אותן השקיות לאורך תקופה ארוכה של שנה לפחות.
וכמובן תוך שימוש נכון והגייני- לקבלת ההוראות החמודות שהכנתי לחצו כאן.
אז מה עושים עכשיו?
הולכים למגירה של השקיות, זו שיש בכל בית. מפרידים את השקיות הרב-פעמיות, שמים אותן במקום נגיש, למשל ברכב, כך שלא תשכחו אותן כשאתם יוצאים לסופר או למכולת. מסרבים לשקיות רב-פעמיות חדשות עד שאלה שיש לכם (ואני בטוחה שמאז יציאת חוק השקיות ב2017 הספקתם לצבור הרבה כאלה) יתבלו וייצאו מכלל שימוש.
בהצלחה!
מרגישים שהפוסט חידש או תרם לכם? שתפו אותו עם חברים!
אולי יעניינו אתכם הפוסטים הבאים:
הכל על מיחזור – ראיון עם ממונה תחום המיחזור בעיריית נתניה
האם שמירה על הסביבה היא לעשירים בלבד?
תשובות לשאלות בוערות על מיחזור בישראל
שלכם,
אלכסנדרה
2 Responses
האם לא סביבתי יותר לעשות ראשית שימוש חוזר בשקיות גופיה או שקיות פלסטיק רגילות כמה שאפשר (כמו שעושים באירופה)?
בהחלט. אני בטוחה שלכולנו קורה שאנחנו נאלצים לקחת שקית פלסטיק,
אם כי שכחנו את השקיות הרב פעמיות בבית, או מכל סיבה אחרת.
במקרים כאלו זה מצוין לעשות שימוש חוזר בשקיות האלו ולהאריך את חייהן עד כמה שניתן.