fbpx

המקום להתאהב בטבע ולחקור איך לשמור על הסביבה בלי לוותר על רמת החיים אליה התרגלנו,

לטרוף את העולם ולהשאיר אותו שלם

אוצר חבוי מתחת לאף – מי תהום
האזנה לכתבה

נסתרים מהעין, לא עמוק כל כך באדמה, תחת כל צעד שלנו, זורמים להם מים יקרי ערך. למאגר מים חיוני ומסתורי זה קוראים ‘מי תהום’.

מאיפה הגיעו מי התהום אל האדמה, מדוע מי התהום חשובים כל כך ואיך יש לנו השפעה גדולה עליהם שתקבע את עתיד מי השתייה שלנו?

הרוחות מנשבות, ענני הגשם מצטברים והשמיים נפערים כשמהם נשפכות הטיפות במחול מטקטק. חלקן נופל ישירות אל הקרקע וחלקן על עלים, פרחים, סלעים, גגות בתים… בסופו של דבר גם אלו מוצאות את דרכן אל הקרקע. המסע של הטיפות רחוק מלהסתיים ברגע המפגש שלהן עם הקרקע. הן מזדחלות ומחלחלות דרך הנקבים והסדקים במשך תקופה ארוכה עד שפוגשות בשכבת קרקע שאינה חדירה למים ונאגרות מעליה.

שלוליות בשולי הכביש אחרי הגשם - המים האלו יעשו את דרכם אל מערכת הניקוז וממנה אל הים.

הימצאות של מעיין היא עדות להימצאות מאגר מי תהום מתחתיו.

גשמים הם אומנם מקור המים העיקרי של מי התהום, אך לא היחידי. מי התהום תורמים ונתרמים במים גם מנחלים, מהים ומכל מאגר מים חדיר אחר.

מי תהום בישראל

בישראל שני מאגרי מי תהום עיקריים – אקוויפר ירקון-תנינים ואקוויפר החוף.
אקוויפר ירקון-תנינים משתרע מוואדי ערה ומעיינות שוני ונחל תנינים בצפון ועד הר הנגב בדרום, ומגב הרי יהודה והשומרון במזרח ועד אזור החוף במערב. האקוויפר נובע בשני מוצאים טבעיים: עיינות ראש העין שם מזין את נחל הירקון ועיינות התנינים.

אקוויפר החוף משתרע מרצועת עזה בדרום ועד חולות קיסריה בצפון, ומהים התיכון במערב ועד רגלי ההרים במזרח. במצב תקין כיוון הזרימה של אקוויפר החוף הוא ממזרח למערב, כלומר מי התהום המתוקים מתנקזים אל הים.

טיפות גשם על עלים - הן יגיעו אל הקרקע ומשם אל מי התהום.

איומים על מי השתייה שלנו

כמו שאמרנו, מי התהום נוצרים כתוצאה מחדירה של מים דרך סוגי קרקע מסוימים, אבל כמו שהקרקע חדירה למים, היא חדירה גם לחומרים נוספים. בצורה זו חודרים אל האקוויפר גם מזהמים כמו דלקים, חומרי הדברה, שפכים ועוד.

כמו כן, גם מטמנות לא תורמות למצב. תוצרי פירוק הפסולת (הלא אורגנית) הרעילים מחלחלים גם הם אל מי התהום, מזהמים את הקרקע ואת המים. לקריאה נוספת על פסולת ומיחזור כנסו לכאן.

כשני שליש מהמים במשק הישראלי מקורם במי תהום. בעקבות שאיבה אינטנסיבית של מי תהום בישראל, באקוויפר החוף נוצר מצב של חוסר איזון ששינה את כיוון זרימת המים. כעת המים זורמים ממערב למזרח, כלומר מי הים חודרים אל האקוויפר, ממליחים אותו ופוגעים באיכות המים בו כמי שתיה.

חילזון אחרי הגשם.

ומה אנחנו יכולים לעשות?

עכשיו אתם בטח אומרים לעצמכם “אוקיי, איך אני כבר יכול להשפיע על מי התהום?!”

אז זהו שלא תאמינו באיזו קלות אנחנו, האזרחים הפשוטים, יכולים לשמור ולתרום למצבם של מים יקרי ערך אלו כך שלילדים ולנכדים שלנו יהיו מי שתייה טבעיים ובריאים.

  • אז קודם כל הפרדת פסולת עד כמה שאפשר – אריזות לפח הכתום, מוצרי נייר וקרטון לכחול, אורגני, אם מתאפשר, לקומפוסט… נו, אתם יודעים.
  • חסכו במים. גם כשהכנרת לא מתייבשת, מים ראויים לשתייה הם אחד המשאבים המבוקשים בעולם אשר נעלמים בקצב מסחרר.
טיפה אחרי הגשם - גם היא יכולה להגיע אל מי התהום. זה תלוי גם בנו.

עכשיו נעבור לדברים הפחות טריוויאליים.

  • שטפתם את הבית? את הרכב? את הכלב??? השתדלו לא לשפוך את המים המשומשים עם חומרי הניקיון וההיגיינה לקרקע, לשטחים פתוחים ובכלל. עדיף לא לשפוך גם לכביש/למדרכה, כי אז המים מגיעים למערכת הניקוז שמובילה אותם ישירות אל הים.
    מה כן לעשות? לאסוף עד כמה שאפשר את המים ולשפוך אותם לאסלה (שתוביל אותם למתקן טיהור שפכים).
  • יש לכם בית פרטי? העדיפו חיפוי חדיר למים בגינה (דשא טבעי, חלוקי נחל, דק, אבני טוף וכדומה). הימנעו עד כמה שאפשר מבטון וריצוף (וגם דשא סינטטי) שמונעים ממי הגשמים לחלחל אל הקרקע (וגם דורשים שטיפה).
  • ראיתם נזילת דלק או חומר כימי אחר אל הקרקע או אל מקור מים – דווחו לרשות המקומית (אצלנו זה מוקד 106, מניחה שהמוקד הזה פועל בכל הרשויות).
טיפות גשם.

זהו. בחירה קטנה עם השפעה גדולה!

ממליצה לקרוא עוד באתר של ארגון ‘אדם, טבע ודין’, ארגון שאני מעריכה מאוד. במאמר שלהם הם מספרים עוד על חשיבות מי התהום (ולמה התפלה לא מחליפה מי תהום), מצב מי התהום כיום בישראל ופועלו של הארגון לקידום הנושא.

אהבתם? הצטרפו לניוזלטר וניפגש אחת לחודש בתיבת המייל שלכם עם כל מה שחדש במגזין. ההרשמה בתחתית העמוד או בכפתור הצהוב בתפריט הראשי.

שלכם,
אלכסנדרה

יש עוד! פוסטים נוספים שאולי יעניינו אותך

4 תגובות

  1. פוסט מעולה ואינפורמטיבי. זה ברור (אני מקווה) לרוב האנשים לגבי חיסכון במים ומחזור פסולת. עם זאת מבט לעומק הוא דבר מאוד חשוב כדי שנבין את ההשלכות של המעשים שלנו על הסביבה ואיך ניתן לשפר ולתקן אותם.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

היי, אני אלכסנדרה שלומי

אני ביולוגית ימית, אשת חינוך ויוצרת ומפתחת תוכן.
אני פה כדי ללמוד לשלב בין תענוגות החיים הטובים ואכפתיות ושמירה על הסביבה, מתוך כבוד וייראה לאמא טבע וגם מתוך רצון להשאיר עולם טוב יותר לדורות הבאים.

The Golden Whale הוא מגזין טבע, לייף סטייל אקולוגי וחינוך סביבתי, שמטרתו להעניק לאנשים סקרנים, אך עסוקים, תחושת פליאה והשראה, מוטיבציה, וכלים לשמור על הסביבה בלי לוותר על רמת החיים אליה התרגלו.

אתגר ECOLIFESTYLE-30

אתגר קליל ומהנה שיניע בחייכם את השינוי למען הסביבה ויוכיח לכם שאפשר גם
להנות מכל מה שיש לעולם להציע וגם לשמור עליו!

יש לך שאלה?

רוצה שניפגש כל חודש בתיבת המייל שלך?

סיורים

אוהבים את הים? סקרנים לגלות עוד על החופים בישראל, מאפייניהם הייחודיים ובעלי החיים ששוכנים בהם, ממש מתחת לאף שלנו?
הסיורים שלי במיוחד בשבילכם!

סיור חווייתי באורך כשעה וחצי.
הסיורים מתקיימים בשלושה חופים:
גן לאומי חוף השרון (געש)
בלו ביי נתניה
שדות-ים

עלות למשתתף: 110 ש”ח
*קיום הסיור מותנה בהרשמה של 6 אנשים לפחות ולכל היותר 15 איש.

לפרטים והרשמה מלאו את הטופס בהמשך העמוד.

דילוג לתוכן