כמי שעוקבת אחר הארגונים הסביבתיים בארץ ואף עבדה כשכירה באחד מהם, חשוב לי לסקור את הארגונים המרכזיים הפועלים בישראל. מטרת הפוסט להכיר ולהוקיר עמותות וארגונים אלה על העבודה שהם עושים, לחשוף אתכם, הקוראים שלי, לעבודה זו, ולתמוך בשינוי הסביבתי שהארגונים הללו מקדמים.
במסגרת החיפוש שערכתי למטרת כתיבת פוסט זה באתר גיידסטאר (אתר העמותות של ישראל), גיליתי ארגונים רבים שלא שמעתי עליהם מעולם, אך אם להתייחס לסכום שהופיע תחת הכותרת ‘מחזור שנתי’, ארגונים אלה פעילים וחלקם פעילים לא פחות מהארגונים המפורסמים שאני מכירה.
בעקבות הגילוי החלטתי לחלק את הפוסט שתכננתי לשני פוסטים: בחלק הראשון אסקור* את שמונה הארגונים הסביבתיים החזקים והפעילים בישראל בתחומי המחקר, החינוך והמשפט הסביבתיים, שאת שמותיהם לעיתים אנחנו פוגשים באמצעי התקשורת או ביוזמות סביבתיות כאלה ואחרות. בפוסט הבא אתייחס לכמה מהארגונים שגיליתי בגיידסטאר ועוררו את סקרנותי.
*רוב המידע בפוסט לקוח מתוך האתרים הרשמיים של הארגונים עם תוספות מינוריות שלי, הרי אנחנו הכי טובים בלהציג את עצמנו, אז למה להרוס? 😉
אז קבלו אותם…
אדם טבע ודין
עמותה אשר מובילה שינוי בסדר היום הסביבתי והחברתי בישראל באמצעות כלים משפטיים, מדעיים וציבוריים.
בבסיס חזון העמותה האמונה בקיומו של קשר הדוק בין ארבעה עוגנים: סביבה, חברה, בריאות וכלכלה והיא ממקדת את עשייתה בהגנה על זכויות אדם סביבתיות, ביצירת רגולציה נאותה המאפשרת הגנה על איכות החיים ועל בריאות הציבור, לצד העצמת זכותו הדמוקרטית של כל פרט להיות שותף לתהליכי קבלת החלטות המשפיעות על חייו.
העמותה פועלת במספר תחומים:
אקלים ומשאבים – אנרגיה, משאבי טבע, פסולת ומחזור.
בריאות הציבור – מים, הדברה וזיהום אוויר.
מרחב ציבורי – עצים, חופים, תחבורה ותכנון בר קיימא.
בין הישגי העמותה, קביעת בית המשפט כי שאיבת המים של מפעלי ים המלח מנוגדת לחוק ופסיקת בית המשפט העליון על עצירת הרחבת בז”ן.
לקריאה על תוכנית 100 הימים לממשלה הבאה ועל המאבק להוצאת הפלסטיק החד פעמי אל מחוץ לחוק כנסו לאתר העמותה.
אקואושן ECOOCEAN
עמותה אשר הוקמה על ידי משפחת וייל וקבוצת מדענים ישראלים בשנת 2002 ומטרתה לקדם את שמירת הסביבה הימית והחופית באמצעות קידום המחקר הימי, חינוך לשימור וטיפוח הסביבה הימית והחופית, הגברת המודעות הציבורית לחשיבות השמירה על הים והשפעה על מקבלי ההחלטות.
העמותה מחזיקה בספינת מחקר ורובוט תת-ימי (ROV) אשר משרתים את אוכלוסיית המדענים בישראל ואת מוסדות הלימודים האקדמיים (אוניברסיטת חיפה ומכללת רופין) וכן משתלבים בפעילויות חינוכיות של העמותה.
בנוסף, העמותה מפעילה מגוון פעילויות חינוכיות לילדים, נוער ומבוגרים, ביניהן סיורים באזורי החוף של ישראל ובחוף הסמוך למרכז המבקרים ‘מגלים’, שיעבור בתקופה הקרובה מקיבוץ שדות-ים לנעורים. כמו כן, תוכנית הדגל של העמותה היא תכנית ‘חופים’ אשר כוללת סדרת מפגשים בבית הספר וחושפת את המשתתפים לעולם הים ולשמירה עליו.
בתחום הציבורי, אחת מהתוכניות המובילות שהעמותה מפעילה בישראל, היא תוכנית ‘הדגל הכחול’ שהינו תו תקן בינלאומי, אשר מוכר בעולם (תבדקו אותי בגוגל מפות) לניקיון החוף ואיכות השירותים שניתנים בו.
לקריאה נוספת על התוכניות ושירותי העמותה מוזמנים להיכנס לאתר הרשמי.
גרינפיס ישראל
הארגון הגדול בעולם אשר פועל ללא מטרות רווח להגנה על הסביבה ובכלל זה: הגנה על כל צורות החיים, מניעת זיהום האטמוספירה, מניעת זיהום האדמות והימים על פני כדור הארץ.
הארגון לא מקבל תרומות מממשלות, תאגידים או גורמים פוליטיים על מנת לשמור על עצמאותו, מטרותיו והאובייקטיביות שלו ושל פעולותיו. הארגון נסמך אך ורק על תרומות מתומכים פרטיים ומקרנות.
הארגון פועל במספר מישורים (מחקר, לובי וכלכלה) ובעיקר בדרך של קמפיינים ציבוריים (אך לא רק) להגנה על האוקיינוסים והיערות הקדומים, הקטנת השימוש בדלקים מאובנים ולקידום השימוש באנרגיה מתחדשת, כדי למנוע את שינויי האקלים, חיסול הפסולת הכימית וסחר בטוח ובר קיימא.
בין ההישגים העיקריים של הארגון: איסור על ייצוא פסולת רעילה למדינות מתפתחות, מורטוריום על ציד לוויתנים, אמנה למען הלווייתנים באוקיינוס הדרומי, איסורים על השלכת פסולת רדיואקטיבית, תעשייתית ומתקני נפט נטושים בים ועוד.
לקריאה נוספת מוזמנים לבקר באתר גרינפיס.
האגודה הישראלית לאקולוגיה ולמדעי הסביבה
הארגון פועל לטיפוח הקהילה המדעית ולשיפור מדיניות הסביבה בישראל באמצעות קידום מעמד השיח המדעי, הנגשתו והטמעתו בקרב מעצבי דעת הקהל וקובעי המדיניות.
אחת מהיוזמות של האגודה היא אתר זווית “סוכנות ידיעות למדע ולסביבה”. באתר ‘זווית’ תמצאו מגוון מאמרים אקטואליים, מעניינים, אשר כתובים בצורה קלה ונגישה ומבוססים על מחקרים עדכניים. ממליצה בחום!
החברה להגנת הטבע
עכשיו אני בטוח לא מחדשת לכם, אבל אי אפשר לדלג על ארגון כל כך משמעותי.
הארגון הסביבתי הגדול והוותיק בישראל, אשר הוקם בשנת 1953, על רקע המאבק נגד ייבוש אגם החולה (באמת?! הנה, אני מצליחה לחדש אפילו לעצמי). מטרת הארגון היא שמירת הטבע, הסביבה והנוף הישראליים והוא פועל למציאת פתרונות שיענו על צרכי האדם והטבע גם יחד.
עיקרי העשייה של החברה להגנת הטבע באים לידי ביטוי בחינוך, מאבקים ציבוריים (למשל קמפיין פרחי הבר, הגנה על הים והחופים ועוד), פעילות בקרב מקבלי החלטות, חברות בוועדות תכנון, עידוד תיירות פנים, סימון שבילים, שיתופי פעולה עם ארגונים סביבתיים ועוד ועוד.
מוזמנים לבקר באתר של החברה.
מגמה ירוקה
ארגון שטח אקטיביסטי הפועל במטרה לקדם מדיניות סביבתית צודקת ובת קיימא, ובמטרה להשפיע על מקבלי ההחלטות לפעול למען הרחבת מעגלי הצדק הסביבתי והחברתי בישראל. העמותה פועלת במגוון תחומים: אנרגיה, אקלים, תכנון וחקלאות מקיימת ומציעה מספר תוכניות מנהיגות למעוניינים להשתלב בהנהגת פעילות העמותה.
פעילות הארגון מבוססת ברובה על מתנדבים ומתנדבות אשר נוקטים במגוון דרכים להשגת מטרות הארגון, ביניהן גם פעולות ישירות לא אלימות.
לעמותה 15 תאים בפריסה ארצית.
בין מאבקיה והצלחותיה של העמותה, כחלק משיתוף פעולה עם גופים סביבתיים נוספים, הושג אישור להקמת שמורת הטבע הימית הגדולה בישראל ראש הנקרה-אכזיב, אשר תהיה גדולה פי 9 מגודלה הנוכחי.
למידע נוסף, בקרו באתר של מגמה ירוקה.
צלול
עמותת “צלול” נוסדה ב-1999 כחלק מהמאבק להצלת שונית האלמוגים הנדירה של מפרץ אילת, שזוהמה על ידי כלובי הדגים של החקלאות הימית. נכון להיום, העמותה פועלת בכל הארץ ושמה לעצמה למטרה לפעול לשמירה על הים, הנחלים, בריאות הסביבה והציבור, ועל העלאת נושאים אלה על סדר היום הפוליטי והציבורי.
צוות העמותה כולל מומחי סביבה, כלכלנים, מדענים, עורכי דין, אנשי יחסי ציבור, מתנדבים ועוד.
תחומי הפעילות של העמותה הם מחקרים ועבודות, פעילות מול מקבלי החלטות ועבודה משפטית. כמו כן, העמותה פועלת לטיפול במפגעים, חינוך ויחסי ציבור.
בין הצלחותיה הרבות של העמותה: הוצאת כלובי הדגים מים סוף, הפסקת הזרמת בוצה לים על ידי השפד”ן, סגירת מיכל האמוניה של חברת חיפה כימיקלים, קידום חוק השקיות, ניקיון קרקעית נחל הקישון ועוד.
בקרו באתר עמותת “צלול”.
מרכז השל לקיימות
מרכז השל נוסד בשנת 1998 כדי ליצור מקום בו ניתן לפתח חזון חלופי – חברתי, סביבתי, כלכלי ותרבותי – לעתידה של ישראל, חזון של קיימות. מרכז השל הוא גוף מוביל בפיתוח חשיבה ומודעות סביבתית – חברתית בארץ.
מרכז השל פועל לפתח מנהיגות בקרב חלוצי השינוי, אותם אנשים שמרגישים אי נחת מהדרך שבה מתנהלים הדברים ומוכנים להשקיע מזמנם ורוחם כדי לשנות את המצב; יהודים וערבים, נשים וגברים, חילונים ודתיים, מבוגרים וצעירים, בתחילת הקריירה או בראש הפירמידה. המשותף לכולם, היא הבעירה וההכרה שאנשים הם בראש ובראשונה המנוע לשינוי.
בין התוכניות המוצעות על ידי המרכז: תכנית העמיתים של מרכז השל, הכשרה בנושא כלכלה מעגלית, הכשרת מנהלים בכירים ברשויות מקומיות, קורס בנושא משבר האקלים ועוד.
אם זיהיתם את עצמכם כקהל היעד של מרכז השל ואתם סקרנים לעוד מידע בנוגע לתוכניות שהמרכז מציע, היכנסו לאתר המרכז.
לסיכום,
אני מזמינה אתכם להיכנס לאתרים של הארגונים שעוררו את עניינכם ולקרוא יותר על תחומי הפעילות שלהם ואולי אפילו להצטרף לפעילות חווייתית וחינוכית לבד או עם ילדיכם או להשתלב בעצמכם בפעילות העמותה.
חשוב לי לציין שהארגונים שהצגתי הם ארגונים שנחשפתי אליהם במסגרת לימודיי, עיסוקיי ותחומי העניין שלי. אין זה אומר שארגונים שאינם מוצגים ברשימה הזו פעילים ועושים פחות, ולכן בפוסט הבא אציג כמה מהארגונים שלא יצא לי להיחשף אליהם מסיבות כאלה ואחרות, אך הינם משמעותיים גם כן בעשייתם ובאופן כללי, תחום פעילותם סיקרן אותי.
בואו נשאר בקשר! הירשמו לניוזלטר בתחתית העמוד או בכפתור הצהוב בתפריט הראשי וניפגש אחת לחודש בתיבת המייל שלכם עם כל מה שחדש במגזין.
שלכם,
אלכסנדרה