fbpx

המקום להתאהב בטבע ולחקור איך לשמור על הסביבה בלי לוותר על רמת החיים אליה התרגלנו,

לטרוף את העולם ולהשאיר אותו שלם

“נכון שזה נפלא?” – על פליאה ואינטראקציה עם הטבע דרך עיניה של האסופית
האסופית

“אן לא בזבזה אף רגע בשבועיים האלה. היא הכירה כל עץ וכל שיח בסביבה. היא גילתה שביל שהתחיל מתחת למטע התפוחים והמשיך דרך רצועת יער, והיא הלכה בו עד סופו ועצרה בכל פינות החמד שלו: הנחל והגשר, האשוחים הסבוכים וכיפת עצי דובדבן הבר, פינות השרכים והמשעולים שענפי האדרים סוככו עליהם. היא התיידדה עם המעיין שבמורד העמק – מעיין עמוק, צלול, שמימיו קרים כקרח; הוא נבע מתחת לאבני חול אדומות וחלקות, סביבו צמח סבך שרכי-מים וגשר עץ נמתח מעליו. הגשר הוביל את רגליה המרקדות של אן לגבעה מיוערת, שבה שרר תמיד אור רך של בין ערביים תחת האשוחים הזקופים והצפופים. הפרחים היחידים שצמחו שם היו רבבות של פעמוניות עדינות – הפרחים הביישנים והמתוקים ביותר מכל פרחי היער – ופרחי אַסתר חיוורים אחדים, שנראו כמו רוחות הרפאים של פרחי השנה שעברה. קורי עכביש דקיקים הבהיקו כחוטים של כסף בין העצים, ונדמה היה שענפי האשוחים משוחחים זה עם זה.”

מתוך “האסופית”, מאת: לוסי מוד מונטוגמרי.

לאחרונה יצא לי לצפות בסדרה “אן עם הצמות” בנטפליקס (3 עונות של עונג צרוף).

מדובר בסדרה שמבוססת על הראשון מתוך סדרת הספרים של לוסי מוד מונטוגמרי שמספרים את סיפורה של אן שירלי, ילדה יתומה שטעות הביאה אותה למתיו ומרילה בעלי החווה הירוקה. האחים הרווקים-המזדקנים החליטו לאמץ נער שיעזור בעבודות החווה. הדבר האחרון לו ציפו הוא הילדה הג’ינג’ית החולמנית והדעתנית.

הסדרה, לדעתי, אפילו מוצלחת יותר מהספר. בעוד שהספר כתוב ממאחורי משקפיים ורודות, תמימות וילדותיות במידה מסוימת – הסדרה כבר הרבה יותר בוגרת ומציגה הסתכלות אופטימית ומלאה טוב ורוך על החיים שלא תמיד ורודים.

אחרי שעשיתי בינג’ מלווה בחיוך מאוזן לאוזן אליו מידי פעם הצטרפה דמעה או שתיים החלטתי שהדמות של אן היא המגזין בדמות אנושית. ההתבוננות בטבע והפליאה ממנו הן המוטיב הראשי בסיפורה של אן. אן בוגרת לגילה, טובת לב וניחנת בסקרנות שלא יודעת שובע. היא קוראת בשקיקה ספרים, עיניה הסקרניות בוחנות בחיפוש אחר יופי בכל פרט ופרט בסביבה והיא חוגגת את הטבע שמקיף אותה.

"יפה? אוֹ, 'יפה' אינו המילה המתאימה לו. גם לא יפהפה. מילים אלה אינן מספיקות. אוֹ, זה היה נפלא – נפלא. זהו הדבר הראשון שראיתי בחיי שלא ניתן לייפות אותו אפילו בעזרת הדמיון, אני חשה אושר כה רב כאן. וזה גרם לי כאב מוזר, כאב נעים."
ציטוט מתוך הספר. תמונה: נטפליקס

מדע הפליאה

רגש הפליאה כבר מזמן יצא מתוך הסיפורים ואינו שמור לילדים בלבד, כעת הוא הפך לתחום מדעי כשלעצמו ויש לו חשיבות רבה. מדע הפליאה, ההשתאות, הוא תחום מדע חדש שנולד לאחרונה כשהוא עבר מהפילוסופיה לפסיכולוגיה.

כשאנחנו חווים פליאה קצב הלב שלנו יורד, אנחנו מרגישים צמרמורת, אולי גם רעד.

מלבד התחושה הנעימה שמתפשטת בגוף, לתחושת הפליאה השפעה גדולה על מצבנו הפיזי והנפשי. בדיקה של הגוף שלנו בזמן פליאה הראתה שאנשים שחווים יותר רגעי פליאה בחייהם, מדדי הדלקת בדם שלהם נוטים להיות נמוכים יותר.

חוויות הפליאה דורשות מאיתנו ריכוז גבוה ותשומת לב לפרטים, כך שכל דבר אחר, כולל דאגות היום-יום נדחקים הצידה. באופן זה הפליאה מזמנת לנו נוכחות ברגע ורוגע (מיינדפולנס).

"איזה צליל נחמד עושה הגשר! אני אוהבת את הצליל הזה כשעוברים על גשרים. נכון שזה נפלא שישנם כל כך הרבה דברים לאהוב בעולם שלנו?"
"תקשיב לעצים, הם מדברים מתוך שינה"
ציטוט מתוך הספר. תמונה: נטפליקס

פרופורציות, פתיחות וחדות מחשבה

בנוסף, רגעי השתאות גורמים לשינוי של נקודת המבט, מחדדים את המחשבה שלנו ונותנים לנו תחושה של גרגר קטן בכדור הארץ, משנים את התפיסה שלנו של היקום ושל חיינו. הפליאה מסירה חסמים וגורמת לפתיחות לאנשים ולסיטואציות.

“זו הייתה תקופה שבה הנחתי בצד את הידע וחוויתי חוויה בלתי אמצעית של הטבע, של המיסטיקה שבו. אני יושב, חוקר משהו, חושב לעצמי כל מיני מחשבות ופתאום שלוש זיקיות יוצאות מאיזה שיח והולכות לקראתי. אני יוצא בערב ורואה את כל האדמה מלאה נקודות זוהרות (זחליליות), מין קסם שכזה. חוויתי המון דברים כאלה בחווה, למדתי המון מהתקופה הזו.” מתוך הריאיון עם אביב בייליס לרנר, מקים עמותת “ונטעת” ששואפת לייער יבשות.

"למה צריך לכרוע ברך כשמתפללים? אם באמת הייתי רוצה להתפלל, זה מה שהייתי עושה: הייתי יוצאת לבד לשדה גדול או נכנסת עמוק לתוך היער ומביטה לשמים – למעלה למעלה למעלה – לשמים הכחולים והנפלאים, שנראה כאילו אין סוף לצבע הכחול שלהם. ואז הייתי פשוט מרגישה תפילה."
ציטוט מתוך הספר. תמונה: נטפליקס

סקרנות ויצירתיות

רגעי השתאות ופליאה גורמים לנו לתחושת סיפוק, סקרנות, ביקורתיות, יצירתיות וחשיבה מדעית. הם מעוררים ענווה ואומץ לחקור את חוסר הוודאות ומסירים פחד, נחרצות ודעות קדומות. כתוצאה מחוויות פליאה אנחנו שואפים להבין יותר את הצד השני ומפחדים ממנו פחות.

חשבו על זה, הגילויים והתובנות הגדולים בהיסטוריה קרו ברגעי פליאה.

"נכון שנפלא לחשוב על כל הדברים שעוד יש לגלות? זה גורם לי לשמוח שאני חיה – העולם מעניין כל כך. הוא לא היה מעניין אם ידענו הכל, נכון? לא היה נשאר אז שום מרחב לדמיון, נכון?"
ציטוט מתוך הספר. תמונה: נטפליקס

פליאה עושה אותנו אנשים טובים יותר

אותו המנגנון שפועל בזמן פליאה עושה אותנו אנשים טובים יותר. מחקרים הראו שאחרי חוויות פליאה, אנשים הפכו לאנשים טובים יותר, היו אמפתיים ונדיבים יותר. בדיקה הראתה שברגעי פליאה, האזור במוח שלנו שאחראי על האגוצנטריות נכבה ולכן אנחנו הופכים ליותר אלטרואיסטים.

"אני יכולה לקחת איתי את פרחי התפוח, שיארחו לי לחברה?" ביקשה אן. "לא; את לא יכולה למלא את החדר שלך בפרחים. היית צריכה להשאיר אותם על העץ." "גם אני הרגשתי ככה, קצת" אמרה אן. "שאסור לי לקצר את החיים היפים שלהם ולקטוף אותם – אני לא הייתי רוצה להיקטף אם הייתי פרח."
ציטוט מתוך הספר. תמונה: נטפליקס

למידע נוסף על פליאה במגזין “מהות החיים” ו-באתר “פסיכולוגיה עברית” וגם במגזין מנטה.

אינטראקציה עם הטבע

הטבע הוא אחד הגורמים המרכזיים שיכולים לעורר בנו תחושת פליאה. בנוסף ליתרונות של הפליאה, לאינטראקציה שלנו עם הטבע יש חשיבות גדולה מאוד.

פרופ’ אסף שוורץ וד”ר אגת קולאוני מהפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים וד”ר ליאת לבונטין מהפקולטה לתעשייה וניהול ע”ש דוידסון בדקו ומצאו שהקרבה לטבע משפרת את הרווחה הנפשית יותר מחשיפה פסיבית כמו מבט אל נוף ירוק. בסקר שערכו בקרב 1023 מבקרים בפארק הטבע ברמת הנדיב, נמצא שככל שהאינטראקציה עם הטבע הייתה קרובה יותר (וכללה מגע באלמנטים טבעיים או הרחה של פרחים), המבקרים היו מאושרים יותר בעקבות הביקור בשמורה.

בניסוי אחר, ביקשו מ-303 סטודנטים בטכניון לעשות הליכה של חצי שעה בטבע. המשתתפים שהתבקשו לבצע משימות שקירבו אותם לטבע תוך כדי הליכה (למשל, להריח פרחים או לגעת באלמנטים טבעיים) הרגישו קרובים יותר לטבע וטוב יותר אחרי ההליכה.

מתוך אתר “הידען”.

לסיכום

אן מזכירה לנו את המשמעות של תחושת הפליאה, והחשיבות ליזום ולייצר הזדמנויות לחוויות של פליאה והשתאות בתוך השגרה השוחקת. אם נשכיל לעשות זאת, לעצור את המרוץ, לפקוח את העיניים, להתבונן בסקרנות סביבנו ולבלות יותר זמן בטבע – נחיה חיים טובים ובריאים יותר, חיי רווחה,  מלאי יצירתיות, השראה ופתיחות לב.

בקטגורית “להתאהב בטבע” תוכלו לקרוא על שלל פלאי טבע שנמצאים מתחת לאף שלנו.

"נכון שזה נפלא?" אמרה והניפה את ידה לכיוון העולם היפה שבחוץ.
"אני חוששת שאם אדבר או אזוז, כל היופי המופלא הזה ייעלם פתאום כמו שתיקה שהופרעה."
ציטוט מתוך הספר. תמונה: נטפליקס

שתפו אותי, מה מעורר בכם פליאה? הצטרפו אליי בניוזלטר, שם אנחנו נפגשים אחת לחודש עם כל מה שחדש במגזין ומנהלים שיח פתוח ממייל אל מייל.

שלכם,
אלכסנדרה

יש עוד! פוסטים נוספים שאולי יעניינו אותך

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

היי, אני אלכסנדרה שלומי

אני ביולוגית ימית, אשת חינוך ויוצרת ומפתחת תוכן.
אני פה כדי ללמוד לשלב בין תענוגות החיים הטובים ואכפתיות ושמירה על הסביבה, מתוך כבוד וייראה לאמא טבע וגם מתוך רצון להשאיר עולם טוב יותר לדורות הבאים.

The Golden Whale הוא מגזין טבע, לייף סטייל אקולוגי וחינוך סביבתי, שמטרתו להעניק לאנשים סקרנים, אך עסוקים, תחושת פליאה והשראה, מוטיבציה, וכלים לשמור על הסביבה בלי לוותר על רמת החיים אליה התרגלו.

אתגר ECOLIFESTYLE-30

אתגר קליל ומהנה שיניע בחייכם את השינוי למען הסביבה ויוכיח לכם שאפשר גם
להנות מכל מה שיש לעולם להציע וגם לשמור עליו!

יש לך שאלה?

רוצה שניפגש כל חודש בתיבת המייל שלך?

סיורים

אוהבים את הים? סקרנים לגלות עוד על החופים בישראל, מאפייניהם הייחודיים ובעלי החיים ששוכנים בהם, ממש מתחת לאף שלנו?
הסיורים שלי במיוחד בשבילכם!

סיור חווייתי באורך כשעה וחצי.
הסיורים מתקיימים בשלושה חופים:
גן לאומי חוף השרון (געש)
בלו ביי נתניה
שדות-ים

עלות למשתתף: 110 ש”ח
*קיום הסיור מותנה בהרשמה של 6 אנשים לפחות ולכל היותר 15 איש.

לפרטים והרשמה מלאו את הטופס בהמשך העמוד.

דילוג לתוכן