fbpx

המקום להתאהב בטבע ולחקור איך לשמור על הסביבה בלי לוותר על רמת החיים אליה התרגלנו,

לטרוף את העולם ולהשאיר אותו שלם

מבחן המוצרים הגדול – אביב 2020 (חלק ב)

פוסט זה הוא השני מתוך שני פוסטים. הפוסט הראשון עסק במוצרי פנים והפוסט הנוכחי יעסוק במוצרי טיפוח גוף ושיער.

כחלק מהתהליך שלי לחיים מקיימים יותר החלטתי לבחון את כל מוצרי הטואלטיקה והטיפוח שבהם אני עושה שימוש יומיומי לנוכחות חומרים אשר מזיקים לגוף ולסביבה, ולהחליט אילו מוצרים ימשיכו איתי ויירכשו מחדש ומאילו מוצרים אאלץ להיפרד לאחר שאסיים אותם. ההחלטה הזו לא פשוטה בכלל והיישום שלה עוד יותר, מאחר וחלק מהמוצרים עושים, על פניו, עבודה מצוינת ואני נהנית מאוד להשתמש בהם.

אחד האתרים המרכזיים שעזרו לי בבדיקת שלל הרכיבים במוצרים הוא האתר של ארגון EWG’s Healthy Living. הקלידו או העתיקו את המרכיב שמעניין אתכם לשורת החיפוש ותקבלו את דירוג הבטיחות המשוכלל של המרכיב ואת הדירוג שלו במספר קטגוריות סיכון, כגון חשד כגורם מסרטן, רעילות מצטברת וגורם לתגובה אלרגית. מתחת לדירוג תמצאו הסברים וחשדות לסכנות נוספות (או היעדרם). המידע מתומצת מאוד ומבוסס על מחקרים מדעיים (אפילו כתוב כמה מאמרים נמצאו שעוסקים באותו המרכיב) ועל מסקנות והוראות ה-FDA (מנהל המזון והתרופות האמריקאי). אתר נוסף שיכול לעזור בבדיקת מרכיבים הוא אתר Cosmetics Info.

חשוב להדגיש שאיני כימאית, מומחית לענייני עור או קוסמטיקאית ואיני מתיימרת לתת שום המלצה לגבי שימוש במוצר כזה או אחר ומרכיביו, מלבד מניסיון אישי ומידע שמצאתי על ידי מחקר אישי באינטרנט.

אם אתם כבר ב”רמת מתקדמים” וכבר עשיתם את המעבר, באופן מלא או חלקי, למוצרים טבעיים/אקולוגיים – כנסו למאמר “קוסמטיקה טבעית – לא מה שחשבתם“.

בינתיים אתן לכם ספוילר בדמות קובץ חינמי להורדה אותו הכנתי בעקבות הבדיקה שעשיתי, עם החומרים הלא-רצויים המרכזיים במוצרים השונים שבדקתי. תוכלו לשמור אותו במחשב או בטלפון ואפילו להדפיס ולקחת איתכם לחנות בפעם הבאה שתלכו להתחדש במוצרי טואלטיקה וטיפוח.

בכל הנוגע למוצרי גוף אני פחות עושה ניסויים. יש לי עור רגיל עם מעט נטייה ליובש, במיוחד בחודשי החורף (כמו כולם, אני מניחה), אבל אני כן אוהבת אותו חלק ונעים למגע ולכן אני מקפידה למרוח אותו לפחות פעם ביום-יומיים ולפנק מידי פעם בפילינג.

אז בואו נתחיל.

קרם גוף של חברת Neutrogena

קרם גוף של חברת Neutrogena (משמאל), Deep moisture body oil של Neutrogena (מימין)

למען האמת, אני מאוהבת בקרמים שלהם, בכולם, כך שזה לא משנה איזה קרם בדיוק נמצא בשימוש אצלי נכון לרגע זה. כמו כן, המרכיבים די חוזרים על עצמם בין הקרמים השונים.

אז איזה חומרים העלו אצלי שאלות? PETROLATUM – באתר של EWG הוא קיבל ציון של 1-4 בצבע כתום, כלומר שיש סיכון מסוים בשימוש בו. מאחר וכמעט ואין שום פירוט או הסבר מעבר לנתון היבש (מלבד העובדה שלא ידוע כי מזיק לסביבה), פניתי לאתר של Cosmetics Info למידע נוסף, שם התברר שהחומר, למרות שלרוב מיוצר באופן כימי, בעל סגולות רפואיות כמו מניעת פטריות. הוא משמש בתרופות ובמוצרי קוסמטיקה ללכידה של הלחות בעור ועוד רשימה ארוכה של תכונות חיוביות. כל אלו תקפים, כמובן, בריכוזים מוגדרים וריכוז החומר בתכשירים נמצא בפיקוח הדוק מאוד. לכן החלטתי שלא אזקוף את נוכחותו לחובת המוצר.

למרות זאת, בהמשך הרשימה נמצאו כמה וכמה חומרים מזיקים לסביבה (ואם כך, אז די בוודאות שכאשר הם מצטברים הם מזיקים גם לאדם): DIMETHICONE, PEG-100 STEARATE, ZINC GLUCONATE.

חבל, דווקא ממש אהבתי אותו.

החלטתי לעשות חיפוש באתר של EWG לפי שם החברה ומסתבר שדווקא בתחום ההגנה מהשמש, ניוטרוג’ינה עושים עבודה לא רעה וקיבלו דירוג טוב. רשמתי לעצמי.

Deep moisture body oil של Neutrogena

שמן גוף שקניתי ממש לאחרונה (גיליתי ששמני גוף עושים פלאים לעור בחורף וגם מפנקים באופן כללי). לצערי, הופיעו ברשימת המרכיבים מספר חומרים לא מומלצים: PEG-40 SORBITAN PEROLEATE, PARFUME, BHT, PROPYLPARABEN (מי היה מאמין? מה יש כבר להוסיף לשמן…).

פילינג גוף לניקוי וחידוש העור של אמריקן לייזר

פילינג גוף לניקוי וחידוש העור של אמריקן לייזר

החומר “הכתום” היחיד בפילינג הוא POLYSORBATE-20 ובריכוזים נמוכים אינו מסוכן. בנוסף אליו כמובן שהיה החומר FRAGRANCE. במקרים כאלו אמשיך להשתמש במוצר (במיוחד לאור זה שאני אוהבת פילינגים מבוססי מלח גס) עד שאמצא תחליף ראוי שאינו מכיל רכיבים חשודים בכלל.

שמן רחצה של סבון של פעם

שמן רחצה של סבון של פעם

מכיל MIPA-Laureth Sulfate עליו קיים מעט מאוד מידע והבטיחות תלויה בדרך השימוש. בנוסף אליו הופיעו גם Laureth-4, TOCOPHERYL ACETATE.

CeraVe Renewing SA Foot Cream (קרם רגליים)

CeraVe Renewing SA Foot Cream (קרם רגליים)

שפע של חומרים מזיקים. חבל, דווקא קרם מצוין.

קרם פוליגנום לשפשפות של חברת Moraz

קרם פוליגנום לשפשפות של חברת Moraz

באופן חשוד, רשימת הרכיבים של המוצר לא מופיעה בשום מקום (אולי על הקופסא, אבל היא לא ברשותי), גם לא באתר הרשמי של החברה. המידע היחיד שכתוב הוא שתמצית צמח הפוליגנום מהווה 75% מהחומרים הפעילים. מה עם השאר?

בחודשי הקיץ אני עושה שימוש יומיומי אדוק במשחה שמצילה אותי משפשפות ולכן אבדוק בהזדמנות הראשונה אם רשימת הרכיבים מופיעה על האריזה.

דאודורנט

זו נקודה כואבת ממש אצלי. אני סובלת מעור רגיש בבית השחי, ולכן מוצרים שמכילים אלומיניום גורמים לי לגירוי נוראי ולכתמים. לעומתם, מוצרים ללא אלומיניום לא יעילים בהתמודדות עם הריח.

בחודשי החורף השתמשתי בדאודורנט של חברת JASON שהחזיק בצורה נסבלת את הריח, אך בקיץ הוא ממש לא עושה את העבודה.

מבחינת החומרים שהוא מכיל, רכיב הריח, תמציות ההדרים ו- SD ALCOHOL 1 הם החומרים הפחות מומלצים, כשהאחרון גם מסרטן במידה מסוימת.

ניסוי נוסף עשיתי עם דאודורנט שהזמנתי מאתר iHerb שעשוי ממינרל בשם אלום (צורה של אלומיניום, אך כזו שהמבנה הכימי שלה לא מאפשר לה לחדור אל תוך התאים. לפחות על פי מה שכתוב באינטרנט). גם הוא היה יעיל מאוד בתקופה הממוזגת, אך תוך זמן קצר הופיע לי גירוי וברגע שהמעלות התחילו לעלות לא היה אפקטיבי יותר.

נעבור למוצרי השיער.

שמפו צמחי של חברת כליל

בשמפו של חברת כליל התחלתי להשתמש לפני כשנתיים בעקבות המלצה כשמפו טבעי ובריא. באותה תקופה סבלתי מקשקשים שאף שמפו בפארם לא הצליח לפתור והייתי מתוסכלת. השמפו של כליל פתר לי לחלוטין את בעיית הקשקשים, והריח העדין והעובדה שהוא לא מייבש לי את השיער גרם לי להתמכר אליו – ברמה שאני לא מחליפה אותו בשום שמפו אחר.

החברה מצהירה כי השמפו צמחי וידידותי למשתמש ולסביבה. בואו נבחן זאת על אמת.

ZINC PYRITHIONE מופיע שישי ברשימה וחשוד כמזיק לאדם ולסביבה. בנוסף אליו יש לנו חומר ריח, DIMETHICONE, ו- BENZYL ALCOHOL.

לא ממש הבנתי איך ההצהרה על האריזה הולכת עם הרכיבים של המוצר ולכן שלחתי הודעה באתר החברה. עד כה לא התקבלה תשובה, אך במידה ויהיו חדשות מבטיחה לעדכן!

בעיקרון, יש לי תחליף שהוא השמפו של ‘מיכל סבון טבעי’, שבאמת מכיל אך ורק רכיבים מהצומח. יחד עם זאת, הבקבוק אצלי כבר בסביבות שנה ואני לא מצליחה לסיים אותו. הוא לא מקציף בכלל ומייבש לי את השיער (אבל הריח משגע, לחובבי ההדרים). ממש מבוי סתום.

שמפו "מיכל סבון טבעי"

מסכת שיער של ecoLove

מסכת שיער של ecoLove

עוד מוצר שאני מכורה אליו קשות. לשמחתי, הרכיב היחיד החשוד הוא SODIUM BENZOATE שנמצא לקראת סוף רשימת הרכיבים הארוכה (מה שאומר שהוא נמצא בריכוז נמוך, יחסית לרכיבים שלפניו ברשימה). בנוסף, רוב החומרים הם ממקור אורגני (מסומנים בירוק). איזו הקלה!

השלב הבא הוא שמן שיער שבלעדיו אני לא מצליחה להסתרק (צרות של מתולתלות):

שמן לשיער מתולתל של Life by Michel Mercier

שמן לשיער מתולתל של Life by Michel Mercier

מכיל CYCLOPENTASILOXANE ו- ALPHA-ISOMETHYL IONONE שני חומרים שמזיקים לסביבה וגם לאדם בריכוזים מסוימים.

יש לי וידוי. בשלב זה, החלטתי לוותר ולא לבדוק את הקרמים לשיער ושאר מוצרי העיצוב, פשוט כי ברור שהם מכילים חומרים מזיקים (בדקתי).

לסיכום,

לאחר שעות רבות של סקירה של הרכיבים של כל מוצרי הטואלטיקה והטיפוח שלי, התברר שרובם המוחץ לא עברו את המבחן.

ברמה המעשית, אני מבינה שקיימים מעט מאוד מוצרים בשוק, שלצורך העניין, לא מכילים חומרי ריח בלתי-מזוהים. מסיבה זו, אני מפעילה שיקול דעת ומקבלת את זה שכל עוד מרכיב הריח של המוצר לא נמצא בין הרכיבים הראשונים ברשימה ולא גורם לי חוסר נעימות, לא אפסול על בסיס זה מוצרים.

מסקנה נוספת שהגעתי אליה היא, שבתור בעלים של רעמת שיער מתולתל וקפריזי, עליי להשלים עם העובדה שזה או לוק האריה שהתחשמל, או שאאלץ להשתמש במוצרי עיצוב שמכילים חומרים רעילים. לעומת זאת, בתחום טיפוח השיער, קל לי יותר לעשות את ההתאמות ולמצוא תחליפים שלא מכילים חומרים מסוכנים ועושים את העבודה.

לסיום, אם שרדתם עד פה, אז באמת מגיע לכם לקבל במתנה את העזר שהכנתי ושמסכם את החומרים הלא-מומלצים המרכזיים שכדאי להימנע מהם בחומרי טיפוח וטואלטיקה. שמרו אותו במחשב או בטלפון או הדפיסו וקחו איתכם לחנות בפעם הבאה שתלכו להתחדש במוצרי טואלטיקה וטיפוח.

 תהנו!

מצאתם את הפוסט מעניין ואת המידע שבו מועיל? שתפו עם חברים.

שלכם,
אלכסנדרה

יש עוד! פוסטים נוספים שאולי יעניינו אותך

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

היי, אני אלכסנדרה שלומי

אני ביולוגית ימית, אשת חינוך ויוצרת ומפתחת תוכן.
אני פה כדי ללמוד לשלב בין תענוגות החיים הטובים ואכפתיות ושמירה על הסביבה, מתוך כבוד וייראה לאמא טבע וגם מתוך רצון להשאיר עולם טוב יותר לדורות הבאים.

The Golden Whale הוא מגזין טבע, לייף סטייל אקולוגי וחינוך סביבתי, שמטרתו להעניק לאנשים סקרנים, אך עסוקים, תחושת פליאה והשראה, מוטיבציה, וכלים לשמור על הסביבה בלי לוותר על רמת החיים אליה התרגלו.

אתגר ECOLIFESTYLE-30

אתגר קליל ומהנה שיניע בחייכם את השינוי למען הסביבה ויוכיח לכם שאפשר גם
להנות מכל מה שיש לעולם להציע וגם לשמור עליו!

יש לך שאלה?

רוצה שניפגש כל חודש בתיבת המייל שלך?

סיורים

אוהבים את הים? סקרנים לגלות עוד על החופים בישראל, מאפייניהם הייחודיים ובעלי החיים ששוכנים בהם, ממש מתחת לאף שלנו?
הסיורים שלי במיוחד בשבילכם!

סיור חווייתי באורך כשעה וחצי.
הסיורים מתקיימים בשלושה חופים:
גן לאומי חוף השרון (געש)
בלו ביי נתניה
שדות-ים

עלות למשתתף: 110 ש”ח
*קיום הסיור מותנה בהרשמה של 6 אנשים לפחות ולכל היותר 15 איש.

לפרטים והרשמה מלאו את הטופס בהמשך העמוד.

דילוג לתוכן