סידורי בלונים בבת מצווה, הפרחת בלונים בחתונה, זרי בלונים לימי הולדת ולהצעות נישואין ועוד ועוד… הם צבעוניים אווריריים ומעוררים חיוך בכל גיל, אבל האם אי פעם חשבנו מה קורה איתם לאחר שסיימנו את השימוש בהם?
סיפור חייו של בלון
הבלונים הראשונים היו מעין כדור עור (לפחות זה משהו שמתכלה 😉) מלא באוויר והופיעו באמריקה ובתרבות הסינית העתיקה. מאוחר יותר עבר הבלון שינויים ופיתוחים ביפן, סין ותרבויות אמריקה קדומות עד שבשנת 1709 הומצא בלון הגומי הראשון. בלון שרף הגומי (הוא גם – לטקס) שאנו מכירים היום הומצא בשנת 1847 וכ-90 שנה לאחר מכן החל ייצור המוני שלו. מתוך ויקיפדיה
כמובן שמלבד בלוני הלטקס (שיצרניות רבות טוענות שמאחר והם עשויים משרף הן מתכלות – נחזור לזה עוד מעט) קיימים מגוון בלוני הליום שעשויים מפלסטיק לכל דבר.
לאחר שהבלון מופרח לאוויר הוא מגיע לגובה של מספר קילומטרים ולבסוף מתפוצץ עקב הפרש בלחצי האוויר בתוך ומחוץ לבלון. רסיסי הפלסטיק של הבלון חוזרים לקרקע או לים, שם הם מצטרפים לפסולת משלל מוצרי פלסטיק אחרים, ומזהמים אותם. דין פלסטיק שמקורו בבלון כדין כל פלסטיק אחר – הוא נאכל על ידי ציפורים ובעלי חיים ימיים (צבי ים, דולפינים, דגים ועוד) שמבלבלים בינו לבין יצורים שמהווים מזון טבעי (פלנקטון ודגים) ולבסוף מתים בייסורים עקב חסימות מעיים שנובעות מהצטברות פלסטיק במערכת העיכול, או מגיעים אלינו לצלחת בתוך דגים ובעלי חיים ימיים אחרים אותם אנו צורכים למאכל.
מניסיוני האישי, לא קרה שאספתי פסולת בחוף ולא מצאתי שאריות מלפחות בלון אחד (ולפעמים לא רק שאריות), ובמקרה שלנו, במדינתנו מנשבות לרוב רוחות מערביות (מכיוון הים), מה שמרחיק את הבלונים לאזורים עמוקים יותר ביבשה.
רק רגע! שלא תחשבו שהנזק של הבלונים שמור רק לים ולשוכניו. הבלונים שמגיעים ליבשה נתפסים בעצים ובחוטי חשמל ונאכלים לעיתים בשוגג על ידי ציפורים שגם נוטות להסתבך בסרטים שקושרים את אותם הבלונים.
ומה לגבי בלונים שעשויים מ-100% לטקס, כלומר משרף? זה הרי חומר מתכלה והיצרנים טוענים שזמן ההתכלות שלו לא ארוך מזמן ההתכלות של עלה עץ האלון.
זה נכון שהחומר ממנו עשוי הלטקס הוא חומר טבעי, אך ברגע שחומר הגלם הטבעי עבר תהליך עיבוד והפך ללטקס, החומר המעובד, עד שיתכלה, יספיק להסב לא מעט נזק לסביבה ולבעלי החיים אשר חיים בה.
בקיצור, אין מנוס מהבלונים ולאן שלא יגיעו הם מזיקים באופן חמור לסביבה ולבעלי החיים ששוכנים בה, עד כדי כך שבמספר מדינות בארצות הברית אסרו את שחרורם ובחלקן גם את מכירתם.
רוצים לדעת עוד על פסולת ומיחזור? כנסו לריאיון שלי עם ממונה תחום המיחזור בעיריית נתניה ולתשובות לשאלות בוערות על מיחזור בישראל.
אבל חכו רגע, אל תמהרו להתבאס! קיימים תחליפים מקסימים שישמחו את ליבכם לא פחות בכל אותן נסיבות משמחות ולא יזהמו את הסביבה:
1. בועות סבון
2. פומפוני נייר
3. פרחים וצמחייה חיה
4. צנצנות צבעוניות
5. דגלי נייר או בד
6. תאורה
7. שבשבות נייר
8. פנסי נייר יפניים
9. בלוני נייר
10. רצועות בד
11. נרות
12. כלי הגשה
13. לוקיישן
עם לוקיישן טוב שמתאים לקונספט של האירוע שלכם אפשר גם לוותר על רוב הקישוטים והתוספות.
לסיכום,
ניתן ליצור כל אווירה חגיגית שתרצו וצבעוניות בעזרת כל כך הרבה אמצעים רב פעמיים או כאלה שלא מזיקים לסביבה לאחר השימוש בהם, חלקם אפילו תורמים לסביבה. כמובן שהתועלת הסביבתית של השימוש בתחליפים מותנית בשימוש חוזר בהם. חגגתם יום הולדת או אירוע אחר ודאגתם לקשט את האירוע בקישוטים שאינם מפלסטיק ושאינם פוגעים בסביבה? שמרו אותם גם לאירוע הבא או תרמו אותם למישהו אחר שישמח לחסוך את העלויות של הקנייה או זמן הכנת הקישוטים הללו.
ואם חשקה נפשכם בפעולה סמלית מקבילה לשחרור הבלונים, שיתלו עץ (ממין מקומי) או תרמו לארגון סביבתי. פעולות אלו ינציחו את האירוע ואת הרגשות שלכם בצורה טובה יותר משחרור של עוד חומר רעיל לסביבה.
מתכננים אירוע קרוב? ספרו לי באילו קישוטים ואביזרי אווירה תשתמשו. יש לכם רעיונות יצירתיים נוספים? ספרו לי גם! 😉
בואו נשמור על קשר! הירשמו לניוזלטר בתחתית העמוד או בכפתור הצהוב בתפריט הראשי וניפגש פעם בחודש בתיבת המייל שלכם עם כל מה שחדש במגזין.
שלכם,
אלכסנדרה
4 Responses
איזה יופי של פוסט ושפע רעיונות! אני שונאת בלונים, ולא רק שזה מסוכן לסביבה ולחיות בטבע, זאת גם סכנת נפשות לילדים.
תודה רבה! 😃
איזה בלוג ורעיון מהמם! 🙂
תודה רבה! 🙂