fbpx

המקום להתאהב בטבע ולחקור איך לשמור על הסביבה בלי לוותר על רמת החיים אליה התרגלנו,

לטרוף את העולם ולהשאיר אותו שלם

למה לא ניתן להתכחש לשינויי האקלים?
האזנה לכתבה

לפעמים נוצרת תחושה שהעולם מתחלק לשניים, יש את המאמינים בשינויי האקלים ויש את אלה שלא. זה נשמע חלוקה של 50/50, כשכל צד ודעה הם לגיטימיים, קצת כמו אמונה דתית או זרם פוליטי.

לא צריך להיות פרופסור, מספיק לחיות מספיק שנים על כדור הארץ כדי להבחין בשינויים שמתרחשים פה יום יום. בעת כתיבת מילים אלו ממש, התאריך הוא 6/1/21. היינו אולי מצפים שבתקופה זו של השנה בישראל יהיה קריר, סביב ה-18 מעלות צלסיוס, אולי פחות. גם טפטוף גשם הוא לגיטימי. למען האמת, בחוץ שמש, 21 מעלות והתחזית היא 23-34 מעלות ביום לשבוע הקרוב. פספסתי משהו? החורף נגמר והאביב הגיע?!

שמים דרך עלי עץ צהובים

בין אם אתם עדיין מבולבלים ולא סגורים על זה, ובין אם אתם מחפשים את המילים הנכונות לשלוף בפעם הבאה שמישהו אומר לכם ששינויי אקלים זה חארטות של מחבקי עצים, הפוסט הזה הוא בשבילכם.

סוגי ספקנים

בציטוטו של ג’ון הולדרן בספר “חם, שטוח וצפוף” מחלק את הספקנים לשלושה סוגים:

  1. אלה שמכחישים את עליית טמפרטורת כדור הארץ כתוצאה מפעילות האדם.
  2. אלה שמכירים בהשפעת פעילות האדם על טמפרטורת כדור הארץ וטוענים שהיא זניחה.
  3. אלה שמכירים בהשפעה הקריטית של פעילות האדם על טמפרטורת כדור הארץ, אבל אומרים שהמצב כבר אבוד ומאוחר מידי לעשות משהו בנידון.

בתקופה האחרונה יותר ויותר עוברים מהשלב הראשון לשלב השני ואפילו קופצים מיד לשלב השלישי.

עצים בפארק

לפני שאנחנו מתעמקים בכל אחד מטיעוני מכחישי שינויי האקלים, כאן תוכלו לקרוא על משבר האקלים, איך גרמנו לו ומה עושים עכשיו.

טמפרטורת כדור הארץ לא משתנה בגלל ריכוז הפחמן הדו חמצני שנפלט מפעילות האדם, אלא קורית באופן טבעי בעקבות תנועתו של כדור הארץ בחלל ביחס אל השמש.

אחת הסיבות לכך שהטמפרטורה הממוצעת של כדור הארץ משתנה לאורך ההיסטוריה היא העובדה שמסלול כדור הארץ אינו עגול, אלא אליפטי וכדור הארץ נוטה על צידו ביחס אל השמש. כתוצאה מכך, המרחק של כדור הארץ מהשמש משתנה במחזורים של כ-100,000 שנים. כמו כן, הזווית של כדור הארץ אל השמש משתנה במעלה אחת או שתיים אחת ל-40,000 שנים.

מתנגדי שינויי האקלים יגידו ששינויים טבעיים אלו הם שמשפיעים על הטמפרטורה בכדור הארץ, עליית טמפרטורת האוקיינוסים ובעקבות כך פליטה של פחמן דו חמצני מהאוקיינוסים לאוויר. אין קשר לפעילות האדם.

למזלנו, בזכות התפתחות המדע, ביכולתם של מדענים לגלות מה הם התנאים ששררו על פני כדור הארץ בתקופות שונות לאורך ההיסטוריה על ידי בחינה של שכבות אדמה וקרח מתקופות אלו. על פי מה ששכבות אלו מספרות לנו, הבדלי הטמפרטורה הממוצעים במחזורים אלו הם 6 מעלות צלסיוס. על פי המדענים, לא ניתן לשייך הבדל משמעותי שכזה אך ורק לשינויים הזניחים בכמות קרינת השמש שמגיעה לכדור הארץ ומושפעת משינויים במסלולו של הכוכב.

כנסו לראיון עם ד”ר לגאולוגיה דותן שקד גלבנד על מה כל כך מעניין באבנים? איך כדור הארץ והחיים עליו נוצרו? ולמה, בניגוד למה שמספרים לנו, כדור הארץ אינו בסכנה?

מאותן בדיקות עולה שהתנאים על פני כדור הארץ ב-10,000 השנים האחרונות היו יציבים. הדבר התחיל להשתנות החל מ-1750, כשהחלה המהפכה התעשייתית. בנוסף, ב-100 השנים האחרונות גדלה כמות הפחמן הדו-חמצני באוויר בכ-50%, בעוד שמסלול כדור הארץ לא השתנה ואיתו כמות קרינת השמש שמגיעה אלינו.

גרף מתוך דוח ה-IPCC
שינויים בטמפרטורה הממוצעת (למעלה) וכמות המשקעים (למטה) בעלייה של 1.5 מעלות צלזיוס (בשנים 1861-1880) בהשוואה ל-2 מעלות צלזיוס (בשנים האחרונות). מתוך דו”ח ה-IPCC.

עובדה מעניינת נוספת היא, שלפחמן יש גיל שניתן למדידה. בדיקות גיל הפחמן באוויר מראות שמדובר בפחמן “צעיר” שמקורו בפליטות של פעילות האדם ולא מהאוקיינוסים (שם נמצא הפחמן “הזקן”).

נכון, יש שינויי אקלים, אבל זה כבר מאוחר מידי. שום דבר שנעשה, בטח לא זה שאני אפסיק להשתמש בחד-פעמי או לחסוך בחשמל יעשה משהו חוץ מהלקטין את חשבון החשמל שלי.

בדו”ח של פנל המומחים הבין-ממשלתי לשינוי אקלים (IPCC) מוצגים שני גרפים. כל גרף מתאר מה יקרה עד שנת 2050 ו-2100 בתרחישים שונים: בתרחיש שבו אנחנו ממשיכים את חיינו כרגיל, ובתרחיש שבו אנחנו מצמצמים משמעותית את כמויות הפחמן שאנחנו מייצרים.

גרף צומת דרכים מתוך דוח ה-IPCC
אנחנו נמצאים היום בצומת דרכים, אחת מיני רבות שהיו ועוד יהיו. הבחירות שנעשה יכריעו איזה עתיד יחכה לנו. באפור – העתיד שמצפה לנו אם נמשיך “עסקים כרגיל”. בירוק – העתיד שיחכה לנו אם נעשה שינוי באורח החיים שלנו.

הדו”ח הזה הוא דו”ח קונצנזוס אופטימי, בגלל לחצים פוליטיים של מדינות בעלות אינטרס להמעיט בחומרת שינויי האקלים ובגלל אופי המדע. תומס ל.פרידמן מסביר בספרו “חם, שטוח וצפוף”: “במדענים – בטובים שביניהם – מקנן פחד מולד מפני הפרזה. הם נענשים על נקיטת לשון הפרזה, ולא על נקיטת לשון המעטה, מה שמוליד בדרך כלל זהירות.”

למרות הכל, ניתן לראות שאם נצמצם משמעותית את כמויות הפחמן שאנחנו פולטים, הפער בין התרחישים משמעותי ביותר.

אם ברצונכם להתעמק מעט יותר בדו”ח ה-IPCC, לחצו כאן לדו”ח עצמו (בשפה האנגלית).

שמים ועצים

אם אתם קוראים אותי באופן קבוע, אתם כבר יודעים מה אני הולכת להגיד עכשיו – אנחנו בדרך למהפכה. אם כל אחד מתוך 8 מיליארד בני האדם שחיים על פני כדור הארץ יעשה שינוי באורח חייו, גם אם הוא לא שינוי קיצוני, זה 8 מיליארד (!) אנשים שצמצמו את כמות הפחמן שהם מייצרים.

עזבו, לא 8 מיליארד, 4 מיליארד בני אדם שיעשו שינוי זה המון!

ואל תשכחו שכל אחד מאיתנו שעושה שינוי בחייו, מדבר על כך, אנשים רואים אותו מהצד, מתעניינים, מסתקרנים, שואלים…

אני רואה את זה יום יום. אמא שלי, אח שלי, חברות, אנשים מהעבודה…

בהתחלה הם מסתלבטים, אחר כך הם מתעניינים, בסוף הם מספרים לי על הרגל ששינו לאחרונה.

זה דומינו וזה עובד!

שמים ועצים

“המסקנות החשובות ביותר על שיבוש האקלים העולמי – שהוא אמיתי, שהוא מואץ, שהוא כבר מחולל נזק משמעותי, שהפעילות האנושית אחראית למרביתו, שסביר כי נקודות המפנה אשר יביאו לשיבוש הרה אסון באמת אורבות במסלול של ‘עסקים כרגיל’, ושניתן לעשות הרבה להפחתת הסכנה במחיר שווה לכל נפש אם רק נתחיל מיד – לא נרקחו על ידי ארגון שוחרי סביבה כלשהו או על ידי אויבי הקפיטליזם… הן מבוססות על מצבור עצום של מחקרים קפדניים, שהתפרסמו במיטב כתבי העת המדעיים בעולם. הם נבחנו ותועדו לפרטי פרטים, בבדיקה הרשמית הגדולה, הארוכה והיקרה ביותר, הבינלאומית ביותר, הבין-תחומית ביותר והיסודית ביותר שנערכה אי-פעם לנושא מדעי כלשהו.” מתוך הספר “חם, שטוח וצפוף”

לסיכום,

אם לא הייתי יודעת ומאמינה שהשינוי אפשרי, לא הייתי כאן היום, כותבת מילים אלו. אני מאמינה גם שאתם לא הייתם קוראים את המילים האלו אם לא הייתם מאמינים שיש סיכוי.

ספרו לי מה דעתכם, האם השתכנעתם? הצטרפו אליי בתהליך לחיים מתחשבים יותר בסביבה והירשמו לניוזלטר (בכפתור הצהוב בתפריט הראשי או בתחתית העמוד) וניפגש אחת לחודש בתיבת המייל שלכם עם כל מה שחדש במגזין.

שלכם,
אלכסנדרה

יש עוד! פוסטים נוספים שאולי יעניינו אותך

2 Responses

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

היי, אני אלכסנדרה שלומי

אני ביולוגית ימית, אשת חינוך ויוצרת ומפתחת תוכן.
אני פה כדי ללמוד לשלב בין תענוגות החיים הטובים ואכפתיות ושמירה על הסביבה, מתוך כבוד וייראה לאמא טבע וגם מתוך רצון להשאיר עולם טוב יותר לדורות הבאים.

The Golden Whale הוא מגזין טבע, לייף סטייל אקולוגי וחינוך סביבתי, שמטרתו להעניק לאנשים סקרנים, אך עסוקים, תחושת פליאה והשראה, מוטיבציה, וכלים לשמור על הסביבה בלי לוותר על רמת החיים אליה התרגלו.

אתגר ECOLIFESTYLE-30

אתגר קליל ומהנה שיניע בחייכם את השינוי למען הסביבה ויוכיח לכם שאפשר גם
להנות מכל מה שיש לעולם להציע וגם לשמור עליו!

יש לך שאלה?

רוצה שניפגש כל חודש בתיבת המייל שלך?

סיורים

אוהבים את הים? סקרנים לגלות עוד על החופים בישראל, מאפייניהם הייחודיים ובעלי החיים ששוכנים בהם, ממש מתחת לאף שלנו?
הסיורים שלי במיוחד בשבילכם!

סיור חווייתי באורך כשעה וחצי.
הסיורים מתקיימים בשלושה חופים:
גן לאומי חוף השרון (געש)
בלו ביי נתניה
שדות-ים

עלות למשתתף: 110 ש”ח
*קיום הסיור מותנה בהרשמה של 6 אנשים לפחות ולכל היותר 15 איש.

לפרטים והרשמה מלאו את הטופס בהמשך העמוד.

דילוג לתוכן