fbpx

המקום להתאהב בטבע ולחקור איך לשמור על הסביבה בלי לוותר על רמת החיים אליה התרגלנו,

לטרוף את העולם ולהשאיר אותו שלם

על התחדשות – פוסט לראש השנה

סוקצסיה, נכון שזה נשמע כמו שם של מחלה נוראית? אז זהו שלא. סוקצסיה היא שינוי, התחדשות, “ריסטארט” של המערכת האקולוגית.

התחדשות בטבע

דוגמה לתהליך של סוקצסיה היא השריפות שהתרחשו ביערות הכרמל ב-2010.

אחרי אותו אסון, ההר היה שחור מפיח, הצמחייה, העצים הגבוהים נשרפו ואיתם רבים מבעלי החיים. היער הפך לשממה מפויחת.*

*אם ייצא לכם לנסוע בכביש שמוביל לבית אורן, תוכלו להבחין לאורכו באזורים, סלעים ואזורי צמחייה, שעדיין שחורים ומתאוששים מהשריפה. לצערי, אין במקומות אלה שוליים ומקום לעצור את הרכב ולכן לא יכולתי לצלם לכם.

הר הכרמל, אזור שנשרף ב-2010 ונמצא בתהליכי סוקצסיה
הר הכרמל, אזור שנשרף ב-2010 ונמצא בתהליכי סוקצסיה
הר הכרמל, אזור שנשרף ב-2010 ונמצא בתהליכי סוקצסיה
הר הכרמל, אזור שנשרף ב-2010 ונמצא בתהליכי סוקצסיה
אנדרטת הזיכרון לנספים בשריפה
אנדרטת הזיכרון לנספים בשריפה. לצערנו, את בני האדם שאבדו באסון לא ניתן להחזיר.

ואז טפטף הגשם, וצמחים קטנים וזרעים מצאו את מקומם בתוך האדמה החרוכה. הצמחים הקטנים, החד שנתיים בעיקרם, כמעט בלתי ניתנים להבחנה, השתרשו וייצבו מעט את הקרקע. אל צמחים אלו, עשבים בעיקר, הגיעו מינים שונים של חרקים שהצמחים מספקים להם מזון ומחסה.

בעקבות התפתחות צמחייה וחרקים באזור התנאים השתנו והביאו צמחייה נוספת, מפותחת יותר, ובעלי חיים נוספים. הקרקע מתייצבת עוד יותר עקב השתרשות הצמחים ופעילות בעלי החיים, הסביבה כולה מתחילה להתייצב ולמשוך מינים נוספים ושונים של צמחים ובעלי חיים שמחליפים את קודמיהם.

כך התהליך נמשך, כשכל חברה מחליפה את קודמתה בהתאם לשינויים בתנאי הסביבה, האקלים, יציבות הקרקע וכדומה. כל זה קורה עד שהמערכת האקולוגית מגיעה לאיזון ומתייצבת באופן סופי ונשלטת על ידי חברת השיא (במקרה של היער, צמחים עילאיים, עצים וכו’).

יערות הכרמל

זוהי הסוקצסיה, תהליך התפתחות של קהילה והשינויים שמתרחשים בהרכב קהילה זו (קהילת חי – צומח ובעלי חיים).

סוקצסיה / התחדשות אנושית ואישית

שנת 2020 התחילה ביציאה משמעותית מאיזון. נגיף הקורונה תפס אותנו לא מוכנים ותוך מספר שבועות “שרף” את כל מה שהיה מוכר וידוע לנו. מצאנו את עצמנו סגורים בבתים, מרוחקים מהקרובים והאהובים שלנו, נתונים לשינויי מדיניות בכל יום ויום, מחויבים בחבישת מסיכה ובעיקר חרדים לגבי העתיד.

בית אורן, הר הכרמל
בית אורן, הנוף באזור בו התרחש שיא השריפה עדיין שונה באופן בולט מאזורים בהם השריפה פגעה פחות, הוא עדיין נמצא בשלבים מוקדמים של סוקצסיה ותהליך ארוך לפניו עד שחברת השיא תוכל להתפתח בו.

שנת 2020 אומנם עדיין לא נגמרה, אבל במדינת ישראל יש לנו עוד נקודת זמן של התחלה והיא ראש השנה העברי. זו הזדמנות מצוינת לעשות פעמיים בשנה חשבון נפש, הסקת מסקנות מהעבר וחישוב מסלול מחדש לעתיד.

בדיוק כמו שהטבע, כשהוא חווה אסון או משבר שמוציא אותו מאיזון, מהמסלול בו הוא היה, המערכת האקולוגית עוברת תהליך של סוקצסיה, בונה את עצמה מחדש, בהתאם לתנאים החדשים, עד להגעה לאיזון חדש – גם אנחנו חלק ממערכת אקולוגית גדולה, כדור הארץ, וגם אנחנו מסוגלים לעשות תהליך של סוקצסיה, תהליך של התחדשות.

אז איך אנחנו יכולים לעשות את זה? עם איזה לקחים אנחנו יוצאים מהשנה החולפת (למרות שנראה לי שהמסקנות מושפעות בעיקר מחצי השנה האחרונה, מאז נכנסה לחיינו הקורונה)? איזה מסקנות נרצה ליישם לעתיד הקרוב?

הר הכרמל

אדבר בשם עצמי. זה הוא ראש השנה הראשון של The Golden Whale. הקורונה, הסגר ותקופת החל”ת הארוכה פינו לי המון זמן ואפשרו לי לעבוד על הבלוג ולפתוח אותו הרבה לפני התאריך המתוכנן במקור. הבלוג נפתח לפני שלושה חודשים, תקופה קצרה לאחר היציאה מהסגר, הוא ממש תינוק וכבר יש בו תנועה ואני מקבלת פידבקים מעולים.

יחד עם הבלוג, גם התהליך האישי שלי בדרך לחיים של התחשבות ושמירה על הסביבה עדיין בחיתוליו. יחד עם זאת, התהליך הזה התחיל מזמן וצבר תאוצה מטורפת עם פתיחת הבלוג. היכולת שלי לתעד את התהליך, את ההתנסויות שלי, לחלוק הכל איתכם, מעודדת אותי להתקדם ולהמשיך לנקוט צעדים נוספים בדרך אל המטרה.

יערות הכרמל

צעדים לחיים של התחשבות ושמירה על הסביבה

אילו צעדים כבר התחלתי ליישם ואני בעיצומם?

הפרדת פסולת – עכשיו כשאני מנהלת משק בית משלי, תחושת הסיפוק אדירה כשאני ממשיכה להתמיד ולהפריד פסולת. מוזמנים לקרוא פה על פסולת, הפרדה ומיחזור שלה.

שימוש בחומרי ניקוי אקולוגיים – עוד צעד שהתאפשר הודות לכך שיצאתי מבית ההורים לחיים עצמאיים. אני עדיין בשלבי למידה, ניסוי וטעיה, אך הולך לא רע בכלל עד כה.

יצירת מודעות להרכב חומרי טיפוח וטואלטיקה והחלפת המוצרים שבשימוש אצלי, בהדרגה, למוצרים טבעיים ואקולוגיים. לקריאה על הצעד הראשון שלי בדרך לחומרי טיפוח בריאים ואקולוגיים לחצו לכאן.

שימוש בכלים רב-פעמיים גם מחוץ לבית ובמקרים אחרים, כשאין ברירה, שימוש בכלים חד-פעמיים אקולוגיים מתכלים.

הפחתת כמויות הבשר בתפריט היומי שלי – עוד דבר שקרה באופן טבעי ברגע שיצאתי לחיים עצמאיים. מעבר לחוסר הרצון והזמן להתעסק בבישולים והכנת ארוחות מורכבות, מעולם לא הייתי חובבת בשר גדולה וההתעסקות בו בתהליך הכנת האוכל לא מושכת אותי עוד יותר. כך יצא שצמצמתי משמעותית את כמות הבשר בתפריט שלי. למה הפחתת צריכת הבשר חשובה לסביבה? התשובה כאן.

צרכנות נבונה – תחום שאני חייבת הרבה מההתקדמות שלי בו לקורונה. אחד היעדים שקבעתי לעצמי הוא לא לקנות מאגרים של מוצרי גיבוי, אלא לקנות חדש רק כשהישן לקראת סיום ואני בהחלט עומדת בו. קראו כאן על דברים שאני לא קונה יותר.

חברת שיא ביערות הכרמל
חברת שיא בהר הכרמל
יערות הכרמל
חברת שיא – עצים גבוהים ועבותים. בסיום תהליך הסוקצסיה, גם האזורים שנפגעו בשריפה יראו כך.

יעדים לשנה הקרובה

גיבוש נבחרת המוצרים האקולוגיים שאני מאמינה בהם ושבאמת עובדים לי – חומרי ניקוי וחומרי טיפוח וטואלטיקה. לחצו כאן כדי לקרוא על שגרת טיפוח הפנים האקולוגית שלי.

המשך הפחתה של כמויות הבשר שאני אוכלת ומאכלים נוספים מן החי, תוך שמירה על תזונה בריאה ומאוזנת.

למידה והתעמקות בנושא אופנה והלבשה סביבתית.

המשך הרחבת הידע שלי ויצירת תוכן בעל ערך בשבילכם.

הר הכרמל
טבע בהתחדשות, הר הכרמל

סוקצסיה היא תהליך ארוך שנמשך עשרות ומאות שנים ולכן חשוב לא לקפוץ מעל הפופיק ולהעריך נכון את היכולות שלנו. אם ניקח על עצמנו יותר יעדים ממה שאנחנו מסוגלים לעמוד, אנחנו עלולים להתייאש באמצע ולוותר גם על אלה שיכולנו לעמוד בהם. לכן בחרתי מספר יעדים מצומצם, חלק מהם כבר בתהליך, חלק דורשים יוזמה והתחלה “מאפס” באופן חד פעמי או בכל פעם מחדש. הכל בהתאם ליכולות שאני מאמינה שיש לי.

ספרו לי בתגובות, אילו יעדים אתם מציבים לעצמכם לשנה הקרובה? אשמח לשמוע גם על יעדים בדרך לאורח חיים סביבתי ומקיים וגם על יעדים כלליים. האם יש תהליכים שכבר התחלתם ואתם מתכננים לקחת אותם עוד צעד קדימה בשנה הקרובה?

אהבתם? הירשמו לניוזלטר (בתחתית העמוד או בכפתור הצהוב בתפריט הראשי) וניפגש אחת לחודש בתיבת המייל שלכם עם כל מה שחדש במגזין.

שלכם,
אלכסנדרה

יש עוד! פוסטים נוספים שאולי יעניינו אותך

2 Responses

  1. הפוסט הזה עושה לי חמים בלב (בקטע טוב, כן??:)
    תגידי, מה הכוונה בהפרדת פסולת? את מתכוונת למחזור? פח כתום פח כחול?
    אצלנו בבית אנחנו ממיינים וממחזרים לפחים השונים, אבל שמעתי שזה חארטה ושהכל הולך לפח ולא למחזור, זה אמיתי?

    1. איזה כייף!! 🙂
      כן, הכוונה להפרדה לפי פחים.
      לפי מה שהבנתי, בתקופה שהפחים רק נכנסו, הייתה הסברה מאוד אינטנסיבית לפני שרוב הרשויות הספיקו להכין את התשתית למחזור ואז באמת היה מצב שהפסולת שהייתה מיועדת למחזור הלכה להטמנה.
      אבל נכון להיום כבר יש תשתית. עדיין קורה שבמקום למחזור הפסולת הולכת להטמנה, אבל הפעם בגלל האזרחים. למשל, אם זורקים פסולת לפח שלא מיועד לה, או שזורקים אריזות מלאות בשאריות מזון, כל הפסולת שתהיה יחד עם “המפגע” תלך להטמנה כי אין אפשרות למחזר אותה במצב הזה.
      יש בתוכנית פוסט שיעסוק בדיוק בנושא הזה ובניואנסים שרובנו לא מודעים אליהם כשאנחנו מפרידים פסולת.
      בכל מקרה, כייף לדעת שהפרדת פסולת הפכה למשהו שגרתי ברוב הבתים בישראל.
      שתהיה שנה טובה! 3>

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

היי, אני אלכסנדרה שלומי

אני ביולוגית ימית, אשת חינוך ויוצרת ומפתחת תוכן.
אני פה כדי ללמוד לשלב בין תענוגות החיים הטובים ואכפתיות ושמירה על הסביבה, מתוך כבוד וייראה לאמא טבע וגם מתוך רצון להשאיר עולם טוב יותר לדורות הבאים.

The Golden Whale הוא מגזין טבע, לייף סטייל אקולוגי וחינוך סביבתי, שמטרתו להעניק לאנשים סקרנים, אך עסוקים, תחושת פליאה והשראה, מוטיבציה, וכלים לשמור על הסביבה בלי לוותר על רמת החיים אליה התרגלו.

אתגר ECOLIFESTYLE-30

אתגר קליל ומהנה שיניע בחייכם את השינוי למען הסביבה ויוכיח לכם שאפשר גם
להנות מכל מה שיש לעולם להציע וגם לשמור עליו!

יש לך שאלה?

רוצה שניפגש כל חודש בתיבת המייל שלך?

סיורים

אוהבים את הים? סקרנים לגלות עוד על החופים בישראל, מאפייניהם הייחודיים ובעלי החיים ששוכנים בהם, ממש מתחת לאף שלנו?
הסיורים שלי במיוחד בשבילכם!

סיור חווייתי באורך כשעה וחצי.
הסיורים מתקיימים בשלושה חופים:
גן לאומי חוף השרון (געש)
בלו ביי נתניה
שדות-ים

עלות למשתתף: 110 ש”ח
*קיום הסיור מותנה בהרשמה של 6 אנשים לפחות ולכל היותר 15 איש.

לפרטים והרשמה מלאו את הטופס בהמשך העמוד.

דילוג לתוכן