fbpx

המקום להתאהב בטבע ולחקור איך לשמור על הסביבה בלי לוותר על רמת החיים אליה התרגלנו,

לטרוף את העולם ולהשאיר אותו שלם

תזונה וסביבה: שיחה על טבעונות וצעדים למען הסביבה

הכירו את מתן פרנקו, סטודנט לתואר שני במדעי הצמח בפקולטה לחקלאות ברחובות, נשוי לנועה ואב לגילי בת השנה, טבעוני.

יש מי שיקרא לזה דיון ויש מי שיגיד ויכוח, שהוליד את הריאיון הזה. מתן נחשף למאמר הקודם שלי בסדרת “תזונה וסביבה”, שעוסק בתעשיית הבשר, וחלק על הגישה של המאמר בפרט והמגזין בכלל. מתן הוא לא הראשון שמציג דעה שונה משלי, אבל הגישה שלו והדרך שבה אמר את הדברים גרמו לי להציע לו להתראיין למגזין ולחשוף את הקוראים שלי לדיון המעניין.

השיחה של מתן ושלי נעה על הגבול שבין הפילוסופיה והפרקטיקה ומציגה עוד דרך לחשוב על טבעונות כצעד משמעותי למען הסביבה ועל הצעדים שלנו למען הסביבה בכלל.

סלעים בחוף ים בלו ביי נתניה

“בייבי סטפס” בנסיבות של דחיפות

אני הלקוחה של עצמי. כשאני כותבת, אני כותבת, בתכלס, לעצמי. פשוט אני בטוחה שאם אני כזאת, בטוח יש עוד אנשים כמוני. אני לא מצליחה לעשות שינויים מקצה לקצה. אני כבר שנים עושה צעד ועוד צעד ועוד צעד. אני מבינה שאם מישהו היה אומר לי “מה שאת עושה זה לא תופס, את חייבת בבת אחת לשנות הכל, אחרת הכל סתם, בזבוז זמן ולא משפיע בשום צורה” – הייתי מרימה ידיים ומתייאשת. הצלחתי בארבע השנים האחרונות לעשות שינוי סביבתי מאוד מהותי בחיים שלי. מהמקום הזה אני מנסה לגייס עוד אנשים.

את מעלה פה נקודה מאוד מעניינת מהגישה המתודית החינוכית שניכרת בכתיבה שלך שמאוד ברורה ונגישה. אם הייתי מנסה לתמצת את המקום שממנו אני מגיע זה בתחושת הדחיפות של העניין. יש בי אמונה מאוד מאוד חזקה בדחיפות של העניין. אנחנו בתקופה שהיא מאוד מאוד קריטית ואנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו “בייבי סטפס”, אנחנו חייבים להתקדם באופן מאוד חד לכיוון המטרה שלנו. אחרת, אנחנו נפספס. מדובר על כמות ספורה של שנים, כמה עשרות.

פה נכנס השיח הפסיכולוגי. זה נכון שהתחזיות מדברות על שנת 2040, 2050, אבל מבחינת האנשים, אנחנו מדברים על אנשים ששומעים פה ושם על שינויי אקלים בחדשות, יודעים שצריך למחזר והסביבה חשובה להם, אבל הם לא יעשו שינוי קיצוני. אם נלחץ אותם לקיר, אנחנו נאבד אותם. היחידים שיישארו ויעשו את השינוי הגדול, לא תהיה להם השפעה. ההשפעה הסביבתית המצטברת של הרבה אנשים שעושים שינוי קטן היא גדולה הרבה יותר מבודדים שעשו שינוי מקצה לקצה.

השאלה היא איפה הבהילות של הדבר. את אומרת “אל תשדר לחץ”, אבל אנחנו ליטרלי בלחץ.

חוף ים בלו ביי

לאו דווקא אל תשדר לחץ, כמו שאל תמעיט בצעדים שאנשים כבר עשו, או החליטו לעשות. יש לי מאמר שמדבר על שינויי אקלים ואני ממש מראה את הגרף מדוח ה-IPCC ומדברת על התחזיות הקרובות, אבל אני לא רוצה להגיד “אם לא עשיתם את כל הצעדים, מאפס למאה, אז זה לא שווה”.

זה עדיין לא מאפס למאה, מבחינתי. בואי ננסה לחשוב, מה הם העקרונות שלפיהם כל העולם יכול לחיות שהם מאוד בסיסיים? אם היית שואלת אותי את השאלה הזו, מבחינתי, זה שני פרמטרים מאוד עיקריים: הגבלת ילודה, כלומר מקסימום שני ילדים לזוג הורים, וטבעונות.

טבעונות היא מעין קלף ג’וקר. ברגע שאתה שולף אותו הדברים האחרים לא משנים, ברגע שוויתרת על הסטייק או לא קנית את הקרטון של ה-12 ביצים. מבחינתי, תשתמשי באיזה דטרגנט שאת רוצה, תחתלי את הילד שלך במה שבא לך, תיקני בטייק אווי, תעשי מה שאת רוצה, יד חופשית. כל עוד נעשה את שני הדברים האלה, נוכל להמשיך להתקיים פה.

דרכים לשינוי סביבתי ברמה החברתית

אתה צודק. עצם הגבלת הילודה… הרי כל הבעיות מתחילות מהכמות. אם לא היינו רבים כל כך, ההשפעה שלנו לא הייתה גדולה כל כך, לא היה צורך בתעשיית בשר גדולה כל כך, אכזרית ומזהמת, ולא בשום תעשייה אחרת. הבעיה היא בכמות. אבל להגיד לאנשים להגביל את הילודה, במיוחד בישראל, זו בעיה גדולה. זה משהו שטמון בתרבות.

מבחינתי התשובה היא לא חינוך, לצערי, אלא חקיקה, בגלל הדחיפות של העניין. אם נחשוב על הבת שלי, היא תהיה בת 30 בשנת 2050, זה משוגע לחשוב שלילדים שלה לא יהיו מים מתוקים. מטריף לחשוב שהיא תצטרך להילחם על אוכל. אין לנו זמן שכולם יגיעו למסקנה הזו. חייבים לעצור את זה.

בשביל חקיקה צריכה להיות מודעות גבוהה מאוד אצל מקבלי ההחלטות.

זה בוודאות. לגמרי.

מה שמחזיר אותנו לחינוך.

נכון, אבל לשכנע את מקבלי את ההחלטות זה אחרת מאשר לשכנע את שאר האנשים. במקרה הזה מכוונים ללובי, לאינטרס כלכלי שיש למקבלי ההחלטות.

סלעים בחוף בלו ביי נתניה

הייתה לי שיחה עם מומחה לכלכלה סביבתית, שאמר שאין שום דבר כלכלי בלשמור על הסביבה, לפחות לא בעשרות עד מאה שנה הקרובות. מבחינה כלכלית, את היתרונות של השמירה על הסביבה אפשר יהיה לראות רק בעוד חמישים-מאה שנה. הפוליטיקאים רואים, במקרה הטוב, את ארבע השנים הקרובות. השינוי חייב להגיע מלמטה למעלה.

נכון, זה רק מוסיף לדחיפות ולדרישה של פתרון מיידי. זה גם מה שעשה אצלי את השינוי. העובדה שהבנתי את הדחיפות של העניין וקיבלתי את התמונה של כמה זה קריטי. זוגתי היא מהנדסת והיה להם במקרה קורס סביבה, במסגרת “כלים שלובים”. יום אחד היא הגיעה למסקנה הזאת, ישבנו לדבר על זה והבנו שנינו שאנחנו ממש צריכים לעשות את הצעד הזה. סיימנו את כל הדברים הלא-טבעונים שלנו בבית ופשוט הפסקנו לקנות. לקח עוד חודשיים-שלושה עד שהפסקנו לאכול גם בחוץ, אצל משפחה ואצל חברים, וזהו. אנחנו טבעונים מאז.

המהפך – מחיי “מותרות” מלאים לטבעונות בשלושה חודשים

אני בודקת אם הבנתי נכון – אשתך עשתה קורס סביבה במקרה ומזה הגעתם להחלטה שאתם הופכים לטבעונים?!

כן. זו אחת המסקנות הכי לוגיות שהגענו אליהן בחיים. הסתכלנו על הנתונים באופן יבש. יחד עם זאת, יש בזה יסוד אמונתי מאוד מאוד חזק. אנחנו מאוד מאוד מאמינים בדחיפות של הדבר, שזה משהו שהולך לבוא אלינו ואנחנו לא נראה את זה בעין. זה יגיע הרבה יותר מהר ממה שאנחנו חושבים. אולי התחזיות מדברות על 2050, אבל אירועים קולוסליים יקרו הרבה לפני. אנחנו רואים את ההשפעות כבר עכשיו. עשינו את המחשבה הקרה הזאת, אך יחד איתה יש גם את היסוד החזק של האמונה.

חוף בלו ביי נתניה - בית גידול סלעי

הייתם עם איזשהו רקע לפני? איזושהי מודעות או עשייה סביבתית?

כלום ושום דבר. שמענו על שינויי אקלים. בדיוק באותה תקופה היה הייפ סביב הסרט של גור, ראינו את הסרט שלו, אבל זה בערך כל החשיפה שהייתה לנו לנושא. שבוע לפני ההחלטה קנינו כתף בקר 5 בקצבייה, הבשר האהוב עליי עד היום, עם שום בתוכו ועם אורז לבן. הכתף הזו היא הדבר האחרון שעוד המשכנו לאכול עד שנגמר, אחרי שכבר לא קנינו ולא אכלנו שום דבר שהוא לא טבעוני. המשכנו להשתמש בחד-פעמי אפילו אחרי שהפכנו לטבעונים. כל ההתכווננות לאורח חיים אקולוגי, של כמה שפחות פסולת, קרתה אחר כך. היום אנחנו קונים מוצרים באריזות סיטונאיות כדי להפחית פסולת ומשתמשים בחיתולי בד, אבל כל זה לא חשוב. העיקר זה שני הדברים שאמרתי – טבעונות והגבלת ילודה.

כלומר לא היה איזשהו תהליך של “בישול על אש קטנה”, אלא קורס אחד שעשה מהפך.

הנתונים הגיעו לפתחי. הנתונים היו שם עוד לפני, הנתונים שם עוד משנות השבעים. הדברים ברורים, האינפורמציה קיימת. אנחנו יכולים להמשיך לנבור ולראות עוד סרט ועוד. פה מגיעה הביקורת שלי שהיא ממקום מאוד אמוציונלי. אנחנו יכולים להמשיך לראות סרטים, לקרוא כתבות ודו”חות… באיזה שלב את אומרת שיש לך מספיק מידע בשביל לנקוט בפעולה שברור שהיא הדבר הנכון לעשות? אני אשאל אותך אחרת, מה הם היעדים של ה”בייבי סטפס”? מה היא “תוכנית 12 השלבים”? מה המטרה הסופית ומהם הצעדים להשגתה?

סלעים בים

לא הכל דבש

משתמע ממה שאתה מספר שזה קלי-קלות. ספר לנו, בכל זאת, איפה היה קשה ואיך התגברת?

זה קשה כי אתה רגיל חיים שלמים לאכול משהו מסוים. אני בן אדם מאוד של קביעות. תשאלי אותי מה המאכל האהוב עליי, זה אותו מאכל שסבתא שלי הייתה עושה לי כשהייתי בן 7. זה מה שהייתי מכין לעצמי. לא הלכתי עכשיו לקולינריה… במקרה, יש לי גם מזל, כי אני לא אכלן גדול. לא הייתי בעולם של המתוקים, מבינה? במקרה יש לי מזל שכל התחליפים שמצאתי מצליחים לספק אותי. האם אני לא מתגעגע ולא מעוניין לקנות שמנת וחבילה של טונה ולסיים אותם עם חצי כיכר של לחם לבן? ברור שאני רוצה! זה המקום הקשה. כל הזמן יש לך איזשהן “דודות” או מחשבות על “איך בא לי…”. צריך למצוא איך אתה כן מפנק את עצמך.

אנחנו גם מתנהלים ללא אריזות, לכן אנחנו נמנעים מתחליפים כמו טופו ושניצל תירס. אבל אם אנחנו אצל חברים ועושים על-האש, אז אנחנו לא נשב בצד ונתבאס, אנחנו כן מביאים לנו תחליפים ומרשים לעצמנו להתפנק ו”מחליקים” לעצמנו את נושא האריזות והפלסטיקים.

פרקטיקה בשמירה על הסביבה

אני מזכירה לך שאנחנו מדברים אל ועל אנשים שלא בהכרח חיים את נושא הסביבה בצורה הזו.

ברור. השאלה היא מה היעד? היעד להיות יותר סביבתי הוא יעד לא מספיק.

אנחנו חלוקים פה לגמרי, כי אתה מאמין באיכות, ואני במקרה הזה לגמרי מאמינה בכמות על פני האיכות. אני מכירה אנשים שאוכלים בבית בחד-פעמי כי אין להם כוח לשטוף כלים. מבחינתי, אם אני אצליח לגרום לאותם אנשים להשאיר את החד-פעמי לאירועים מיוחדים בלבד ולהפריד אריזות – זה מדהים. גם אם ברמה המדידה, ההשפעה הסביבתית שלהם לא השתפרה משמעותית, הם עכשיו מודעים יותר, התנעתי אצלם את התהליך.

אוקיי, אני מבין שיש לך אמונה באנשים, זה המקום של חינוך. עדיין, זה חייב להיות ברמה רוחבית ומיידית, חייבים להדגיש את הדחיפות של העניין, שזה הולך לקרות בימינו. אנחנו נסבול מזה, הילדים שלנו יסבלו מזה. אז אני אפילו לא מדבר על להוציא לגמרי את המוצרים מהחי מהתפריט, אני מדבר על קביעת יעד כלשהו. אז אני מצפה מכל אדם להגיד מה היעד אליו הוא רוצה להגיע, באופן כמותי, ומה השלבים שהוא קובע בדרך אליו. האתגר הזה הוא כל כך קטן ביחס לאתגרים שאנחנו מתמודדים איתם בחיים, שהתועלת שנפיק מהשינוי הזה עולה על הקושי שבאתגר.

אזור הגאות והשפל בחוף הסלעי

תראה, עם כל הדאגה לעתיד ולדורות הבאים, אנחנו רוצים גם להנות מהחיים האלה, לאכול טעים, לבלות, לחיות שפע…

הבילוי לא חייב להיות על חשבון מישהו אחר, בין אם זה אנשים, בעלי-חיים, או הדורות הבאים. כחברה, אנחנו יכולים להחליט שאנחנו נהנים מחיים מדהימים, אוכלים ונהנים מהאוכל הכי נהדר שיש, פשוט מוציאים ממנו את המוצרים מהחי. זה שינוי ולכן זה מבאס, אבל התוצאה הסופית היא לא פחות טובה ומהנה ממה שיש היום. זה קרה לאורך ההיסטוריה המון פעמים. בעבר בילויים היו מבוססים ישירות על סבל של בני אדם ובעלי-חיים בקרבות למיניהם ועוד, היום זה כבר לא נתפס כבילוי כלל. הנורמות החברתיות השתנו.

צודק.

טיפ מסכם

איזה טיפ מסכם היית נותן לאדם שמעוניין לפעול למען הסביבה בהקשר של טבעונות או בכלל?

קודם כל, לזהות לאן רוצים להגיע. מה היעד? אם היעד הוא טבעונות – מברוק! הצבת לעצמך אתגר לא קטן. אם היעד הוא צמחונות – גם טוב. הכי חשוב להגדיר לעצמנו יעד. ככה הרבה יותר קל למצוא את השלבים בדרך, שלבים מוגדרים ומוכווני מטרה וזמן.

למשל, נועה ואני החלטנו שבמטרה לשמור על הסביבה היעד שלנו הוא מעבר לתזונה טבעונית. בדרך אל היעד קבענו תחנות שכללו הפסקת קניית מוצרים מן החי, לאחר מכן הפסקת אכילת מוצרים מהחי בתוך הבית ולבסוף הפסקת הצריכה של מוצרים מהחי גם מחוץ לבית. עשינו את זה בפרק זמן של שלושה חודשים, אבל זה פרק זמן באמת קצר.

נתת לי הרבה חומר למחשבה. להתחיל מהסוף על ידי הגדרת מטרה ויעדים ולפרוט אותם לצעדים להשגתם זו הדרך הנכונה להתנהלות בחיים באופן כללי. לא חשבתי על האפשרות “להלביש” את הדרך הזו גם במקרה של שמירה על הסביבה.

גולשי סאפ בחוף בלו ביי בנתניה

מדהים כמה מפגשים עם אנשים חדשים יכולים להאיר עיניים ולעורר מחשבה. מה דעתכם על השיחה שלי עם מתן?

הריאיון מצא חן בעיניכם? עורר בכם מחשבה? רוצים עוד תוכן מעורר מחשבה? הירשמו לניוזלטר (בכפתור הצהוב בתפריט הראשי או בתחתית העמוד) וניפגש אחת לחודש בתיבת המייל שלכם עם כל מה שחדש במגזין.

שלכם,
אלכסנדרה

יש עוד! פוסטים נוספים שאולי יעניינו אותך

8 תגובות

  1. דיון מעניין מאד. אני חושבת שבו שיחך לא לוקח בחשבון את העובדה שבני אדם מאד שונים זה מזה. יש אנשים שמול דרישה לעשות שינוי קיצוני מוותרים מייד ועושים סיבוב פרסה, לא משנה כמה חשובה המטרה שמולם.

    1. שמחה על ההזדמנות שיש לי לחלוק את הדיון 🙂
      זה כנראה המצב. מצד שני, איזה כייף שיש ביננו אנשים שמסוגלים לעשות שינוי כל כך משמעותי בחיים ברגע למען מטרה חשובה כל כך.

  2. דיון מרתק.
    אני חושבת שכחברה (מדברת כרגע על החברה הישראלית) יש לנו עוד המון לאן להתקדם. הגבלת הילודה היא צעד מאוד גדול וקיצוני, אבל יש מיליון דברים בדרך שאפשר לעשות יותר טוב ממה שאנחנו עושים היום. כל נושא אריזות ומחזור, הגבלה על כמות המזון שצורכים מהחי ותעשיית האופנה, אלו לגמרי נושאים שאפשר לקיים בהם צעדים יותר משמעותיים.

    אם ניקח את נושא מחזור אריזות מזון – רק עכשיו מתחילה המדינה עם הסברה מאוד רדודה על הנושא. למה לא לעשות סימונים על אריזות מזון לפי פחים (הרבה פעמים אני לא בטוחה איפה למחזר מה)? למה לא למצוא דרכים לעידוד הפחתה של אריזות ושימוש בכלים רב פעמיים? אז אני חושבת ששינוים בתחומים האלו, שכל אחד מאיתנו יכול לבצע יעשו הבדל גדול בפן הסביבתי

    1. היי ענבל 🙂
      איזה כייף שאהבת!
      הדברים בהחלט קורים, זה פשוט לוקח המון זמן, במיוחד בתחומים שמעורבים משרדים וגופים שונים.
      אולי אני תמימה ואופטימית מידי, אבל אני ממש רואה איך דברים משתנים, איך תחום המיחזור וההסברה מתפתחת (לאט, אבל בכיוון הנכון),
      איך המודעות להשפעות של כלים חד פעמיים ואריזות הולכת וגדלה, רשויות שלמות פועלות על מנת למגר עד כמה שניתן את השימוש בהם.
      אנחנו לגמרי בכיוון הנכון.

  3. הי!
    נהניתי לקרוא, כמו תמיד.
    אני מסכימה עם מתן שנדרש שינוי דחוף ומיידי , וששינוי בילודה ובטבעונות יכולים להביא לשינוי המשמעותי ביותר , אך אני לא רואה כרגע איך זה יכול להפוך ליישים.
    בהרגשה שלי, עדיין לא הבנו כחברה עד כמה משבר האקלים דורש שינוי דחוף ועוצמתי.
    לכן אני מאמינה שכל מי שכן רואה את הדחיפות של העניין (כמוני, כמוך, כמו מתן ועוד רבים), עליו לפעול קודם כל להעלאת מודעות, מתן כלים פרקטיים, מתן השראה וחתירה לשינוי מדיניות.
    והפיכת נושא כה גדול ומאיים לנגיש ויישים.
    וכן לעודד שינויים קטנים כמו הפחתת השימוש בשקיות פלסטיק או חד פעמי.
    אני לא רואה איך מדינה כמו מדינת ישראל מגבילה ילודה ו/או אוסרת על צריכת מזון מן החי..
    וכאמור, כרגע נדמה ששינוי כה גדול ודרמטי לא יקרה על דעת תושבים רבים, כמו שקרה למתן.
    תודה על דיון מעניין ומעורר מחשבה

    1. היי יקירה!
      איזה כבוד שאת בצד שלי! 😁
      מנקודת מבט חינוכית (גם אם היא אולי פחות פרקטית ברמה המיידית, כמו כל תהליך חינוכי בעצם),
      על מנת לגייס כמה שיותר אנשים לנושא השמירה על הסביבה, צריך לטפטף ולנקוד ב”בייבי סטפס” בדרך אל היעד.
      מה שכן, מאוד התחברתי לרעיון של מתן לגבי הצבת אותו יעד בצורה מוגדרת. בינתיים אני משחקת עם המחשבה ומחפשת איך אפשר ליישם אותה בהקשר שלנו ועם הקהל שלנו.

  4. שלום לך בתי היקרה.
    קראתי בעניין את הדיון/ויכוח (למעשה זה אותו דבר) עם מתן ונהניתי מדו שיח איכותי ומכבד.
    זה טבעי בהחלט שאנשים שונים תופסים את המציאות או מתמודדים עם אתגרי החיים באופו
    שונה, בהתאם לאישיותם. הרבה לפנינו מופיעה בספרות חז”ל האמירה ‘כשם שפרצופיהם של
    בני אדם שונים, כך דעותיהם שונות. אני מעריך מאוד את היכולת של אנשים מסוימים להתמודד
    עם בעיות בשיטת ה’זבנג וגמרנו’, אך אני סבור כמוך שדרך זו אינה מתאימה לרב האנשים.
    בנקודה אחת אני חולק על שניכם. הרעיון להגביל את הילודה באמצעות חוקים אינה ראויה
    ואפילו בסין הקומוניסטית לא הצליחו לממש אותו לגמרי. המחשבה של מתן להגביל את הילודה
    לשני ילדים אינה טובה, מפני שצריך להביא בחשבון שלא כל הנולדים נישאים או זוכים להביא
    צאצאים לעולם (יש שאינם מעוניינים). חוץ מזה אנשים מתים בטרם עת ממחלות, בתאונות
    ובמלחמות. בדרך זו אוכלוסיית העולם עלולה להתמעט למדי. יש צורך בתכנון משפחה בקרב
    אוכלוסיות שהילודה אצלן גדולה למדי.
    במאמר מוסגר. בכל מקרה במה שנוגע לנו – העם היהודי – אנחנו חייבים להמשיך ולגדול,
    שכן למרות שחלפו למעלה משבעים שנה ממלחמת העולם השנייה, בה נרצחו ונספו ששה
    מליון מבני עמנו, אנחנו עדיין ‘דורכים במקום’ – רחוקים מאוד משמונה עשר מליון – מספר
    היהודים שהיה בעולם לפני המלחמה.

    1. נושא הילודה הוא נושא רגיש מאוד…
      בכל מקרה, טוב שיש מגוון דעות, זה מראה שאנחנו בדרך הנכונה.
      שמחה מאוד שאהבת את הפוסט! 🙂

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

היי, אני אלכסנדרה שלומי

אני ביולוגית ימית, אשת חינוך ויוצרת ומפתחת תוכן.
אני פה כדי ללמוד לשלב בין תענוגות החיים הטובים ואכפתיות ושמירה על הסביבה, מתוך כבוד וייראה לאמא טבע וגם מתוך רצון להשאיר עולם טוב יותר לדורות הבאים.

The Golden Whale הוא מגזין טבע, לייף סטייל אקולוגי וחינוך סביבתי, שמטרתו להעניק לאנשים סקרנים, אך עסוקים, תחושת פליאה והשראה, מוטיבציה, וכלים לשמור על הסביבה בלי לוותר על רמת החיים אליה התרגלו.

אתגר ECOLIFESTYLE-30

אתגר קליל ומהנה שיניע בחייכם את השינוי למען הסביבה ויוכיח לכם שאפשר גם
להנות מכל מה שיש לעולם להציע וגם לשמור עליו!

יש לך שאלה?

רוצה שניפגש כל חודש בתיבת המייל שלך?

סיורים

אוהבים את הים? סקרנים לגלות עוד על החופים בישראל, מאפייניהם הייחודיים ובעלי החיים ששוכנים בהם, ממש מתחת לאף שלנו?
הסיורים שלי במיוחד בשבילכם!

סיור חווייתי באורך כשעה וחצי.
הסיורים מתקיימים בשלושה חופים:
גן לאומי חוף השרון (געש)
בלו ביי נתניה
שדות-ים

עלות למשתתף: 110 ש”ח
*קיום הסיור מותנה בהרשמה של 6 אנשים לפחות ולכל היותר 15 איש.

לפרטים והרשמה מלאו את הטופס בהמשך העמוד.

דילוג לתוכן