fbpx

המקום להתאהב בטבע ולחקור איך לשמור על הסביבה בלי לוותר על רמת החיים אליה התרגלנו,

לטרוף את העולם ולהשאיר אותו שלם

מי היו הדינוזאורים? למה לא היו דינוזאורים בישראל? ואיך אפשר ללמוד מהם ענווה?
דינוזאור. אילוסטרציה
דינוזאור. אילוסטרציה. Photo by Mehmet Turgut Kirkgoz on Unsplash

בשבוע שעבר, לכבוד יום כדור הארץ, ראיינתי את דותן שקד גלבנד, ד”ר לגאולוגיה, בעלת הסטודיו “סודות בסלעים”. הריאיון היה כל כך מרתק שלא הייתי מסוגלת להגביל אותו לפוסט אחד ולכן אנחנו נפגשים שוב.

במאמר הקודם ערכנו היכרות עם דותן וסיפור האהבה שלה עם כדור הארץ, הבנו למה סלעים הם דבר מרתק, למה חשוב לדעת את העבר, איך כדור הארץ והחיים עליו נוצרו, מדוע לא קיימת סתירה בין המדע והדת, ולמה, בניגוד למה שמספרים לנו, כדור הארץ אינו בסכנה.

כעת נדבר על עלייתם ונפילתם של הדינוזאורים, אוקיינוס תטיס וארץ ישראל הקדומה ומה השיעור שההיסטוריה הקדומה מלמדת אותנו.

עלייתם של הדינוזאורים

הדינוזאורים הם קבוצת זוחלים שהופיעה לפני 240 מיליון שנים והם שלטו בכדור הארץ למשך 165 מיליון שנים. לפניהם חיו על כדור הארץ דגים רכיכות ופרוקי רגליים מימיים, צמחי מים ויבשה, חרקים וכמובן חיידקים ונגיפים.

טרילוביטים - פרוקי רגליים ימיים שחיו בתקופת הדינוזאורים
טרילוביטים – פרוקי רגליים ימיים שחיו בתקופת הדינוזאורים. Photo by Wes Warren on Unsplash

יש כל מיני תאוריות לגבי הדרך שבה הגיעו למעמדם. אחת מהן עוסקת בחידושים שהופיעו במבנה גופם, למשל הטלה של ביצים עם קליפה קשה שיכלו לשרוד גם על גבי היבשה ולא רק בתנאים מימיים, קשקשים על הגוף, רגליים שנמצאות מתחת לגוף ולא לרוחב, מה שאפשר להם להיות מהירים יותר. כל הדברים האלה הם חידושים שהקבוצה הזו הביאה לעולם החי וכנראה העניקו לה את היתרון על השאר.

תאוריה אחרת מתמקדת בתקופה שקדמה לדינוזאורים שהיוותה יתרון עבורם. בתקופה זו התרחשה הכחדה נרחבת. כל הכחדה גדולה פותחת הזדמנויות לכניסה של מינים חדשים. הדינוזאורים פשוט “ניצלו היטב” את הנישות השונות שנפתחו, כי היו מגוונים מאוד – גם טורפים, גם אוכלי עשב, חיים באזורי אקלים שונים, הולכים על ארבע ועל שתיים. הם קיבלו בוסט אבולוציוני מהיר מאוד שיצר פער ביניהם לבין שאר בעלי החיים. בדומה לבני האדם.

עובדה מעניינת: הלטאות המעופפות שמופיעות בסרטי הדינוזאורים (פטרוזאור) אינן דינוזאורים, אלא קבוצה נפרדת שחיה לצד הדינוזאורים ואינה מהווה אב קדמון של קבוצת העופות, אלא חיה לצידה.

סוף שלטון הדינוזאורים

שלטונם הסתיים על ידי אירוע בלתי צפוי. מטאוריט בקוטר של כעשרה קילומטרים, כגודל הר האוורסט, פגע באזור מים רדודים ליד מקסיקו של היום*, שם אנחנו מוצאים את העדויות למכתש שהוא השאיר אחריו. ההשלכות של מה שקרה בעקבות פגיעתו הן בלתי נתפסות: 75% מהיצורים החיים על פני כדור הארץ נכחדו כתוצאה מהאירוע, לא רק הדינוזאורים.

שלד דינוזאור טי-רקס במוזיאון
שלד דינוזאור טי-רקס במוזיאון. Photo by Jon Butterworth on Unsplash

עוצמת הפגיעה מחקה את כל מה שהיה ברדיוס של 1500 קילומטרים, כל יבשת אמריקה הדרומית של היום*. הסלע של המטאוריט עצמו, יחד עם סלעי הקרום של כדור הארץ, התערבבו לבליל מותך ששלח נתזים לאטמוספירה. חלקם יצאו ממנה, חלקם נכנסו ללופ סביב כדור הארץ, חלקם פגעו בירח וחלקם חזרו חזרה. ברגע שהם חזרו לאטמוספירה הם עלו באש והפכו לגשם של סלעים בוערים שגרם לשריפות ענק שנמשכו חודשים רבים באזורים נרחבים בכל כדור הארץ. טמפרטורת כדור הארץ עלתה בבת-אחת לאלפי מעלות צלזיוס, כל יצור שלא היה רגיל לחיות במחילות או מתחת לאדמה לא יכל להתקיים יותר. בשלב האחרון עלה ענן אבק ואפר שהתפשט אל כל כדור הארץ, חסם את כניסת קרני השמש ויצר אפלה מוחלטת וקור – שלטר הפוטוסינתזה כבה למשך שנים רבות. זה היה הסוף באמת. כל מארג החיים קרס.

*מבנה היבשות באותה תקופה ומיקומן היה שונה מהמוכר לנו כיום.

דינוזאורים. אילוסטרציה
דינוזאורים. אילוסטרציה. Photo by engin akyurt on Unsplash

איך מוכיחים סיפור כזה?

המכתש לא מספיק. העדות הכי חזקה הגיעה משכבה של חומר מתכתי שנקרא אירידיום. האירידיום לא נמצא על פני כדור הארץ כבר המון שנים. כשנוצר כדור הארץ, כל החומרים הכבדים כמו אירידיום וברזל שהיו על פניו שקעו בגלל משקלם כלפי מטה ונבלעו לנצח בתוך גלעין כדור הארץ. אותם מצבורים ענקיים של מתכות כבדות הם שיוצרים את כוח הכבידה ואת השדה המגנטי של כדור הארץ, אגב.

אירידיום הוא אחד החומרים שאנחנו יודעים בוודאות שלא נמצא על פני כדור הארץ, אבל הוא כן נמצא במטאוריטים. אנחנו מוצאים בסלעים שכבה דקה של אירידיום, שנמצאת בכל העולם. השכבה הזו מתוארכת ללפני 65 מיליון שנים. לפניה יש המון מאובנים של דינוזאורים ובשכבה שאחריה אין יותר דינוזאורים וחיות אחרות.

שכבת אירידיום זו היא ההוכחה לכך שעננת האבק התפשטה סביב כל כדור הארץ ולבסוף שקעה והפכה לשכבה שאנחנו מוצאים בסלעים. באזור שסביב המכתש רואים היעלמות מיידית של כל החיים במאובנים ולכן מבינים שאזור זה נמחק מיידית כתוצאה מהפגיעה ואילו במקומות המרוחקים יותר רואים היעלמות הדרגתית. למשל, רואים שהצמחים היו הראשונים להיעלם, בשכבות שמעל רואים היעלמות הדרגתית של בעלי החיים הצמחוניים ואחריהם הטורפים. כך אפשר לשחזר את ההשפעה של המטאוריט הזה. הסלעים חושפים את כל הסודות.

יש תאוריות נוספות כמובן, אבל הן פחות מקובלות בגלל הממצאים שתומכים בתיאוריה הזו.

אילוסטרציית דינוזאורים
אילוסטרציית דינוזאורים. Photo by Stephen Leonardi on Unsplash

האם יש מאובני דינוזאורים בישראל?

לא. הסיבה לכך שאין בארץ מאובנים של דינוזאורים היא ים תטיס.

ים תטיס וארץ ישראל הקדומה

ים תטיס הוא בעצם אוקיינוס עתיק מאוד שהתקיים בין שתי יבשות-על שהיו על כדור הארץ.

פעם היבשות על כדור הארץ לא נראו כמו שהן נראות היום. הייתה יבשת-על אחת, יבשת פנגיאה. על פי תיאוריית טקטוניקת הלוחות, המקובלת כיום, היבשות נעות כל הזמן. כתוצאה מתנועה זו יבשת-העל פנגיאה התפצלה בשלב מסוים לשתי יבשות, אחת בצפון ואחת בדרום, וביניהן נוצר אוקיינוס צר וארוך ושמו “תטיס”.

התיאוריה של טקטוניקת הלוחות מסבירה את ההיווצרות של אוקיינוסים והמוות שלהם, היווצרות ומוות של הרים, וכל תנועה של חומר פנימה והחוצה מכדור הארץ. כשיבשות מתרחקות זו מזו נוצר בקע אליו זורמים מי גשמים ולבסוף נוצר ים ואוקיינוס. כשהיבשות מתקרבות אוקיינוסים נסגרים ומתים.

אוקיינוס תטיס חשוב מאוד בהיסטוריה הגיאולוגית של ארץ ישראל כי השטח הזה היה המון שנים תחת המים. זו הסיבה שאנחנו מוצאים אצלנו בארץ עדויות לצורות חיים מעניינות מאוד שנכחדו יחד עם הדינוזאורים. למשל אמוניטים, רודיסטים (מושבות אלמוגים קדומות), כרישים שחיו בים תטיס – את כל אלו אנחנו מוצאים באזור המכתשים בנגב. המדבר שלנו בארץ ישראל מלא בעדויות לחיים ימיים מדהימים.

מכתש רמון
מכתש רמון. Photo by Dmitry Shamis on Unsplash

פרופסור רבקה רבינוביץ’ אמרה לי פעם שלדינוזאורים יש יחסי ציבור ממש טובים. הם יצורים מדהימים, אבל חוץ מהם היו פה עוד הרבה מאוד יצורים מופלאים שלא מדברים עליהם.

למשל, אצלנו באותה תקופה היו המון זוחלים ימיים שהם לא דינוזאורים ושאפשר למצוא מאובנים מדהימים, גדולים ומרשימים מאוד שלהם.

בגלל תנועת היבשות, האזור של אירופה ואפריקה מתקרבים כל הזמן זה לזה. זו הסיבה להיעלמותו של אוקיינוס תטיס. הים התיכון הוא בעצם השריד האחרון שנשאר מאוקיינוס תטיס וגם הוא יעלם לבסוף בגלל התנועה של אירופה ואפריקה אחת לעבר השנייה.

ארץ ישראל נמצאת על הבקע הסורי-אפריקאי שנמצא בתנועה מתמדת. זו הסיבה שיש לנו הרבה רעידות אדמה. התנועה היא של מילימטר או פחות בשנה. זו תנועה איטית מאוד, אבל היא משנה את מבנה היבשות. למשל, אפריקה נדחפת לכיוון אירופה ולכן הודו נדחפת לעבר צפון אסיה. כך נוצרה שרשרת ההרים של האוורסט. כתוצאה מהדחיפה של היבשות זו לתוך זו החומר עולה ונוצרת שרשרת הרים גדולה. כל שרשרות ההרים הגדולות, האלפים, ההימליה, כולן, נוצרו כתוצאה מהתנגשות של יבשות זו בזו שמתרחשת כל הזמן.

מה הופך את הסיפור של הדינוזאורים למופלא כל כך?

יש איור כזה שמדמה את הזמן שחלף מהיווצרות כדור הארץ ועד היום ל-24 שעות. מופיעים בו היווצרות החיים, הדינוזאורים, כל ההיסטוריה המפורטת של כוכב הלכת.

מתי בני האדם הזקופים הראשונים הגיעו?

בחצי השנייה האחרונה!

כל ההיסטוריה האנושית המופלאה והמטורפת מסתכמת בחצי שניה מסך קיומו של כדור הארץ.

היסטוריית כדור הארץ ב-24 שעות.
היסטוריית כדור הארץ ב-24 שעות.

אנחנו כאן היום כנראה בזכות פגיעת המטאוריט שהכחיד את הדינוזאורים. מהעכברים הקטנים והחולדות, שחיו במחילות ולכן שרדו, התפתחו היונקים שהשתלטו והפכו לקבוצה הדומיננטית ובתוכם אנחנו. אחרי שאנחנו ניכחד, אנחנו נפנה מקום לקבוצות הבאות להיווצר.

זה מכניס לקצת פרופורציות על מי אנחנו.

בחלקו הראשון של הריאיון דותן סיכמה אותו באותה המסקנה שמתבקשת גם במקרה הזה: בכל יום ויום מטעים אותנו כשמבקשים מאיתנו לשמור על הסביבה, על כדור הארץ, להציל את הטבע. למעשה, כדור הארץ היה פה הרבה לפנינו, ראה דברים גדולים ודרמתיים הרבה יותר מאלו שהם מעשה ידינו והוא יישאר פה עוד הרבה מאוד אחרינו. היחידים שעלינו לדאוג להם זה לעצמנו ולדורות הבאים, לאנושות. אז בפעם הבאה שאתם פועלים בצורה מקיימת, או שוקלים לעשות שינוי בחייכם, אל תעשו את זה למען כדור הארץ.

את דותן ופרטים על הסדנאות שלה תוכלו למצוא בעמוד האינסטגרם שלה.

אל תשכחו להירשם לניוזלטר לקבלת עדכונים אחת לחודש על כל מה שחדש במגזין והפתעות והטבות לרשומים בלבד (ההרשמה בהמשך העמוד או בתפריט הראשי) וגם לשתף עם חברים!

שלכם,
אלכסנדרה

יש עוד! פוסטים נוספים שאולי יעניינו אותך

2 תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

היי, אני אלכסנדרה שלומי

אני ביולוגית ימית, אשת חינוך ויוצרת ומפתחת תוכן.
אני פה כדי ללמוד לשלב בין תענוגות החיים הטובים ואכפתיות ושמירה על הסביבה, מתוך כבוד וייראה לאמא טבע וגם מתוך רצון להשאיר עולם טוב יותר לדורות הבאים.

The Golden Whale הוא מגזין טבע, לייף סטייל אקולוגי וחינוך סביבתי, שמטרתו להעניק לאנשים סקרנים, אך עסוקים, תחושת פליאה והשראה, מוטיבציה, וכלים לשמור על הסביבה בלי לוותר על רמת החיים אליה התרגלו.

אתגר ECOLIFESTYLE-30

אתגר קליל ומהנה שיניע בחייכם את השינוי למען הסביבה ויוכיח לכם שאפשר גם
להנות מכל מה שיש לעולם להציע וגם לשמור עליו!

יש לך שאלה?

רוצה שניפגש כל חודש בתיבת המייל שלך?

סיורים

אוהבים את הים? סקרנים לגלות עוד על החופים בישראל, מאפייניהם הייחודיים ובעלי החיים ששוכנים בהם, ממש מתחת לאף שלנו?
הסיורים שלי במיוחד בשבילכם!

סיור חווייתי באורך כשעה וחצי.
הסיורים מתקיימים בשלושה חופים:
גן לאומי חוף השרון (געש)
בלו ביי נתניה
שדות-ים

עלות למשתתף: 110 ש”ח
*קיום הסיור מותנה בהרשמה של 6 אנשים לפחות ולכל היותר 15 איש.

לפרטים והרשמה מלאו את הטופס בהמשך העמוד.

דילוג לתוכן