fbpx

המקום להתאהב בטבע ולחקור איך לשמור על הסביבה בלי לוותר על רמת החיים אליה התרגלנו,

לטרוף את העולם ולהשאיר אותו שלם

קוסמטיקה טבעית – לא מה שחשבתם

בשנים האחרונות אנחנו עדים לעליית טרנד של קוסמטיקה שמצהירה על עצמה כטבעית. האם כל מותג שמצהיר על עצמו כ”קוסמטיקה טבעית” אכן מייצר מוצרים שבריאים יותר לבריאות שלנו ושל הסביבה? מה באמת קורה ברשימת הרכיבים של מותגי הקוסמטיקה הטבעית?
וגם – הצצה לפח האריזות שלי. האם גם אני נפלתי בפח ה”גרין ווש”? האם אקנה שוב את המוצרים האלו לאור המידע החדש ובחינת הרכיבים שלהם?

מוצרי "קוסמטיקה טבעית" שסיימתי

Clean beauty

התנועה שהתחילה את טרנד הקוסמטיקה הטבעית נקראת Clean beauty.

הטרנד נולד כתוצאה מעלייה בצריכה המודעת ומהרצון של הצרכנים להכיר את הרכיבים של המוצרים אותם מוכרים להם. מוצרי clean beauty הם מוצרי טיפוח שאינם מכילים רכיבים שנחשבים למזיקים. לרוב מותגי clean beauty מעדיפים רכיבים טבעיים, אך עדיין עושים שימוש ברכיבים מלאכותיים שנחשבים בטוחים לבריאות האדם והסביבה.

רכיבים שידועים כמזיקים הם: פרבנים, חומרי ריח סינטטיים, SLS, פטלטים, צבעים מלאכותיים, פורמלדהיד, תרכובות אלומיניום, Hydroquinone, Oxybenzone, Triclosan, נפט מזוקק, טלק, BHA.

רשום לזכות תנועת ה- clean beauty

תנועת ה-clean beauty העלתה את המודעות לרשימת הרכיבים של מוצרים, לרכיבים רעילים, שמייצרים גירויים, גורמים לסרטן ולהפרעות במערכת האנדוקרינולוגית (מערכת ההורמונים). במסגרת תנועת ה-clean beauty קודמה השקיפות של רכיבי המוצרים וההעדפה של הצרכנים לרשימת רכיבים מנימליסטית שכל רכיב בה נבחר בקפידה.

בנוסף, לפני עליית תנועת ה-clean beauty מעט מאוד מותגים התייחסו לנושא השפעת המוצרים בהם אנחנו משתמשים על הסביבה. למשל, השפעת האריזות על הסביבה, סחר הוגן, שיתופי פעולה עם ארגונים ללא מטרות רווח ועוד.

מאז עליית תנועת ה-clean beauty התחלנו לראות בשוק עוד ועוד אריזות ניתנות למיחזור, אריזות אפס פסולת ואריזות לשימוש חוזר, חלופות לפלסטיק, דיו ידידותי לסביבה וקרטון מאושר כבר-קיימא.

אריזה של מיכל סבון
אריזה של מיכל סבון

חברות מסוימות מפרטות באתר שלהן על כל רכיב ורכיב שהן עושות בו שימוש במוצרים שלהן, החל מדרך הפקתו, מקורו והסברים מדוע הוא אינו מזיק. חברות אחרות בחרו להחליף רכיבים שמקורם ממקור לא מוסרי או סביבתי. למשל, רכיב במוצרי קוסמטיקה רבים, שמטרתו לאזן את יצירת הסבום בעור (חומר שומני המופרש מבלוטות החלב הממוקמות בשכבת הדרמיס בעור), מגיע משומן כבד כריש. מותגי קוסמטיקה רבים בחרו להחליף את מקור הרכיב למקור סינטטי או מן הצומח, מה שהרבה יותר מוסרי וסביבתי.

אז איפה הבעיה?

לכאורה זה נראה שמותגים אלו מביעים דאגה לבריאות שלנו ושל הסביבה, אבל, בפועל, אין הגדרה ברורה של מה נחשב ל-clean beauty ואין שום פיקוח על כך.

עם העלייה בדרישה למוצרי clean beauty, עלתה הדרישה למשאבי טבע, מה שבמקרים מסוימים מביא לעלייה בהעסקה בתנאי עבדות של נשים וילדים במדינות עולם שלישי, למשל במכרות המינרל מיקה. כמו כן, הדרישה ההולכת וגוברת למוצרים ורכיבים טבעיים גורמת במקרים מסוימים לניצול יתר של המשאב ולפגיעה חמורה במערכת האקולוגית. למשל, בירוא יערות הגשם לצורך הפקת שמן צמחי (שמן דקלים, שמן קוקוס, שמן סויה וכד’).

בנוסף, רכיבים טבעיים מסוימים עלולים לגרום לנזקים בשימוש בהם ככלל או במינונים לא נכונים. הם עלולים לגרום לגירויים ואף לנזק בריאותי כבד בעקבות נוכחות חומרי הדברה* בהם נעשה שימוש לצורך גידולם.

*רכיבים אורגניים פירושם שלא נעשה שימוש בחומרי הדברה וחומרים כימיים אחרים בגידולם ובהפקתם.

כך יוצא שבחלק מהמקרים התחליף הסינטטי הוא דווקא עדיף מבחינה מוסרית, סביבתית או בריאותית (ולפעמים גם וגם) על הרכיב הטבעי.

בעיה נוספת היא הפריצות ל”גרין ווש”. מאחר ואין פיקוח ורגולציה בתחום, כל מותג קוסמטיקה יכול להכריז על עצמו כ”טבעי”, “ללא חומרים רעילים”, “נקי” וכדומה. ההצהרות האלו יכולות להיות מנותקות לחלוטין ממה שקורה באמת ברשימת הרכיבים של מוצרי המותג.

מה עושים?

מחפשים תווי איכות שמאשרים את הצהרות המותג. דוגמה לתווים בינלאומיים כאלו: Ecocert, COSMOS, Soil Association, USDA, EWG, Demeter, NaTrue.

המידע לקוח מתוך מאמר של מגזין Pebble.

ומה אני עושה?

בודקת את הרכיבים באתר או באפליקציה Skin Deep של EWG.

איך עושים את זה? פשוט כותבים בשורת החיפוש את שם הרכיב.

Skin Deep נותנת לרכיבים ולמוצרים ציון שנע בין 1 ל-10, או EWG Verified, שהוא תו האיכות של EWG. מוצרים שמיוצרים בישראל אינם מוכרים לאפליקציה ולכן התו לא רלוונטי להם בדרך כלל, ולכן החיפוש יהיה על פי רכיבים. ציון 1-2 (בצבע ירוק) הם הציונים שנרצה לראות בחיפוש הרכיבים במוצרים שלנו.

צילום מסך מתוך אתר EWG
צילום מסך מתוך אתר EWG

הציון ניתן על פי סקירת ספרות של מחקרים שנעשו על הרכיב הספציפי שחיפשתם. במידה והמידע עליו מוגבל זה יצוין תחתיו. תוכלו להיכנס לעמוד הרכיב ולקבל פירוט מלא בהיבטים שונים. למשל, האם הרכיב מזיק לסביבה, מצטבר ביולוגית (מצטבר בתאים חיים ויוצר נזק בטווח הארוך), קרצינוגני (גורם לסרטן), פוגע במערכת ההורמונלית וכדומה. תוכלו גם להיכנס לפירוט המחקרים שנעשו אם ברצונכם להעמיק עוד יותר.

יש לי דרך קלה עוד יותר, שתשמש אתכם כשאין לכם את הפנאי לבדוק רכיב-רכיב לפני קניית המוצר. לשם כך, בניתי קובץ מיוחד ובו כל הרכיבים החשובים והנפוצים ביותר, שאותם לא תרצו על העור שלכם והסיבה לכך. הקובץ ניתן להורדה לנייד כך שיהיה זמין לכם בביקור הבא בסופר או בחנות הפארם.

כעת, אני מזמינה אתכם להציץ יחד איתי אל פח האריזות של רן ושלי, ספציפית באריזות של מוצרי הקוסמטיקה, ולבחון את הרכיבים שלהם.

הצצה אל פח האריזות שלנו

חמאת גוף של סאנדיי ריין

חמאת גוף שנרכשה בהמלצת בלוגרית ומשפיענית רשת, בטענה כי מדובר במותג טבעי (או כל מילה אחרת שמשמשת “גרין ווש”). בפועל, רשימת הרכיבים של המוצר לא זמינה בשום מקום, לא על האריזה, לא באתר של סופרפארם וגם לא באתר הרשמי של החברה. חברה שלא חושפת את רשימת הרכיבים היא כנראה חברה שיש לה מה להסתיר.

חמאת גוף של סאנדיי ריין

מסיכה לשיער של שביט

עוד מוצר שנרכש בהמלצת משפיענית רשת תחת טענה למוצר טבעי ובריא. מודה ומתוודה שלא בדקתי את רשימת הרכיבים לעומק עד כה ואנחנו משתמשים במסיכה הזו כבר תקופה ארוכה ומאוד אוהבים אותה. בבדיקה שערכתי לצורך המאמר הזה גיליתי שהרכיב הרביעי ברשימה (Behentrimonium Chloride) נמצא בדירוג 4 ב-EWG. כלומר מדובר ברכיב שהשימוש בו מוגבל למינונים נמוכים. בסופו של דבר הרכיבים האלו מצטברים ברקמות שלנו או/ו בסביבה ומזיקים. המשך רשימת הרכיבים הציגה עוד מספר רכיבים לא נחמדים.

מסיכה לשיער של שביט

שמפו של בוטני

השמפו של בוטני הוא דוגמה חיה ל”גרין ווש” במיטבה. גם הוא ניקנה בהמלצת משפיענית רשת ואפילו פעילה סביבתית! גם אתם מזהים פה דפוס?

שמפו של בוטני

בוטני מצהירים על עצמם כ”מותג קוסמטיקה טבעית שנוצר ומיוצר בישראל, המחויב לסביבה, לכוכב בו אנחנו חיים, לרווחת כל בעלי החיים וכמובן, לכם! אנחנו לא עושים את זה כי זה טרנדי, אלא בגלל שאנחנו אוהבים ומאמינים בזה. בוטני קוסמטיקה טבעית אמיתית מרכיבים טבעיים ומאושרת על פי התקנים המחמירים ולשם כך אנו משתמשים בחומרי גלם אורגניים נבחרים ממקור צמחי – כי אחרי הכל, יופי אמיתי מגיע מהטבע!” מתוך אתר החברה.

עם זאת, השמפו מכיל: COCAMIDOPROPYL BETAINE, שהוא אלרגן חזק (לא בהכרח מעיד על רעילות) וגם נמצא כרעיל לסביבה; PHENOXYETHANOL (משמש לרוב כחומר שימור. מאוד לא בריא לנו. לא נמצא שרעיל לסביבה); POLYQUATERNIUM-7 (רעיל לסביבה ומצטבר ביולוגית). כאן עצרתי.

זה אכן היה מפתיע שהשמפו מקציף מעולה לעומת כל שמפו טבעי אחר שניסיתי ומשאיר את השיער משגע (אפקט שאני ממש לא חווה עם שמפו 100% טבעי). גם הריח משגע ושונה מריחות התמציות הטבעיות. בקיצור, אם זה לא מריח ולא מרגיש טבעי, זה לא טבעי.

שלחתי פנייה לחברה על מנת לברר את העניין. לצערי, טרם קיבלתי תגובה.

יאמר כן לזכות בוטני מבחינה סביבתית – הבקבוק עשוי מ-100% חומר ממוחזר וניתן כולו למיחזור בתום השימוש.

לא אשקר, אני מאוכזבת. מקווה שביום מן הימים אגלה שמפו 100% טבעי שיעניק את אותה התוצאה. מוזמנים להמליץ.

קרם יום ולילה של דיאדרמין מסדרת הדמוי-רטינול ממקור צמחי (אצות)

החברה טוענת ש-95% מהרכיבים הם ממקור טבעי. באתר שלהם נטען לשקיפות מלאה לגבי הרכיבים, אבל בפועל בעמוד הייעודי מופיע מספר מצומצם של רכיבים טבעיים וגם במקרה הזה, לא מצוין האם נסחרו בסחר הוגן ובאילו תנאים גודלו. אין שום הסבר או פירוט לגבי שאר הרכיבים.

קרם יום ולילה של דיאדרמין מסדרת הדמוי-רטינול ממקור צמחי (אצות)

יחד עם זאת, בעמוד הראשי באתר החברה מופיעות הצהרות לגבי יעדים לשנת 2025 בהקשר הסביבתי. דיאדרמין היא חברה שנמצאת איפשהו על הטווח שבין קוסמטיקה שהיא באמת טבעית, נקייה ומוסרית לבין כזו שבכלל לא.

מבחינת החוויה האישית שלי, אהבתי את קרם הלילה שעשה עבודה טובה (לעומת קרם היום שבעיקר יצר שכבה שמנונית ולא נעימה שנשארה איתי עד סוף היום).

אני לא חושבת שארכוש שוב רק מהסיבה שיש מספיק מוצרי קוסמטיקה שמתקדמים יותר על הציר של קוסמטיקה טבעית ועושים עבודה אפילו יותר טובה.

מסיכה המבהירה Pumpkin Honey Glycolic Mask של Andalou naturals

הציון שלה אומנם 4 בדירוג של EWG, אבל אם להתעמק בהסבר תגלו שהסיבה לכך היא שחלק מהמרכיבים הטבעיים שבה עלולים לגרום לתגובה אלרגית או לגירוי, מה שנכון להרבה מאוד חומרים מן הטבע. ברכישה דרך הקישור (רווחי), תקבלו 5% הנחה.

מסיכה המבהירה Pumpkin Honey Glycolic Mask של Andalou naturals

מסיכה לשיער של אקולאב מבית Organic Zone

חברה שאני מכירה כבר שנים, בין הראשונות בארץ שהתחילו לייצר קוסמטיקה “נקייה”. כיום אורגניק זון היא גג למגוון מותגים שמקדמים חיים בריאים ומקיימים. מסיכת השיער עושה עבודה טובה ובטוחה לשימוש מבחינה בריאותית וסביבתית.

מסיכה לשיער של אקולאב מבית Organic Zone

גילוי נאות: לאחר כמה וכמה מוצרים של מיכל סבון שבדקתי את רכיביהם ולא מצאתי אף רכיב בעייתי הפסקתי לבדוק את המוצרים שלה. הבחורה הזו עומדת מאחורי כל מילה שלה, עדיין לא ראיתי דברים כאלה!

מסכת פילינג עדין עם בוץ ים המלח, חימר ירוק ושמן נבט חיטה של מיכל סבון

דיברתי רבות על המסיכה הזו במגזין. היא עושה פלאים לעור שלי בכל מה שקשור לניקוי העור וטיפול באקנה. לאחרונה, האריזה שלה התחלפה לשפופרת שעשויה 50% פלסטיק ממוחזר ו-50% מקנה סוכר שמקורו בשאריות של תעשיית הסוכר, כך שניתן לומר שהיא 100% אקולוגית.

מסכת פילינג עדין עם בוץ ים המלח, חימר ירוק ושמן נבט חיטה של מיכל סבון
אבולוציה של אריזה
מסכת פילינג עדין עם בוץ ים המלח, חימר ירוק ושמן נבט חיטה של מיכל סבון

שמפו של מיכל סבון

הוא אומנם עומד במבחן הטבעי, הבריאותי והאקולוגי, אבל זו גם הסיבה שהוא פחות עובד עבורי. התייאשתי ממנו לאחר חצי בקבוק ולא חזרתי להשתמש בו. הוא לא מקציף (כמו כל שמפו טבעי שניסיתי עד היום) והשיער היה יבש וחסר חיוניות אחרי השימוש בו.

סבוני רחצה נוזליים של מיכל סבון

את האריזות הקטנות הזמנו כשעברנו לגור יחד לפני שנתיים (כן כן, מאז אני שומרת אותן לצורך המאמר הזה) כדי לנסות ולהחליט איזה מהם אנחנו מעדיפים. מאז אותה התנסות ראשונית ועד היום אנחנו מזמינים בגלון של 4 ליטר את הסבון בריח גינה אנגלית ומשתמשים בו לרחצת הידיים (מטעמי היגיינה שקשורים בשימוש בסבון מוצק על ידי אנשים רבים). ההזמנה של גלון במקום אריזות קטנות מצמצמת משמעותית את הפסולת שאנחנו מייצרים.

סבוני רחצה נוזליים של מיכל סבון

סבוני רחצה מוצקים של מיכל סבון

יודעים למה אין תמונה? כי אין אריזה! בסבוני הרחצה המוצקים של מיכל סבון אנחנו משתמשים כבר יותר משנתיים. עברנו לסבון מוצק במקלחת על מנת לחסוך בפסולת (אריזות) ולא התאכזבנו. יש מבחר לא רע של סבונים, כך שאפשר גם למצוא כאלו שתתחברו אליהם (לרן ולי יש העדפות שונות) וגם לגוון. בהזמנה של 18 סבונים ומעלה המחיר ליחידה יורד לפחות מ-11 שקלים מה שיוצא מאוד משתלם.

משחת הפלא לרגליים של מיכל סבון

משחת פלא indeed! היא עושה פלאים לכפות הרגליים וחוסכת לי לא מעט כסף על פדיקור. עוד מוצר שמלווה אותי כבר יותר משנתיים.

משחת הפלא לרגליים של מיכל סבון

דיאודורנט לגבר בניחוח אורנים של מיכל סבון

את המוצר הזה הזמנו בפעם הראשונה גם כן כבר לפני קרוב לשנתיים כשהדיאודורנט הרגיל של רן התחיל לגרום לו גירויים. מאז הם לא נפרדו! יתרון נוסף שלו הוא שבעוד שדיאודורנט הספריי שבו השתמש רן בעבר הספיק למספר שבועות בלבד, הדיאודורנט של מיכל מספיק לרן למספר חודשים.

דיאודורנט לגבר בניחוח אורנים של מיכל סבון

קרם ידיים מיכל סבון

אתוודה ואומר שאני נוטה פחות להשתמש בקרם ידיים טבעי, מהסיבה הפשוטה שהוא לא משתלם לי בכלל כלכלית. מצאתי שדווקא בקרם גוף ובקרם ידיים הפער במחיר משמעותי מאוד ולכן אני נשארת עם אלו הכימיים. יחד עם זאת, כשיש מבצע אני מזמינה. כך יצא שניסיתי את קרם הידיים של מיכל סבון. למען האמת, לא התחברתי אליו בכלל, לא לריח ולא לתחושה על העור וגם לא ראיתי שום אפקט. אבל לאחרונה מיכל סבון הודיעו שיצרו פורמולה חדשה בעקבות הפידבק שקיבלו מלקוחות, עוד דבר שאני מעריכה מאוד בחברה הזו!

קרם ידיים מיכל סבון

מסיכה לשיער מיכל סבון

מסיכה מעולה! גם כקרם לשיער מתולתל וחלק. שוב נמנעת מלחזור ולקנות אותה בגלל המחיר.

מסיכה לשיער מיכל סבון

סוף דבר

לפני שנתיים בדיוק ערכתי את מבחן המוצרים הגדול (חלק א’ – מוצרי פנים וחלק ב’ – מוצרי גוף ושיער) ובו העמדתי למבחן את כל מוצרי הקוסמטיקה והטואלטיקה שלי. מאז עברתי כברת דרך ואני יכולה להעיד על שיפור ניכר במדף מוצרי הקוסמטיקה שלי. יחד עם זאת, המצב עדיין לא מושלם. כפי שנוכחתם לראות, נפלתי מספר פעמים בפח ה”גרין ווש” והזמנתי מוצרים שהומלצו כטבעיים בלי לבדוק לפני. בנוסף, יש לי עדיין מספר מוצרים כימיים שטרם מצאתי להם תחליף הולם מבחינתי ולכן אני ממשיכה לרכוש אותם.

מדובר בתהליך ארוך וחשוב לעשות אותו בסבלנות ולא להתייאש באמצע. אני משתפת אתכם בתהליך שלי על מנת להראות שאנחנו יחד בדבר הזה ולהקל עליכם במה שאפשר.

בואו נעשה את זה יחד. הצטרפו לניוזלטר וניפגש אחת לחודש בתיבת האימייל שלכם עם כל מה שחדש במגזין והפתעות למנויים בלבד. ההרשמה בתחתית העמוד או בכפתור הצהוב בתפריט הראשי.

שלכם,
אלכסנדרה

יש עוד! פוסטים נוספים שאולי יעניינו אותך

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

היי, אני אלכסנדרה שלומי

אני ביולוגית ימית, אשת חינוך ויוצרת ומפתחת תוכן.
אני פה כדי ללמוד לשלב בין תענוגות החיים הטובים ואכפתיות ושמירה על הסביבה, מתוך כבוד וייראה לאמא טבע וגם מתוך רצון להשאיר עולם טוב יותר לדורות הבאים.

The Golden Whale הוא מגזין טבע, לייף סטייל אקולוגי וחינוך סביבתי, שמטרתו להעניק לאנשים סקרנים, אך עסוקים, תחושת פליאה והשראה, מוטיבציה, וכלים לשמור על הסביבה בלי לוותר על רמת החיים אליה התרגלו.

אתגר ECOLIFESTYLE-30

אתגר קליל ומהנה שיניע בחייכם את השינוי למען הסביבה ויוכיח לכם שאפשר גם
להנות מכל מה שיש לעולם להציע וגם לשמור עליו!

יש לך שאלה?

רוצה שניפגש כל חודש בתיבת המייל שלך?

סיורים

אוהבים את הים? סקרנים לגלות עוד על החופים בישראל, מאפייניהם הייחודיים ובעלי החיים ששוכנים בהם, ממש מתחת לאף שלנו?
הסיורים שלי במיוחד בשבילכם!

סיור חווייתי באורך כשעה וחצי.
הסיורים מתקיימים בשלושה חופים:
גן לאומי חוף השרון (געש)
בלו ביי נתניה
שדות-ים

עלות למשתתף: 110 ש”ח
*קיום הסיור מותנה בהרשמה של 6 אנשים לפחות ולכל היותר 15 איש.

לפרטים והרשמה מלאו את הטופס בהמשך העמוד.

דילוג לתוכן